Connect with us
Publicitate

CUGIR

FOTO: Ultimul veteran de război din Cugir, maiorul Ștefan Crăciun, a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare

Publicat

Vineri, 7 iulie, a fost înmormântat cu onoruri militare, ultimul veteran de război din Cugir, maiorul (rtg) Ștefan Crăciun. Acesta a decedat marți, 5 iulie și a fost condus pe ultimul drum de oficialități și comunitatea locală, alături de familia îndoliată.

Veteran de război cugirean, maiorul (rtg) Crăciun Ștefan, a trecut la cele veșnice marți,  iar vineri a fost înmormântat cu onoruri militare de către un pluton de militari ai Batalionului 136 Geniu Apulum, cu Gardă de Onoare, au anunțat reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia, într-o postare pe Facebook.

Cugirenii, alături de oficialitățile locale și județene, preotul paroh din Vinerea, cadre militare în rezervă și retragere, alături de familia îndoliată, l-au condus pe ultimul drum, într-o procesiune de la Capela Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Cugir, spre cimitirul din localitatea natală Vinerea, cu oprire, mai întâi, la monumentul eroilor din sat.

Cine a fost Ștefan Crăciun, veteran de război

Veteranul de război Ștefan Crăciun avea 98 ani. S-a născut la 10 ianuarie 1924, în localitatea Vinerea, iar de mic a rămas orfan de mamă, alături de mai mulți frați. Până la război a lucrat în tipografie, construcții, dar și la pădure.

În 1943 a fost înrolat în cadrul Regimentului 92 Orăștie, iar în 1944 a plecat pe front alături fratele său Traian. Ambii au luptat atât pe frontul de Est, dar și pe cel de Vest, până la finele celui de al Doilea Război Mondial.

Întors din război, și-a întemeiat o familie și a fost binecuvântat cu o familie frumoasă și numeroasă, mulți dintre ei fiind astăzi stabiliți în străinătate.

A lucrat la Uzina din Cugir, mai întâi ca portar, apoi ca pompier, calificându-se în câmpul muncii ca lăcătuș.

A locuit până în 2016 la Vinerea, iar de peste douăzeci de ani era văduv.

Ultimii ani din viață i-au fost mai grei, astfel că familia a decis să îi petreacă într-un azil de bătrâni de lângă București, aproape de unul dintre fiii săi.

”Cugirenii și vinerenii și-l vor aminti ca un om priceput la toate și mereu prezent la evenimentele închinate neamului românesc.

Foarte mulți ani a fost cântăreț bisericesc la Cugir și Vinerea, în anii ’90 fiind singurul din zonă care avea studii bisericești de acest fel.

A iubit biserica, dar și țara, iar pentru drapelul românesc avea un respect deosebit” mai transmit reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia.

sursa: Facebook Cercul Militar Alba Iulia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Alba Iulia și-a reclamat tatăl violent la Poliție. Ce măsuri au luat polițiștii

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia și-a reclamat tatăl violent la Poliție. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, incidentul s-a produs la data de 12 august 2022.

Polițiștii din Alba Iulia au fost sesizați de către un tânăr de 26 de ani, din Alba Iulia, cu privire la faptul că a fost agresat de către tatăl său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, pe fondul consumului de alcool, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, și-ar fi agresat fiul, aplicându-i mai multe lovituri.

Polițiștii au emis, față de acesta, ordin de protecție provizoriu și au întocmit, pe numele său, dosar penal, pentru violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Accident la Aiud: O femeie de 72 de ani a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni și a ajuns la spital

Publicat

O femeie de 72 de ani a fost rănită în urma unui accident produs pe strada Transilvaniei din Aiud.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, un bărbat de 72 de ani, din Aiud, în timp ce conducea un autoturism, a lovit o femeie de 72 de ani, de asemenea din Aiud, care era angajată în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

15 august: Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare a verii. Ce s-a întâmplat atunci și care sunt semnificațiile zilei

Publicat

Sfânta Maria este sărbătorită în această zi de creștinii din toată lumea și marchează trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor. Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare creștină a verii. 

Potrivit tradiției ortodoxe, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după răstignirea lui Iisus Cristos și a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil că se apropie momentul plecării din viața pământească.

Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul.

După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, au deschis mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria, dar au observat că acesta era gol și și-au dau seama că a fost luată în Împărăția Cerurilor.

Anul acesta, sărbătoarea cade într-o zi de luni, astfel că Biserica Ortodoxă o prăznuiește încă de duminică.

Citește și Sfânta MARIA MARE: Ce NUME se sărbătoresc în 15 AUGUST şi semnificaţiile acestora. Cui îi spui ”La Mulți Ani!” de onomastică

Sfânta Maria: Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer – ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor

Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenţi la eveniment, aduşi prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înştiinţându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă.

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă – notează Sfântul Ioan Damaschin – a urmat momentul în care Domnul Însuşi s-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt, moment ce cunoaşte o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă.

Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2021. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui

Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn.

Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt.

Tradiţia mai spune că mulţime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei şi de venirea apostolilor.

Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde i se pregătise un mormânt nou de piatră.

Aici, tradiţia cunoaşte două versiuni: după una, trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcaşurile cereşti; după cealaltă, trupul Maicii Domnului a fost răpit la cer chiar din mâinile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în momentul în care se pregăteau să îl pună în mormânt, în mâinile lor rămânând doar pânza în care era înfăşurat.

Este o altă variantă a poveștii enunțate la începutul articolului, cea cu apostolul Toma.

Diferenţele se pot datora şi faptului că în scurt timp a urmat o lungă perioadă de cumplită prigoană împotriva Bisericii, acest fapt neîngăduind o cercetare mai minuţioasă asupra evenimentelor şi a datelor.

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor.

După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşite de Iisus Hristos.

Sfânta Maria: Tradiții și superstiții

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea.

Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei.

Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni.

Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împarți harul sau divin.

Se spune că în aceasta zi nu e bine sa te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soartă.

Dacă ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că plecarea la drum de unul singur, astăzi, arată egoism și independență.

Se mai spune că în această zi pot fi descărcări electrice prin care s-ar arăta supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Sfânta Maria: Alte semnificaţii ale zilei

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

Sfânta Maria: A primit vestea morții sale de la un înger

În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.

De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment.

Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol.

De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor.

Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său.

Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.

Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate.

Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august.

Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată de mai multi teologi drept „Paștele verii”, fiind sărbătoarea cea mai cunoscuta în popor din acest anotimp și cea mai importantă din cele închinate Născatoarei de Dumnezeu.

În această zi, ortodocșii sărbatoresc atât moartea și îngroparea, cât și învierea și înălțarea la cer a Maicii Domnului.

De ce nu se zice la mulți ani de Sf. Maria Mare

Pe 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii, foarte mulți oameni sunt confuzi dacă să le ureze „la mulți ani”, persoanelor care poartă numele sfintei.

Potrivit credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, care nu este întocmai un motiv de sărbătoare, tocmai de aceea, nu se urează „la mulți ani”.

Se spune că nu se fac urări cu acest prilej, deși mulți români o fac totuși.

Este recomandat ca cei care vor să transmită urări, să o facă face pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Marie Mică, cunoscută în calendarul ortodox ca Nașterea Sfintei Marii.

surse: agerpres.ro, crestinortodox.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN în Alba și trei sferturi din țară. Se anunță ploi torențiale și descărcări electrice până luni seară

Publicat

Meteorologii au emis un cod galben de vreme rea, valabil și în partea vestică și sudică a județului Alba.

La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona continentală a Dobrogei și local în Transilvania și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Interval de valabilitate: 14 august, ora 12:00 – 15 august, ora 22:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ

Zone afectate: conform textului și hărții

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax