Connect with us
Publicitate

Abrud

FOTO-VIDEO: Cum arată acum ”Transalpina de Apuseni”. Cătune uitate, case prăbușite, prăpăstii adânci și priveliști incredibile


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILHBhUCww" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Publicat

Pante abrupte, porțiuni pe care abia se strecoară o mașină, zone împădurite, priveliști extraordinare și prăpăstii adânci. Cam așa arată DJ 107 I, drumul care de pământ și piatră care leagă Aiudul de Sus de Bucium Sat. Datorită caracteristicilor lui de drum montan care tranzitează mai multe sate și cătune de munte, a mai fost denumit și „Transalpina de Apuseni”.

În prezent, drumul este foarte greu practicabil și nu este recomandată aventura în zonă fără autoturism 4×4, din cauza unor porțiuni foarte abrupte și a unor curbe în ”ac de păr”. Drumul este cu atât mai dificil de parcurs în condiții de ploaie.

În cătunele răsfirate de-a lungul său mai trăiesc puțini oameni, în general bătrâni. În sate, ceva mai mulți, dar numărul tinerilor s-a redus foarte mult, iar copiii aproape că lipsesc.

Se poate trage această concluzie nu doar văzând drumurile și curțile pustii, dar și observând școlile părăsite, cu acoperișuri căzute și cu geamuri sparte, semn că nici un copil nu a mai trecut pe acolo de ani buni.

De asemenea, pe lungimea drumului sunt sute de case tradiționale vechi, cu acoperișuri de paie, care au rămas în paragină. Vegetația a inundat nu doar curțile ci și interioarele. În unele cazuri, copacii au ieșit pe geamuri, printre pereții prăbușiți sau chiar prin acoperiș.

Meșteșugul vechilor dulgheri din zonă se observă însă în continuare, nu doar la case ci și la garduri, unele sculptate cu măiestrie în urmă cu zeci sau poate sute de ani.

Sunt zile întregi, spun puținii locatari ai cătunelor mai îndepărtate, când pe acolo nu trece nici o mașină. Totuși, la extremitățile drumului, atât în zona Aiud cât și în zona Bucium, există multe gospodării dezvoltate, unde oamenii cresc animale și cultivă legume în grădini sau solarii.

În urmă cu aproximativ 2 săptămâni, Consiliul Județean Alba a dat ordinul de începere a lucrărilor pe acest drum, care însumează peste 78 de kilometri. Președintele instituției, Ion Dumitrel, spunea că nu este vorba despre un simlu drum rural ci că va deschide niște zone importante, până acum aproape izolate și va da o viață nouă unor comunităților de acolo.

Execuția lucrării va fi asigurată de o asociere a trei firme și este împărțită pe două loturi:

  • Lotul 1 – km 0 + 000 – km 43 + 510 – Asocierea Operes SRL (lider de asociere) – Societatea de construcții Napoca SA (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)
  • Lotul 2 – km 43 + 510 – km 78 + 420 – Asocierea Societatea de construcții Napoca SA (lider de asociere) – Operes SRL (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)

Drumul modernizat va face legătura între Aiud (DN1) și o serie de localități din Munții Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu).

Va asigura legătura între zona Apusenilor şi Autostrada Sebeş-Turda.

”Transalpina de Apuseni” în cifre: 

  • lungime de 78,43 de kilometri
  • 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete
  • 21 de stații de autobuz
  • 12.610 metri pătrați de trotuare
  • 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe
  • 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton
  • valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro, finanțată din fonduri europene
  • Peste 400.000 de lei, valoarea neeligibilă suportată de Consiliul Județean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Popa Liviu

    miercuri, 18.09.2019 at 12:17

    Lacomia dupa bani deturnati si prostia unor primari si sefi vor mutila o zona virgina care oricum va disparea demografic peste putin timp.

    Dar este nevoie de padure taiata pentru vilele de vacanta a unor borfasi. Asta este Romania condusa de PSD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate