Connect with us
Publicitate

CUGIR

FOTO-VIDEO: Cum și-a amenajat un gospodar din Vinerea grădina de legume. Sistem artizanal de irigație și pasiune de inginer

Publicat

Gospodarii își pregătesc în această perioadă grădinile pentru recoltele din vară și toamnă. Una dintre problemele cu care s-au confruntat și în acest an a fost perioada de secetă și găsirea de soluții pentru a se asigura că răsadurile au apă suficientă.

Dacă udatul grădinii de legume cu furtunul sau găleata este încă metoda cea mai folosită de majoritatea localnicilor, un bărbat din Vinerea a decis să investească pentru a aplica o variantă mai eficientă.

Ioan Buzdugan, de profesie inginer, pasionat de grădinărit și cultivarea pământului, a creat, construit și pus în funcțiune un sistem de irigație, după un modelul deja existent pe piață, dar adaptat la terenul său. Spune că astfel reușește să economisească, în timp, efort și cheltuieli.

Este vorba despre o instalație de irigare prin picurare, prin intermediul căreia poate doza cantitatea de apă necesară fiecărui tip de cultură.

”M-am gândit că, în grădină, nu pui doar un singur fel de legume, fiecare necesitând o anumite cantitate de apă.

Astfel am întins prin toată grădina furtunuri cu sistem de picurare, iar, ca rezervă de apă, am ales un bidon de 1000 de litri, dotat cu o electrovalvă programabilă, dar și o pompă montată în fântână.

Pe baza unor senzori, atunci când bidonul este de jumătate, se reumple automat.

Am ales metoda aceasta ca să protejez sistemul. Atunci când plouă, doar trebuie să ajustez ora și ziua la care sistemul intră în funcțiune”, spune Ioan Buzdugan, din Vinerea.

A plantat răsaduri de ceapă, fasole, cartofi, morcovi și alte legume, astfel că fiecare ar avea nevoie de o anumită cantitate de apă. În plus, irigarea se face direct la rădăcina plantei.

”Este totul calculat, fix unde este cuibul cu sămânța, acolo și picură apa.

Interesant este faptul că pot configura cantitatea de apă primită de fiecare soi de legume. Unora le place mai multă apa, altora nu.

Aici pot să zic că este un plus mare față de irigarea clasică și manuală, cu furtunul.

Prin acest sistem se evită și apariția bălților și pierderea inutilă de apă. Ca informații suplimentare, bidonul de 1000 de litri se golește într-o oră, iar reumplerea lui durează jumătate de oră”, explică Buzdugan.

Bărbatul din Vinerea spune că este pasionat de grădinărit, dar și de lucrat pământul în general, de mult timp.

”Muncesc cu drag și spor o vie, dar și un teren cultivat cu porumb. De profesie inginer, am încercat întotdeauna să fructific munca la potențial maxim.

Pe lângă un atelier modern de tâmplărie, am investit și în agricultură. Mi-am achiziționat un motocultor cu care mărunțesc pământul, iar ultimul proiect este cel de irigare”, ne-a dezvăluit Ioan Buzdugan.

Investiția sa a fost de aproximativ 2000 de lei pentru instalația de irigare prin picurare. Nu este o metodă nouă, însă este un exemplu că agricultura modernă câștigă teren, iar cultivatorii țin cont de noile condiții.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax