Aiud
FOTO: Schimbări majore în zona Cetății Aiud. Oglindă de apă, fântâni, amfiteatru și centru de informare turistică. Cum va arăta
Zona centrală protejată aflată în apropierea Cetății Aiud urmează să fie reabilitată și modernizată pentru punerea în valoare a cetății medievale. Printr-un proiect se propune dotarea cu mobilier urban, asigurarea iluminatului arhitectural, amplasarea unui centru de informare turistică, reorganizarea spațiilor publice și a spațiilor verzi, amenajarea unui spațiu interactiv / de recreere cu o oglindă de apă și fântâni în pavaj și a unui amfiteatru.
Primăria Aiud a lansat joi, 3 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborare și actualizare studii, actualizare documentații tehnice DALI + PT + DE + CS, elaborare DTAC și POE pentru obiectivul de investiție „Reabilitare zona centrală protejată, municipiul Aiud, județul Alba”.
Valoarea totală estimată este de 688.781,48 de lei, fără TVA.
Proiectul presupune lucrări de reabilitare a spațiului public, ce vor avea ca scop punerea în valoare a cetății medievale, amplasarea în subteran a rețelelor edilitare, dotări și mobilier urban de calitate, asigurarea iluminatului arhitectural ce va urmări evidențierea clădirilor istorice, a cetății cu zidurile și turnurile acesteia.
Se propune reabilitarea și reorganizarea spațiilor publice și a spațiilor verzi, dotarea acestora cu material vegetal nou, adaptat mediului urban, și care să creeze o imagine ambientală plăcută în zona centrală protejată, sistematizare verticală – străzi, echipare tehnico-edilitară, reabilitarea fațadelor imobilelor situate în perimetrul delimitat.
Potrivit caietului de sarcini, în prezent, zona istorică a orașului este fragmentată de multiple circulații carosabile și plantații haotice, neexistând spații suficiente destinate recreerii, nicio piață urbană bine conturată, unde atât locuitorii cât și turiștii să poată să desfășoare activități specifice unei zone istorice centrale (recreere, odihnă, loc de joacă pentru copii, vizitare, centru de informare turistică, micro-evenimente culturale, cafenele, restaurante, etc.).
„De asemenea, o importantă problemă a zonei centrale este percepția foarte vagă a cetății, prezența ei fizică nefiind foarte vizibilă, nici vizual, nici spiritual.
Acest lucru face ca mulți dintre cei care traversează localitatea să nu își dea seama de bogăția de obiective turistice care se ascund în centrul istoric al acesteia.
Astfel, orașul are de suferit, deoarece câștigurile din turism și recreere în spațiul public sunt minime”, se precizează în documentul citat.
Obiectivele principale ale proiectului:
- conturarea unei identități proprii a municipiului Aiud – restructurarea și revitalizarea spațiului public din zona istorică centrală a municipiului, pentru a scoate în evidență Cetatea Aiudului ca obiectiv turistic de interes național și internațional
- restructurarea sistemului stradal în zona centrală pentru a facilita circulația carosabilă, pistele de biciclete, circulația pietonală, asigurarea de spații de parcare, toate aceste elemente fiind esențiale pentru dezvoltarea turismului și a funcționării optime a dotărilor specifice adiacente spațiilor publice
- conturarea traseelor pietonale și spațiilor publice în zona centrală, și crearea unui ambient deosebit care să atragă pietonii, locuitorii și turiștii și să încurajeze viața socială în centrul istoric
- mobilarea urbană a tuturor spațiilor publice propuse, conformă cu nevoile respective ale fiecărui spațiu definit, și dotarea tehnico-edilitară pentru oglinzi de apă, iluminat public, iluminat arhitectural, toalete publice, colectarea selectivă a deșeurilor
- etapizarea intervenției, pentru a asigura o implementare facilă a proiectului și o execuție conformă cu proiectul în sine
- reabilitarea căilor de circulație, cu destinație, în special pietonală, asigurându-se accesul auto al riveranilor și accesul în scopul aprovizionării spațiilor de comerț și servicii amplasată în zona studiată
Pentru a pune mai bine în valoare zona centrală istorică, având ca obiectiv principal Cetatea Aiudului, a fost nevoie de conturarea în imediata vecinătate a acesteia a unor spații cu caracter identitar – cum ar fi o zonă de amfiteatru unde se pot desfășura evenimente culturale (în zona zidului dintre Bastionul Cojocarilor și cel al Dogarilor), o zonă larg deschisă unde se pot instala structuri provizorii la diferitele evenimente ce se desfășoară în oraș (zilele orașului, zilele cetății, diverse târguri, expoziții stradale, etc.) în piața Consiliul Europei.
De asemenea, se propune un spațiu interactiv și de recreere cu o oglindă de apă și fântâni în pavaj adiacent Turnului Măcelarilor. Aceste două spații publice sunt printre cele mai importante, reprezentând primele zone de contact ale turiștilor care circulă pe DN 1 cu Cetatea Aiudului.
A fost necesară propunerea unui centru de informare turistică, constând în inserția unei construcții noi care va fi amplasată adiacent calcanului ce aparține unei construcții existente pe latura estică a cetății. Acesta va avea rolul de a facilita relația dintre turiști și valorile de patrimonu prezente în orașul Aiud.
S-a urmărit identificarea tuturor suprafețelor de spațiu public situate în zona centrală și adiacent acesteia, și amenajarea lor într-un mod cât mai eficient, pentru a diminua până la eliminare suprafețele publice reziduale.
Astfel s-a ajuns la folosirea optimă a tuturor spațiilor aparținând domeniului public, fapt care a rezultat în sporirea confortului vizual și psihic în zona istorică centrală și într-o distribuție clară a utilizării spațiului public.
Această distribuție va fi implementată cel mai ușor prin folosirea diferitelor tipuri de pavaje (materiale și culori) care să delimiteze utilizarea spațiului public (ex. un tip de pavaj pentru carosabil, un tip de pavaj pentru pistele de biciclete, un tip de pavaj pentru pietonale și trotuare, etc.).
„Un element esențial al spațiilor publice în ziua de azi îl constituie adaptabilitatea acestora la multiple tipuri de utilizări contemporane (evenimente, concerte, expoziții, târguri, recreere). De aceea spațiile create au fost gândite pentru a putea răspunde diverselor tipuri de nevoi actuale”, se mai precizează în caietul de sarcini.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News