Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Urme de gloanţe în indicatoare şi poteci transformate în drumuri, într-o rezervaţie naturală din Apuseni

Publicat

Rezervaţia naturală Şesul Craiului – Scăriţa Belioara, una dintre cele mai frumoase locuri din Munţii Apuseni, se degradează accelerat, sub „asediul” tăietorilor de lemne şi a vânătorilor, atrag atenția reprezentanții Administrației Natura 2000 Trascău. Potrivit acestora, muncitorii forestieri distrug indicatoarele, unele fiind chiar găurite de gloanţe trase de vânători.

Situaţia a fost făcută public luni, pe rețeaua de socializare Facebook, de către Adminisitraţia Natura 2000 Trascău, care gestionează rezervaţia de la poalele Muntelui Mare.

„Zona Şesul Craiului – Scăriţa Belioara a atras atenţia naturaliştilor încă de la începutul secolului trecut. Chiar Alexandru Borza a depus eforturi pentru ca acest loc să fie ocrotit, astfel încât în 1935 a primit statut de rezervaţie naturală. Apoi a beneficiat chiar de protecţia unui paznic (ranger) şi ulterior s-au amplasat şi nişte garduri de protecţie. În 2012 un incendiu pornit de la un foc făcut de „turişti” a mistuit frumoasa pădure de molid aflată în Nord-Estul rezervaţiei. În ultimii ani, pentru accesibilizarea fondului forestier sau a terenurilor agricole, s-au nivelat noi drumuri de exploatare (La Măteoaie, spre culmea Brădăţel, în şaua Cornu Pietrii, dinspre Săgagea/Zăpodie şi altele). Acestea, pe lângă impactul negativ pe care îl au asupra peisajului şi biodiversităţii, au devenit şi căi de acces pentru vehiculele motorizate, diminuând şi mai mult experienţa turiştilor autentici. Am mai putea adăuga şi faptul că amenajările turistice sunt distruse constant de muncitorii forestieri, de vânători sau prin transformarea potecilor în drumuri.

Concluzia este că unul din cele mai frumoase locuri din Apuseni se degradează accelerat, instituţiile statului sunt neputincioase iar comunitatea locală nu are niciun respect pentru natură. Pe scurt, interesele materiale imediate primează şi nu merităm aceste valori naturale deosebite!”, au scris pe Facebook reprezentanţii Natura 2000 Trascău.

indicatoare vandalizate urme gloante

Aceștia au publicat fotografii în care apar indicatoare vandalizate sau chiar găurite de gloanţe ale vânătorilor, drumuri noi amenajate pentru exploatări forestiere în zonă şi deşeuri aruncate la întâmplare. În zonă există un fond de vânătoare, căutat de vânători din Alba şi Cluj.

drum taf gunoaie natura

Scăriţa-Belioara este o rezervatie geo-botanică spectaculoasă din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga, cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle şi cu numeroase peşteri. Accesul este relativ facil şi poate fi fizitată în orice anotimp. Ş

Dintre vârfurile muntoase se remarcă Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii, iar peşterile sunt Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund etc. Tot aici se găsesc multe plante extrem de rare. Arginţica, strugurii ursului, sângele voinicului şi multe altele sunt speciile deosebite, iubitoare de căldură, care te întâmpină, odată ajuns acolo, mai ales că versanţii rezervaţiei sunt orientaţi spre soare.

sursa: Facebook, adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement