Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

FOTO-VIDEO: Cum arată acum ”Transalpina de Apuseni”. Cătune uitate, case prăbușite, prăpăstii adânci și priveliști incredibile

PublicatPreluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.


<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILHBhUCww"></script></p>
Pante abrupte, porțiuni pe care abia se strecoară o mașină, zone împădurite, priveliști extraordinare și prăpăstii adânci. Cam așa arată DJ 107 I, drumul care de pământ și piatră care leagă Aiudul de Sus de Bucium Sat. Datorită caracteristicilor lui de drum montan care tranzitează mai multe sate și cătune de munte, a mai fost denumit și „Transalpina de Apuseni”.

În prezent, drumul este foarte greu practicabil și nu este recomandată aventura în zonă fără autoturism 4×4, din cauza unor porțiuni foarte abrupte și a unor curbe în ”ac de păr”. Drumul este cu atât mai dificil de parcurs în condiții de ploaie.

În cătunele răsfirate de-a lungul său mai trăiesc puțini oameni, în general bătrâni. În sate, ceva mai mulți, dar numărul tinerilor s-a redus foarte mult, iar copiii aproape că lipsesc.

Se poate trage această concluzie nu doar văzând drumurile și curțile pustii, dar și observând școlile părăsite, cu acoperișuri căzute și cu geamuri sparte, semn că nici un copil nu a mai trecut pe acolo de ani buni.

De asemenea, pe lungimea drumului sunt sute de case tradiționale vechi, cu acoperișuri de paie, care au rămas în paragină. Vegetația a inundat nu doar curțile ci și interioarele. În unele cazuri, copacii au ieșit pe geamuri, printre pereții prăbușiți sau chiar prin acoperiș.

Meșteșugul vechilor dulgheri din zonă se observă însă în continuare, nu doar la case ci și la garduri, unele sculptate cu măiestrie în urmă cu zeci sau poate sute de ani.

Sunt zile întregi, spun puținii locatari ai cătunelor mai îndepărtate, când pe acolo nu trece nici o mașină. Totuși, la extremitățile drumului, atât în zona Aiud cât și în zona Bucium, există multe gospodării dezvoltate, unde oamenii cresc animale și cultivă legume în grădini sau solarii.

În urmă cu aproximativ 2 săptămâni, Consiliul Județean Alba a dat ordinul de începere a lucrărilor pe acest drum, care însumează peste 78 de kilometri. Președintele instituției, Ion Dumitrel, spunea că nu este vorba despre un simlu drum rural ci că va deschide niște zone importante, până acum aproape izolate și va da o viață nouă unor comunităților de acolo.

Execuția lucrării va fi asigurată de o asociere a trei firme și este împărțită pe două loturi:

 • Lotul 1 – km 0 + 000 – km 43 + 510 – Asocierea Operes SRL (lider de asociere) – Societatea de construcții Napoca SA (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)
 • Lotul 2 – km 43 + 510 – km 78 + 420 – Asocierea Societatea de construcții Napoca SA (lider de asociere) – Operes SRL (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)

Drumul modernizat va face legătura între Aiud (DN1) și o serie de localități din Munții Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu).

Va asigura legătura între zona Apusenilor şi Autostrada Sebeş-Turda.

”Transalpina de Apuseni” în cifre: 

 • lungime de 78,43 de kilometri
 • 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete
 • 21 de stații de autobuz
 • 12.610 metri pătrați de trotuare
 • 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe
 • 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton
 • valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro, finanțată din fonduri europene
 • Peste 400.000 de lei, valoarea neeligibilă suportată de Consiliul Județean Alba.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Popa Liviu

  miercuri, 18.09.2019 la 12:17

  Lacomia dupa bani deturnati si prostia unor primari si sefi vor mutila o zona virgina care oricum va disparea demografic peste putin timp.

  Dar este nevoie de padure taiata pentru vilele de vacanta a unor borfasi. Asta este Romania condusa de PSD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Doliu la ISU Alba. Salvatorii și-au condus, pe ultimul drum, un coleg care a fost în slujba semenilor timp de 23 de ani

Publicat

Momente triste și grele, luni, pentru salvatorii de la ISU Alba. Și-au condus, pe ultimul drum, un coleg care a purtat 23 de ani uniforma de militar, cu cinste și onoare. ”Astăzi ne-am despărțit cu durere în suflet de colegul nostru, plutonier adjutant Nicu Alexandru Oltean. Acesta a fost în slujba semenilor timp de 23 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ritmul lent de mers poate indica risc de îmbătrânire prematură. Studiu

Publicat

Gradul de îmbătrânire ar putea fi stabilit printr-un simplu test. Oamenii de știință au identificat noi conexiuni între ritmul lent al mersului pentru persoanele peste 40 de ani și gradul de îmbătrânire a creierului și chiar a întregului organism. De obicei, medicii folosesc banda de mers pentru a măsura starea generală de sănătate în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii ar putea avea mai multe zile libere. Ce prevede o Directivă europeană

Publicat

Românii vor putea avea zile libere din motive familiale sau în cazuri de forță majoră. O Directivă europeană intrată recent în vigoare se referă la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și va trebui transpus și în legislația din România. Prin acest act normativ, se urmărește creșterea gradului de participare pe piața muncii […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Se schimbă regulile pentru utilizarea voucherelor de vacanță. Care va fi valoarea și perioadele în care pot fi folosite

Publicat

Modul de acordare și utilizare a voucherelor de vacanță se schimbă radical. Vor fi introduse vouchere doar pentru perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, cu o valoare mai mare față de cele din sezon. Bugetarii vor putea alege doar o singură variantă de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate