Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Festivalul Luminii la Alba Iulia: Peste 4.000 de luminițe au transformat Cetatea Alba Carolina într-o lume de poveste

Publicat

IMG_5898 Cetatea Alba Carolina s-a transformat, sâmbătă seara, pentru câteva ore, într-o lume de poveste. Peste 4.000 de luminițe s-au aprins la Festivalul Luminii de la Alba Iulia, desfășurat în zona Poarta I – Obelisc – Poarta a III-a. Cercetașii din Alba Iulia le-au reamintit albaiulienilor de frumusețea lucrurilor mărunte.

Localnicii și turiștii care au trecut prin zona Poarta I – Obelisc – Poarta a III-a s-au trezit într-o ambianță magică. Zona s-a transformat într-o lume de poveste, cu mii de luminițe aprinse. Ca și noutate, în acest an au fost aduse umbrele care luminează, o tehnologie cu flăcări care se mișcă în funcție de sunete, dar și o matrice de „gulguțe” care se aprind cu leduri și care arată diferite forme.

Tot în cadrul festivalului, cei prezenți au putut lua parte la un atelier de realizat propriile <gulguțe>, un atelier de noduri cercetășești – în special nodul prieteniei, dar și la un schimb de cărți – unde pentru a putea lua o carte, a fost necesar să aducă alta la schimb.

Echipa de organizare din Alba Iulia a fost formată din 7 cercetași de liceu. Peste 100 de cercetași, de la Lupișori până la Leaderi și Seniori au ajutat la aprinderea lumânărilor și la amenajarea locului, începând cu ora 18.00. Festivalul a durat aproximativ trei ore, de la momentul aprinderii ”gulguțelor” și până la stingerea și strângerea lor, în jurul orei 11.00.

YouTube video

Festivalul Luminii este un eveniment național sincron, organizat anual de către membrii Organizației Naționale “Cercetașii României” și tinerii voluntari locali.

„Adevărata fericire nu e rezultatul bogăției, a succesului în carieră și nici măcar al satisfacerii tuturor plăcerilor. Fericirea e atunci când ești mulțumit de ceea ce ai și te bucuri din plin de asta. Dar mai presus de atât, adevărata cale spre fericire este acea de a-i face pe ceilalți fericiți” – mesajul lui Robert Baden Powell – fondatorul mișcării cercetășești.

„Cercetașii au pornit Festivalul Luminii în 2010 în spaţiul din faţa Universităţii <1 Decembrie> pe care l-au decorat cu peste 2000 de gulguţe, <televizoare> din carton cu poze de la diverse activităţi şi cu cel mai important ingredient, <bucuria lucrurilor mărunte>. Ca activităţi desfăşurate în cadrul festivalului au inclus artă teatrală și cântece de chitară. Întreaga acţiune a fost pusă în mişcare de un grup de doar 50 de cercetaşi.

Festivalul Luminii s-a desfășurat pentru a doua oară în Alba Iulia, în 2011, de data aceasta în Cetatea Alba Carolina, la poarta a III-a a Cetății, lăudându-se cu un total de peste 4000 de gulguțe, tot atâtea lumânări aprinse. Au păstrat de atunci locația pentru priveliște și pentru istorie.

Ideea a apărut în anul 2004, când câțiva cercetași din Cluj-Napoca au încercat să le amintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Împlinite, când clujenii prezenți au așezat, pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor, cât și dorința de a deveni realitate. De atunci, festivalul a continuat, în fiecare an,cu denumirea de Festivalul Luminii, iar din 2008 a devenit eveniment național, fiind organizat sincron de mai multe grupuri locale.

Festivalul Luminii este un eveniment național, organizat anual de către membrii Organizației Naționale <Cercetașii României> și tinerii voluntari locali. În anul 2017, festivalul ajunge la cea de-a 13-a ediție, și se va desfășura la nivel național începând cu luna mai”, au transmis organizatorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement