Actualitate
FOTO-VIDEO: Ceremonie religioasă la Catedrala din Alba Iulia. Au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nicolae
Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, patronul marinarilor şi ocrotitorul copiilor, au fost aduse la Catedrala Ortodoxă eparhială din Alba Iulia, joi după-amiaza. Vor rămâne spre închinare până duminică, timp în care Arhiepiscopia organizează mai multe slujbe religioase.
Racla cu Sfintele moaşte a fost adusă joi după-amiaza şi a fost primită în faţa Catedralei, de către ÎPS Irineu, Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, alături de preoţi, elevi de la seminarul teologic şi credincioşi. În cadrul unei ceremonii, racla a fost purtată de preoţi spre catedrală, locaţie unde au fost depuse, pentru închinare şi unde vor rămâne până duminică.
“Aceste moaşte ne-au fost aduse cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către părintele prof. dr. Emil Cărămizar, de la Parohia Sf. Gheorghe Nou din București, din biserica Sfinților Martiri Brâncoveni.
Unde sunt moaște există garanția învierii trupurilor, la glasul trâmbiței de apoi, când Hristos va reveni în slavă să-și ia viața acasă, adică Biserica întreagă, fără pată și fără zbârcitură”, a spus ÎPS Irineu.
Ulterior, s-a desfăşurat slujba privegherii (Vecernia mare cu Litie şi Utrenia).
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Sfantul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor si al calatorilor, al fetelor nemaritate si al mireselor si, in mod special, al copiilor mici.
Vezi şi SFÂNTUL NICOLAE: Povestea celui mai popular sfânt din calendar
Moare în anul 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), iar din anul 1087, moaştele sale se păstrează la Bari, in sudul Italiei. Catedrala „Sfântul Nicolae ” din Bari este, în prezent, un important centru de pelerinaj, atât pentru italieni, cât și pentru creștinii ortodocși din estul Europei.
Mâna dreaptă a sfântului, primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva musulmanilor, chiar de la cardinalul din Bari, a fost donată de acesta Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, în jurul anului 1600.
Vineri, 21 octombrie, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea.
Programul liturgic
Joi, 20 octombrie
Ora 17.00 – primirea în faţa Catedralei a raclei cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei
Ora 17.30 – slujba Privegherii (Vecernia mare cu Litie şi Utrenia)
Vineri, 21 octombrie
Ora 8.30 – Acatistul Sfinţilor Mărturisitori Visarion şi Sofronie şi a Sfântului Mucenic Oprea
Ora 9.30 – Sfânta Liturghie în sobor arhieresc
Ora 18.00 – Vecernia şi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae
Sâmbătă, 22 octombrie
Ora 7.00 – Utrenia
Ora 8.00 – Sfânta Liturghie
Ora 9.30 – Parastas pentru cei adormiţi
Ora 18.00 – Vecernia mare şi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae
Duminică, 23 octombrie
Ora 8.30 – Utrenia
Ora 10.00 – Sfânta Liturghie
Ora 18.00 – Vecernia şi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae
Ora 20.00 – plecarea delegaţiei cu sfintele moaşte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News