Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO | Ateliere la Târgul Grădinarului: Un constănțean a adus tehnica „Ebru” a doua oară la Alba Iulia. Copiii și-au făcut picturi pe apă și coronițe

YouTube video

Publicat

Sâmbătă, la Târgul Grădinarului de la Alba Iulia vizitatorii au putut participa și la două ateliere de creație. Cele mai curajoase doamne și domnișoare și-au creat propriile coronițe cu flori sau alte accesorii care să-i dea și mai multă culoare. Cei mici au preferat să își arate talentul la atelierul de pictură pe apă, unde și-au putut alege culorile preferate pentru a-și realiza un desen.

Pentru că a venit primăvara, de la Târgul Grădinarului nu putea lipsi un atelier de creație al coronițelor de primăvară. Cele mai multe „eleve” ale coordonatoarei atelierului, Crinela Cârlogea au încercat să urmeze întocmai pașii pentru realizarea unui accesoriu pe gustul lor, pe care la final l-au luat acasă. Pe un suport de crengi uscate, răsucite sub formă de cerc, cele care au participat la atelier, chiar dacă nu au mai făcut asta până acum, și-au arătat îndemânarea în alegerea celor mai frumoase accesorii și flori, pentru ca la final să fie mândre de creația lor.

Flori de plastic, fundițe, mămăruțe, panglici colorate și ouă de Paște au fost doar câteva dintre obiectele pe care participantele le-au folosit la coronițele lor. Nici fetițele nu s-au dat bătute și le-au asistat pe mame la aranjarea coroniței.

Vizavi de atelierul de coronițe de primăvară, din incinta Alba Mall, la o masă plină cu desene, Sezai Suliman din Constanța își „atrage” vizitatorii cu arta picturii pe apă, numită Ebru.

De doi ani de zile a făcut o pasiune mare pentru această artă, pe care în prezent o predă și altora, tineri și adulți, la Centrul Cultural din Constanța. A povestit că a auzit prima dată de Ebru, pictura pe apă, când a urmărit un reportaj la un post de televiziune turcesc.

Atunci s-a hotărât ca împreună cu soția sa, Gevria Suliman să învețe pașii necesari pentru a realiza o pictură pe apă. A urmat și el cursurile la Centrul Cultural din Constanța și de doi ani transmite mai departe această pasiune.

Primul atelier de pictură pe apă la Alba Iulia a fost un succes, pentru că în acest an participă pentru a doua oară la Târgul Grădinarului.

Ebru este o artă despre care se presupune că își are originile în secolele IX-X. Procedeul Ebru începe cu apa care se pune în tăviță, care este apă îngroșată, iar vopselele utilizate nu sunt foarte dense. Se spune că nici o altă artă nu folosește atâtea materiale „vii”, precum pensula cu care se pun vopselele în apă, tulpina de trandafir sau apa.

Sâmbătă, la atelierul de pictură pe apă, copiii au fost cei mai curajoși ucenici ai săi, i-au urmărit cu atenție migala cu care punea vopsele în apă și cum apoi, ca prin minune, ajungeau să fie picturi transpuse pe hârtie. Apoi au vrut să își facă și ei propriile creații.

Cei care doresc să participe la acest atelier au la dispoziţie un program până la ora 19.00, în incinta Alba Mall, iar prețul unei ședințe este de numai 5 lei.

Mai jos puteți vedea cât de repede au prins copiii tehnica picturii pe apă:

YouTube video

Programul de la Târgul Grădinarului continuă sâmbătă cu premii pentru vizitatorii care au primit bilete la Tombola grădinarului, între orele 17.00-17.30. Duminică de la orele 10.00-12.00 „Doctorul Plantelor” stă la dispoziția oamenilor care doresc să se consulte cu privire la bolile plantelor, tratamente şi recomandări pentru îngrijirea acestora. De la ora 12.00 ce prezenți la Alba Mall vor avea parte de un spectacol de dans sportiv, „Ritmuri de primăvară”.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioana

    sâmbătă, 22.03.2014 at 15:45

    Pacat ca nu ati fost prezenti si la atelierul de vineri, unde nu aveai loc de organizatoarea targului, *** Ii recomand sa fie mai diplomata!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement