Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO UPDATE: Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac 2015. Oferta pensiunilor şi meşterilor populari, prezentată pe Valea Arieşului

Publicat


DSC_0351Unicul târg de turism rural din Transilvania a început sâmbătă, în Munţii Apuseni, la Albac. Cei interesaţi să afle direct “de la sursă” oferte pensiunilor din România sau să vadă creaţiile meşterilor populari au venit pe Valea Arieşului şi au participat la programul pregătit de organizatori.

Manifestările au început sâmbătă, după ora 11.00, cu deschiderea oficială a Centrului de Informare Turistică Albac, o locaţie unde turiştii vor putea obţine informaţii documentate despre cazare, trasee şi atracţiile zonei. Proiectul centrului, amenajat în apropierea sediului primăriei, a inclus, printre altele, conexiune la internet şi realizarea unor materiale de promovare – afişe, broşuri. Investiţia totală în acest centru de informare turistică se ridică la aproximativ 800.000 de lei.

deschdere centru info turistica albac 2015Pe raza comunei Albac sunt peste 50 de pensiuni, cu o capacitate de cazare de aproximativ 900 de locuri.

La eveniment au participat, pe lângă autorităţile locale, şi oficialităţi din partea Consiliului Judeţean, dar şi politicieni şi reprezentanţi ai comunităţii de pe Valea Arieşului.

În jurul amiezii, a urmat deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediţii a Târgului Naţional de Turism Rural, organizat de Consiliului Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi primarul Tiberiu Todea au tăiat panglica, semn că evenimentul a început, iar oficialităţile au făcut „turul” standurilor prezentate la târg de către pensiuni, dar şi cele ale meşterilor populari.

La ediţia din acest an a târgului sunt prezente cu oferte turistice peste 50 de localităţi din România din diferite zone cu potenţial în turismul rural printre care şi localităţile din Munţii Apuseni, zonă denumită de turişti şi „Mica Elveţie a României”. Tradiţiile şi meşteşugurile populare nu sunt uitate deoarece aproape 50 de meşteri populari din 11 judeţe ale ţării îşi expun produsele, respectiv ţesături şi articole croşetate, obiecte din lemn, metal sau sticlă, împletituri din cânepă şi nuiele, obiecte tradiţionale de olărit, cojoace şi opinci, icoane pe sticlă dar şi produse din piatră şi şindrilă.

DSC_0336„Dorinţa noastră a fost să arătăm că judeţul Alba este o destinaţie importantă în turism şi totodată să demonstrăm că turismul rural este extrem de ofertant în România. Vrem să arătăm prin acest eveniment că în întreaga ţară se poate face turism rural de calitate, vrem să îi ajutăm pe cei care fac turism de calitate să se promoveze şi să fie cunoscuţi. În Alba noi, administraţia judeţeană, am încercat să scoatem în evidenţă tot ce este reprezentativ pe aceste meleaguri şi să le prezentăm ca puncte de atracţie pentru musafirii noştri. Tradiţiile, folclorul, meşteşugurile, istoria dar şi frumuseţile naturii sunt lucruri care atrag turiştii şi îi determină să revină cu drag în Apuseni sau în alte zone cu turism rural. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este astfel un eveniment extrem de important pentru că promovează turismul de calitate şi în ultimii ani acest târg a contribuit la dezvoltarea turismului rural” a spus preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

„Ne bucură faptul că la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac numărul agenţiilor de turism şi a celor care se ocupă de turism creşte simţitor de la un an la altul. Aceasta este o dovadă a importanţei evenimentului dar şi a faptului că în Apuseni se face turism de calitate. În cei 11 ani de când organizăm acest târg a crescut simţitor şi numărul turiştilor din zonă fapt ce demonstrează că târgul este un instrument credibil de promovarea a turismului rural. Eu le spun mereu tuturor celor care se ocupă de turism că dacă vor să atragă turişti în pensiunile lor trebuie să le ofere calitate, mâncăruri bune şi cazare la standarde înalte. Şi tocmai asta facem noi în Apuseni, pe Valea Arieşului” a spus primarul comunei Albac, Tiberiu Todea.

„Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi unul dintre cele mai importante din România, iar prin acest eveniment comuna Albac devine o adevărată capitală a turismului rural românesc. Programul din acest an este o împletire între turism, cultură şi tradiţii pentru că încercăm să prezentăm atât oferta turismului rural cât şi tradiţiile, meşteşugurile populare, folclorul autentic şi gastronomia locală. Avem oferte turistice din peste 50 de localităţi rurale din România, avem câteva zeci de meşteri populari din 11 judeţe ale ţării păstrători de tradiţii care îşi expun produsele şi avem numeroşi turişti astfel încât pensiunile din întreaga zonă sunt pline în aceste zile. Pentru cei care au venit la Albac am pregătit şi un regal folcloric dar şi un concurs de gastronomie tradiţională” a spus directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian.

DSC_0330Dacă pensiunile i-au aşteptat pe turişti, la standuri, cu plăcinte şi pâine de casă, mezeluri şi brânzeturi după reţete tradiţionale, la târgul meşterilor populari găsiţi obiecte de artizanat – de decor, din lemn şi alte materiale naturale, îmbrăcăminte tradiţională, icoane, covoare ţesute, bijuterii şi podoabe handmade şi chiar „terapie cu cristale”, ofertă pentru toate gusturile. Standurile sunt cu vânzare şi pot fi vizitate şi duminică.

În programul de sâmbătă au fost incluse şi excursii de documentare la pensiunile din zona Munţilor Apuseni, dar şi workshop cu tema „Turist în Apuseni”, pentru cei peste 70 de reprezentanţi ai agenţiilor turistice din întreaga ţară invitaţi în acest an la târg. Alte manifestări sunt sesiuni cu sporturi extreme, spectacol artistic de folclor şi muzică uşoară, foc de tabără și artificii.

UPDATE: Duminică, este concurs de gastronomie tradiţională, parada portului popular şi spectacol folcloric.

În cadrul concursului, mai multe echipe sunt provocate să gătească în aer liber mâncare tradiţională la ceaun. Echipele vor trebui să gătească pe baza unor reţete tradiţionale folosind carne şi legume, urmând a fi premiate cele mai gustoase mâncăruri care apoi vor fi servite gratuit turiştilor.

PROGRAMUL TÂRGULUI NAŢIONAL DE TURISM RURAL ALBAC 2015, ediţia a XI-a

5-6 septembrie 2015

Sâmbătă, 5 septembrie

Ora 11.00 Deschiderea oficială a Centrului de Informare Turistică Albac

Ora 12.00 Deschiderea oficială a Târgului Naţional de Turism Rural Albac – ediţia a XI-a

Vizitarea stand-urilor şi a Târgului Meşterilor Populari

Ora 12.30 Workshop – ,,Alba 2018”

Ora 14.00 Vizită la pensiuni

Ora 17.00 Sporturi extreme pe terenul Târgului din comuna Albac

Ora 19.30 Spectacol artistic de folclor şi muzică uşoară

Ora 22.00 Foc de tabără și artificii.

Duminică, 6 septembrie

Ora 11.00 Concurs de gastronomie tradiţională

Ora 12.30 Festivitatea de premiere a Concursului de gastronomie tradiţională

Ora 13.00 Parada Portului Popular

Ora 14.00 Spectacol folcloric

Ora 22.00 Închiderea celei de-a XI- a ediţii a Târgului de Turism Rural, Albac, 2015

foto: Daniel Bloss, Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Facebook


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

34 DECESE în România, în epidemia de coronavirus. Cele mai recente cazuri, raportate în Arad, Constanța, Suceava, Hunedoara

Publicat

Au fost înregistrate încă 4 decese din cauza noului coronavirus în România. Este vorba despre persoane din Arad, Constanța, Suceava, Hunedoara, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. A fost semnalată și cea mai tânără victimă a COVID-19 de până acum: un bărbat de 43 de ani din județul Suceava, transferat la București, pacient cu arsuri. Cazurile […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Un bărbat a murit, după ce s-a izbit cu mașina de o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața. Știrea inițială Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trei tineri din Alba Iulia, cu dosare penale, după o postare cu informații false pe Facebook

Publicat

Trei persoane din Alba Iulia sunt cercetate penal după ce au publicat pe o rețea de socializare informații false și ar fi instigat la violență împotriva forțelor de ordine, anunță IPJ Alba. Potrivit sursei citate, sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate