Actualitate
FOTO: Un tânăr din Alba Iulia și-a făcut grătar de buzunar. Cum arată și cât costă ”invenția” cu care poți face mici, oriunde
Andrei Avram este unul dintre tinerii activi, gata oricând să creeze sau să îmbunătățească ceva în timpul său liber, când nu se ocupă de chestii complicate de IT. Grătarul la purtător este ultima sa realizare. Ca să-l facă, i-a luat cam o oră dintr-o dimineață. Realizat din materiale simple, ușor de găsit în comerț, grătarul are un mare avantaj: încape în buzunar și în consecință poate fi luat oriunde, fără probleme.
Andrei este șeful Centrului Local ”Axente Sever” din Alba Iulia al Organizației Naționale ”Cercetașii României” și când a confecționat grătarul s-a gândit la temerari și exploratori (grupe de vârstă a copiilor din cadrul organizației); mai exact s-a gândit că aceasta ar fi o activitate bună pentru cei mici și, în plus, rezultatul ar fi și util. Andrei și-a luat ideea de pe un site și a adaptat-o.
Pe blogul său, Andrei Avram a detaliat pas cu pas realizarea acestui grătar, prezentând totodată și costurile.
Am luat țevile de cupru de 15mm și de 18mm cu aproximativ 100 de lei pentru amândouă la lungimea de 3m. Desigur, pentru un grătar e nevoie doar de cam 30 de cm, așa că se pot face rost, spre exemplu, de la cineva care și-a făcut de curând instalația de încălzire; la fel și cu capacele. Am cumpărat spițe de bicicletă. Orice magazin de biciclete are și sunt destul de ieftine – 0.6 RON / spiță (am văzut și mai ieftine). La capitolul scule, un bomfaier, un patent și o bormașină sunt tot ce aveți nevoie. Dar pe mine m-a ajutat mult și faptul că am avut o menghină și un stand de bormașină (ca să pot da găurile cât mai ușor)” a scris Andrei pe blogul său.
Acesta și-a prezentat proiectul pas cu pas, detaliind pentru orice curios toate problemele care pot apărea. La capitolul construcție, Andrei a sesizat că e dificil să dai găurile în linie dreaptă dar că dacă mai greșești, asta nu afectează în mod deosebit rezultatul final.
”Eu nu am reușit să tai spițele cu patentul – le-am luat pe toate la bomfaier… Ca să stea bine capacele am turtit un pic capetele de la țeava groasă. Capătul cu filet de la spițe se rupe relativ ușor – când îndoiți cele două spițe din capete, fie folosiți celălalt capăt, fie prindeți după filet. Spițele dinăuntru (cele drepte) trebuie să fie suficient de lungi încât să intre un pic în interiorul fiecărei laturi, dar nu atât de lungi încât să nu mai puteți prinde șurubul pe filetul celor două spițe exterioare” sunt câteva dintre sfaturile pe care le-a postat Andrei pe blog.
La final, grătarul are cam 300 de grame și costă sub 30 de lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
derp
vineri, 26.05.2017 at 19:08
N-a inventat nimic. L-a luat de pe un site care te invata sa construiesti (instructables) tot felul de chestii singur.