Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Specialişti români şi francezi au participat la Congresul Național de Speologie 2013 organizat de o asociaţie din Alba

Publicat

Peste 100 de speologi din România şi Franţa s-au reunit, săptămâna trecută, la cea de-a 41-a ediție a Congresului Național de Speologie, organizată de Asociația Speologică Sfinx Gârda, sub egida Federației Române de Speologie. Iniţial, locaţia stabilită pentru acest eveniment a fost comuna Arieşeni din Alba, însă din cauza unor impedimente administrative, acesta s-a desfăşurat într-o comună din Bihor.

Potrivit organizatorilor, congresul a fost primul din România organizat de o asociație cu sediul într-o comună. Evenimentul a avut loc în comuna Roşia (Bihor), zonă ce cuprinde peste 400 de peşteri.

“Congresul Naţional de Speologie este un important eveniment al speologilor români, pentru că aici, annual, se întrunesc toţi cei care practică speologia din România, locul unde se prezintă activităţile din întregul an, locul în care se fac schimburile de experienţă, în care se programează noile colaborări şi parteneriate în vederea explorării carstului românesc, dar şi participarea la expediţii internaţionale”, a explicat președintele Federaţiei Române de Speologie, Bogdan Bădescu.

Responsabilul comisiei ştiinţifice a Federaţiei Franceze de Speologie, Didier Cailhol, prezent la congres, a apreciat peisajele remarcabile din regiunea Munţilor Pădurea Craiului: “Am avut plăcerea de a realiza drumeţii în natură şi să admirăm peisajele tradiţionale specifice zonei. Pentru noi este foarte interesant să putem avea aceste schimburi şi să venim aici, pentru că sunt peisaje carstice care nu se găsesc în Franţa. Este o nouă gestionare a acestor pesteri şi a peisajului, pentru a pune în valoare şi cunoaşte carstul şi speologia aici, în România”.

Participanţii au vizitat peșterile neamenajate Craiului, Gruieț, Ciur Ponor, precum și cele amenajate turistic – Peștera cu Cristale din Mina Farcu, Peștera Meziad și Peștera Urșilor. De asemenea s-au efectuat drumeții în împrejurimi. La masa festivă s-au înmânat premii și diplome.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria comunei Roșia (județul Bihor), cluburile de speologie Cristal Oradea și Speodava Ștei, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Administrația Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.

Inițial, organizatorii au dorit desfăşurarea Congresului în comuna Arieșeni, județul Alba, dar nu a fost obținut avizul directorului administraţiei Parcului Natural Apuseni, pentru ca participanții (peste 100 atât din România cât și din Franța) să viziteze peșteri din această arie protejată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement