Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: S-a lansat al treilea volum din seria „Batthyaneum”. Cartea-catalog a lui Varjú Elemér, tradusă în limba română cuprinde studii din secolul XIX


Publicat

doina biro, batthyaneum“Biblioteca Batthyaneum la sfârşitul secolului al XIX-lea.Cartea-catalog a lui Varjú Elemér, adnotată şi comentată” este titlul cărții care a fost lansată vineri la Alba Iulia. Cartea – catalog este ediția a treia din seria Batthyaneum, redactată de dr. Doina Hendre Biro.

Cartea cuprinde studii publicate de autor în secolul al XIX-lea și completează printr-o postfață amplă rezultatele cercetărilor de ultimă oră, la istoria Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.

După modelul edițiilor din 1911 și 1913, în 2011 a apărut prima carte „Batthyaneum: omagiu fondatorului Ignatius Sallesius de Batthyan (1741-1798), urmând ca în 2013 să fie lansată a doua ediție, „Descoperirile arheologice din Catedrala Romano – Catolică din Alba Iulia (1907-1914).

Cel de-al treilea volum a fost prezentat de managerul Bibliotecii Naționale a României, Claudia Șerbănuță și prof. univ. dr. de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, Iacob Mârza, consilierul științific al CJ Alba, Anamaria Grigoruț și de redactorul și autorul postfaței, Doina Hendre Biro.

Cartea – catalog a fost tradusă din maghiară de Mihai Kovács, și oferă referințe despre viața și opera fondatorului Bibliotecii Batthyaneum, episcopul conte Ignàc Batthyàny. De asemenea mai cuprinde istoria colecțiilor pe care biblioteca le adăpostește, inclusiv prin cele două cataloage de manuscrise și incunabule.

DAN_5520„Cartea a fost publicată inițial pe parcursul a două fascicole în 1899. Din această lucrare care se pune la dispoziția publicului, noi suntem în fața unui instrument de lucru în românește tradus din maghiară, remarcabil care schimbă foarte mult dintre concluziile care erau bătute în cuie despre Biblioteca Batthyaneum. Mulți dintre dumneavoastră o să fiți curioși să răsfoiți cartea și o să vedeți că structura cărții a lui Varjú Elemér este rațională, este un istoric al orașului, al bibliotecii care i se acordă lui Ignàc Batthyàny.

Varjú Elemér povestește în partea a doua a cărții despre opera cultural științifică a lui Batthyàny. Este un instrument de lucru deosebit. Premiera pe care o aduce Doina Biro, nu numai prin traducerea cărții din maghiară de către Mihai Kovács, este următoarea: a transcris și adnotările în creion sau în cerneală care se găsesc pe exemplarul de la Biblioteca Batthyaneum”, a spus prof. univ. dr. de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, Iacob Mârza.

DAN_5506„Coperta ilustrează unul dintre rafturile de biblii a Aulei Magna și am menținut-o în aceeași linie artistică. Fiecare din cele trei volume au blazonul episcopului și câte ceva din vorbele epsicopului fondator care să aibă o relație directă cu conținutul cărții”, a spus Doina Biro.

„Cartea a beneficiat de finațarea Consiliului Județean Alba. Sugestiv intitulat „Noblețe prin cultură” este proiectul ce se încadrează programului mai amplu de valorificare a patrimoniului istoric și documentar, și are în vedere aducerea patrimoniului deținut de Biblioteca Batthyaneum și Serviciul Județean de Arhive Alba cât mai aproape de publicul larg”, a precizat Anamaria Grigoruț, consilier științific al CJ Alba.

„Batthyanemul a fost prea mult închis și a venit timpul să îl deschidem și să îi primim pe cei care vor să facă mai mult aici”, a spus managerul Bibliotecii Naționale a României, Claudia Șerbănuță care a mărturisit că la cel de-al treilea volum s-a muncit foarte mult.

Volumul a fost realizat sub egida  Editurii Bibliotecii Naţionale a României cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, în cadrul proiectului “Nobleţe prin cultură”. Au colaborat benevol, prof. univ. dr. Iacob Mârza  care semnează cuvântul înainte, la coeprtă Alexandru Mihai Budeş, iar la realizarea tehnoredactării  şi procesării  imaginilor publicate Róbert Donát Fabian şi Anna Maria Veres.

FOTO: Daniel BLOSSȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE/ FOTO-VIDEO: Viituri în Șureanu și în Apuseni. Apele au lovit localitățile Dobra și Gârda Seacă

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate