Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Sute de credincioși au înconjurat lăcașele de cult, în Vinerea Mare, la Cugir și Vinerea

Publicat

În ciuda vremii ploioase de afară, sute de credincioși din orașul Cugir și localitatea Vinerea au participat în Vinerea Mare la slujbele oficiate în lăcașele de cult. Aceștia au stat la slujbă și au trecut pe sub Sfântul Epitaf.

Citeşte şi MESAJE de PAŞTE FERICIT 2018: Cele mai frumoase urări și felicitări pentru cei dragi, colegi şi cunoscuţi, de Sărbătoarea Învierii

În seara Vinerii Mari, în toate bisericile creştin ortodoxe s-a oficiat slujba Prohodului Domnului, sau Denia din Vinerea Mare.

La finalul slujbei , preoții și credincioșii alături de pășteni cu lumânări în mână au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf și au înconjurat de trei ori cele două lăcașe de cult. Această procesiune simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormânt.

Ultima oprire s-a făcut în fața ușii bisericii, unde preotul oficiază o scurtă slujbă. După slujbă preotul a trecut primul pe sub Sfântul Epitraf, care a fost ținut de către 4 pășteni, urmat apoi de fiecare credincios care sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf. Trecerea pe sub Sfântul Epitraf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului.

După terminarea procesiunii, Sfântul Epitraf a fost dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Va rămâne acolo în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică.

Simbolistica Vinerii Mari:

Ultima vineri din Postul Mare este numita Vinerea Paştelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Astăzi este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpararea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Din acest motiv, Vinerea Mare este zi de post negru pentru cei care pot să stea toată ziua fără a mănca şi bea nimic. În noaptea Prohodului, încă se mai ţine obiceiul în unele locuri, ca după slujbă, credincioşii să plece spre casele lor cu lumînările aprinse. În acest fel, morţii află de venirea zilelor mari. Ajunşi acasă, oamenii înconjoară casa de trei ori ţinînd în mînă lumînarea aprinsă, se închină şi fac în aer cîte o cruce cu lumînarea aprinsă către cei patru pereţi. Oamenii păstrează lumînarea cu care au venit de la Prohod pentru vremuri de primejdie .

Toate cântările din Vinerea Patimilor arată răutăţile păcatului lumii căzute în păcat: trădarea lui Iuda, frica prea mare a ucenicilor şi lepădarea lui Petru, răutatea şi viclenia cărturarilor şi fariseilor, laşitatea şi nedreptatea lui Pontiu Pilat, violenţa soldaţilor, rătăcirea şi nerecunoştinţa mulţimilor, obrăznicia tîlharului nepocăit şi nepăsarea sau indiferenţa multora cărora Iisus le-a făcut mult bine.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2018: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate