Connect with us
Publicitate

CUGIR

FOTO: Ultimul veteran de război din Cugir, maiorul Ștefan Crăciun, a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare

Publicat

Vineri, 7 iulie, a fost înmormântat cu onoruri militare, ultimul veteran de război din Cugir, maiorul (rtg) Ștefan Crăciun. Acesta a decedat marți, 5 iulie și a fost condus pe ultimul drum de oficialități și comunitatea locală, alături de familia îndoliată.

Veteran de război cugirean, maiorul (rtg) Crăciun Ștefan, a trecut la cele veșnice marți,  iar vineri a fost înmormântat cu onoruri militare de către un pluton de militari ai Batalionului 136 Geniu Apulum, cu Gardă de Onoare, au anunțat reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia, într-o postare pe Facebook.

Cugirenii, alături de oficialitățile locale și județene, preotul paroh din Vinerea, cadre militare în rezervă și retragere, alături de familia îndoliată, l-au condus pe ultimul drum, într-o procesiune de la Capela Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Cugir, spre cimitirul din localitatea natală Vinerea, cu oprire, mai întâi, la monumentul eroilor din sat.

Cine a fost Ștefan Crăciun, veteran de război

Veteranul de război Ștefan Crăciun avea 98 ani. S-a născut la 10 ianuarie 1924, în localitatea Vinerea, iar de mic a rămas orfan de mamă, alături de mai mulți frați. Până la război a lucrat în tipografie, construcții, dar și la pădure.

În 1943 a fost înrolat în cadrul Regimentului 92 Orăștie, iar în 1944 a plecat pe front alături fratele său Traian. Ambii au luptat atât pe frontul de Est, dar și pe cel de Vest, până la finele celui de al Doilea Război Mondial.

Întors din război, și-a întemeiat o familie și a fost binecuvântat cu o familie frumoasă și numeroasă, mulți dintre ei fiind astăzi stabiliți în străinătate.

A lucrat la Uzina din Cugir, mai întâi ca portar, apoi ca pompier, calificându-se în câmpul muncii ca lăcătuș.

A locuit până în 2016 la Vinerea, iar de peste douăzeci de ani era văduv.

Ultimii ani din viață i-au fost mai grei, astfel că familia a decis să îi petreacă într-un azil de bătrâni de lângă București, aproape de unul dintre fiii săi.

”Cugirenii și vinerenii și-l vor aminti ca un om priceput la toate și mereu prezent la evenimentele închinate neamului românesc.

Foarte mulți ani a fost cântăreț bisericesc la Cugir și Vinerea, în anii ’90 fiind singurul din zonă care avea studii bisericești de acest fel.

A iubit biserica, dar și țara, iar pentru drapelul românesc avea un respect deosebit” mai transmit reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia.

sursa: Facebook Cercul Militar Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax