Actualitate
FOTO-VIDEO: Depuneri de coroane și slujbă de pomenire, la 229 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan
La 229 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, eroii răscoalei țăranilor din Munții Apuseni din anii 1784-1785 au fost comemorați printr-un ceremonial de depunere de coroane la Obeliscul din Cetatea Alba Carolina și la monumentul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, dar și printr-o slujbă de pomenire. La evenimentul organizat de Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” au participat sute de persoane din Țara Moților, dar și oficialităţi din sfera administrativă şi politică.
Sute de persoane s-au adunat vineri după-amiază la Obeliscul din Cetatea Alba Carolina, pentru a participa la ceremonia de depunere de coroane în memoria celor trei martiri ai Munților Apuseni, Horea, Cloșca și Crișan.
După intonarea imnului de stat, istoricul Tudor Roșu a ținut să precizeze câteva cuvinte despre relația pe care martirul Horea a avut-o cu împăratul habsburgic Franz Joseph, la care a fost de patru ori în audiență, în dorința de a rezolva problemele țăranilor transilvăneni: „Ne aflăm în proximitatea obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan și în fața Porții a III-a, monument dedicat Împăratului Carol al VI-lea, bunicul lui Iosif al II-lea. Acesta a avut cu siguranță o simpatie pentru românii din Transilvania. El a întreprins două vizite în Transilvania, în 1773 și 1782. În urma unei astfel de vizite, el spunea despre românii transilvăneni că <acești valahi sunt, fără îndoială, cei mai vechi și cei mai numeroși locuitori din Transilvania. Este de mirare cum, deși sunt supuși la atâtea nedreptăți, chinuri, abuzuri, de către unguri și de către germani, cum ei reușesc să rămână atâ de numeroși și cum nu părăsesc aceste locuri>”, a precizat acesta.
Au urmat, mai apoi, depuneri de coroane la Obelisc, din partea instituțiilor reprezentative ale statului, dar și reprezentanților Țării Moților și colegiilor liceale din Alba Iulia.
Întreaga ceremonie a continuat pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, unde, după slujba de pomenire oficiată în numele martirilor Horea, Cloșca și Crișan, de un sobor de șase preoți, au fost depuse coroane de flori.
De asemenea, comemorarea lui Horea, Cloșca și Crișan va continua duminică, la Mănăstirea Râmeţ, unde, după tradiţionala slujbă de liturghie va avea loc o slujbă de pomenire oficiată de arhiepiscopul Alba Iuliei ÎPS Irineu pentru eroii Apusenilor, Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu şi Ioan Teodor Stan, primul preşedinte al Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu”. Ca în fiecare an, evenimentul va fi unul de amploare, vor participa membri ai filialelor Teiuş, Aiud, Stremţ ai Societăţii „Avram Iancu” şi nu numai, iar toţi cei care vor participa vor fi omeniţi cu colivă pregătită de măicuţe, colăcei şi vin.
Cei care doresc să participe la evenimentul de duminică de la Râmeţ vor avea la dispoziţie un autocar, ce va pleca la ora 9.00 de la Hotel Cetate din Alba Iulia.
Citește și În 28 februarie, se împlinesc 229 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Tragica poveste a ţăranilor iobagi din Apuseni
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News