Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: IOHANNIS a sărbătorit Ziua Națională la Alba Iulia. PRIMA PARADĂ MILITARĂ din viața noului președinte

Publicat

IMG_3116 După zece ani în care parada militară de Ziua Națională a României a lipsit de la Alba Iulia, anul acesta a fost organizată o manifestație și în locul în care s-a înfăptuit Marea Unire. Peste 850 de cadre militare, cu 41 de echipamente – transportoare blindate, lansatoare de rachete și autospeciale au defilat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, prin fața miilor de români veniți să sărbătorească Ziua Națională în ”Cealaltă Capitală”, locul unde a fost înfăptuită Unirea acum 96 de ani.

La tribuna oficială, printre oficialități a fost prezent și președintele ales, Klaus Iohannis.

Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

YouTube video

Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, al cărei comandament este situat în capitala istorică şi culturală a Transilvaniei, municipiul Cluj-Napoca, este subordonată nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre. Aria sa de responsabilitate cuprinde 17 judeţe, reprezentând aproape un sfert din suprafaţa totală a României. Această zonă este mărginită de frontiera de stat la sud-vest, vest şi nord, la est , de Carpaţii Orientali şi, la sud, de Carpaţii Meridionali.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” asigură conducerea administrativă şi operaţională a structurilor subordonate, reprezentate prin trei mari unităţi de nivel brigadă. Unitatea este continuatoarea tradiţiilor istorice şi de luptă ale Armatei a IV-a de Nord, înfiinţată în Primul Război Mondial.

În cadrul paradei a urmat apoi Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” urmat de Drapelul de luptă al Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej.

IMG_3083 A prezentat onorul detaşamentul de militari reprezentând Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej, detaşament comandat de sublocotenent Claudiu Cordea. Batalionul 811 Infanterie din Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la operaţiuni în afara teritoriului naţional, astfel: în Kosovo 2002, misiunea „Belukroko”, în Irak, misiunile „Antica Babilonia” din perioada 2003 – 2004 (prima unitate românească în teatrul de operaţii din Irak) şi „Iraqui Freedom” din perioada 2006 – 2007 şi în Afganistan, 2010, misiunea „ISAF”.

 

IMG_3087 Au urmat militarii Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, avându-l în frunte pe căpitan  Cătălin Uţiu. Unitatea a sărbătorit, la 1 iulie 2014, 45 de ani de la înfiinţare. Structură de elită a Armatei României, unitatea a acumulat o vastă experienţă operaţională, peste 150 dintre militarii batalionului fiind veterani ai teatrelor de operaţii. Ca un element inedit, în cursul anului trecut, un grup de cercetaşi din cadrul Batalionului 317 Cercetare au marcat aniversarea celor 44 de ani de existenţă a unităţii lor într-un mod care îi reprezintă. Ei au realizat şi amplasat un mic monument, reprezentând Drapelul Naţional al României la cota 1.836 m, pe muntele Vlădeasa, cel care dă denumirea onorifică a unităţii.

Prin faţa tribunei oficiale a defilat apoi detaşamentul reprezentând Batalionul 814 Tancuri “Mihai Vodă”, din garnizoana Turda, care, de asemenea, face parte din structura Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”. Militarii sunt comandaţi de Căpitanul Pintiliciuc Mihai. Tancurile constituie principala forţă de izbire a componentei terestre datorită puterii de foc, mobilităţii şi protecţiei prin blindaj. Militari acestui batalion au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Bosnia, Kosovo, Irak şi Afganistan.

În continuare, au prezentat onorul militarii Batalionului 26 Vânători de Munte ”Avram Iancu”, din Brigada 18 Infanterie ”Banat”, comandaţi de căpitan Sever Manea. Unitatea de Vânători de Munte de la Brad, de la Porţile Apusenilor, a luat naştere în anul 1969, când a primit şi denumirea onorifică de „Avram Iancu”, în memoria legendarului erou al Munţilor Apuseni. Militarii acestui batalion sunt specializaţi pentru lupta în mediul montan. Vânătorii de munite şi-au dovedit versatilitatea atât în deşertul afghan dar şi pe platourile muntoase din China, acolo unde au purtat cu mândrie însemnul florii de colţ, specific trupelor alpine din Armata României.

Mai apoi a urmat detaşamentul reprezentând Batalionului 55 Apărare Antiaeriană ”Someş” din Dej. Detaşamentul este comandat de maior Dorin Bartiş. Batalionul este subordonat Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”. În cei peste 63 de ani de existenţă, artileriştii şi rachetiştii antiaerieni din cadrul batalionului şi-au îndeplinit cu înalt profesionalism misiunile încredinţate pentru apărarea cerului patriei, prin trageri şi exerciţii de excepţie, programe de experimentare – omologare a unor noi categorii de tehnică, serviciu de luptă sau acţiuni în sprijinul populaţiei.

Au prezentat onorul detaşamentul de militarii reprezentând Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din subordinea Brigăzii 10 ”Dunărea de Jos”. Comandantul detaşamentului este căpitan Nicolae Bar. Militarii acestui batalion sunt specializaţi în executarea de lucrări de amenajare genistică, sprijin de geniu şi participă activ la sprijinirea autorităţilor publice locale in cazuri de urgente civile.

Parada de defilare a continuat cu instituţiile militare de învăţământ. Au trecut prin faţa tribunei oficiale studenţii Academiei Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Integrată în sistemul naţional de învăţământ de nivel universitar de lungă durată, instituţia are menirea de a asigura pregătirea ştiinţifică fundamentală de bază a viitorilor ofiţeri, în vederea continuării studiilor în şcolile de aplicaţie şi formarea lor pentru prima funcţie în una din armele Forţelor Terestre.

Academia beneficiază de „Gradul de încredere ridicat”, acordat de ARACIS din 2010 şi a fost clasificată ca universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică, în anul 2011. În decembrie 2013, Clubul Rectorilor din Europa a nominalizat Academia Forţelor Terestre pentru câştigarea titlului de cea mai bună universitate regională, distincţie ce va fi înmânată cu ocazia summitului ce va avea loc, în luna decembrie a acestui an, în cadrul Universităţii Oxford, din Marea Britanie.

DSC_1184 Au urmat două detaşamente constituite din elevi ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, comandaţi astfel: detaşament 1 – căpitan Gabrie Butuzal, detaşamentul 2 – cpt. Raul Turic. Colegiul şi-a aniversat în acest an 95 de ani de existenţă. De-a lungul existenţei sale, solidară cu istoria neamului, prin munca şi abnegaţia cadrelor militare şi dascălilor, în colegiu s-au desăvârşit pregătirea peste 6 mii de tineri. Prin efortul tuturor, Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul” a dobândit valoroase tradiţii şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituţii de învăţământ militar şi civil din ţară.

 

DSC_1187 A prezentat onorul detaşamentul constituit din elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureșan” din municipiul Cluj-Napoca a fost înfiinţată la 1 august 2004 şi se subordonează Inspectoratului General al Poliţiei Române. Învăţământului în această instituţie este organizat după standarde de formare moderne, fiing grupat în catedrele de pregătire: poliţienească, pregătire juridică şi criminalistică şi ştiinţe socio-umane, limbi străine şi informatică .

 

 

DSC_1190 Din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor a prezentat onorul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea” al judeţului Alba. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă oferă cadru legal modern, mecanismele manageriale şi resursele umane şi materiale, menite să asigure, în mod unitar si profesionist, apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale importante pe timpul producerii situaţiilor de urgenţă.

Detaşamentul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă este condus de maior Nicolae şi este format din personal ce încadrează autospecialele de intervenţie şi ambulanţele SMURD. Aceştia desfăşoară misiuni pentru salvarea vieţii oamenilor, limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, protecţia valorilor şi bunurilor materiale şi a mediului.

IMG_3126 A urmat apoi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba. Instituţie specializată cu atribuţii de apărare a ordinii si liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism. Instruiţi şi educaţi să fie furnizori, garanţi şi apărători de linişte, ordine de drept şi democraţie. Detaşamentul este constituit din personalul structurilor de comandament şi operative cu atribuţii de executare a misiunilor de menţinere şi restabilire a ordinii publice sau folosit la acţiuni speciale de intervenţie antiteroristă.

 

În piață și-au făcut apariția blocul de paradă al tehnicii militare

IMG_3130 Au trecut prin fața spectatorilor trei transportoare amfibii blindate (TAB) B-33 ”Zimbrul”, din dotarea B.811 I. Transportorul blindat B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu pe roţi. Are un echipaj de luptă format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm. Are de asemenea un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

Formaţia de TAB-uri B-33 ”Zimbrul” a fost urmată de trei transportoare amfibii blindate de cercetare model 1979, tehnică află în dotarea, Batalionului 26 VM din Brad. Este un vehicul blindat de luptă cu tracţiune integrală de 4×4, amfibiu propulsat pe apă cu viteza maximă de 8 km/h cu ajutorul unui hidrojet. În partea frontală a autovehiculului se află un troliu pentru auto-scoatere.

IMG_3144 Au urmat trei transportoare amfibii blindate, cu aruncător calibru 82 mm. tehnică află în dotarea, Batalionului B 811 Infanterie din Dej. Aruncătorul cal. 82 mm este destinat pentru a sprijini prin foc subunităţile de infanterie, vânători de munte, desant paraşutare şi alte formaţiuni, în toate formele luptei.

 

 

 

 

IMG_3150 În continuare și-au făcut apariția trei autocamioane DAC 665 T, care tractează un aruncător calibru 120 mm, tehnică află în dotarea B. 811 I. Dej. Este un mijloc de lovire, care execută de regulă, trageri prin ochire indirectă oferind un ritm de tragere mare în special, prin trageri verticale.

 

 

 

 

IMG_3156 Prin fața publicului au trecut trei maşini de luptă din cadrul complexului de Rachete Antiaeriene OSA-AKM, din cadrul R. 50 Rachete Antiaeriene. Este un mijloc autonom, autopropulsat, amfibiu, destinat cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. Descoperă ţinte până la 45 km, şi le nimiceşte până la distanţe de 10 km. Subunităţile înzestrate cu acest tip de tehnică sunt destinate pentru apărarea antiaeriană a principalelor obiective din zona de responsabilitate a D. 4 I.

 

 

IMG_3162 În următorul moment, au rulat prin fața celor prezenți trei instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, calibru 122 mm din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive “General Vasile DANACU” din Floreşti. Este un mijloc de luptă extreme de puternic, care poate lansa rachete nedirijate prin cele 40 de guri de foc, la distanţa maximă de 27 de km, supranumit “pumnul de foc al comandantului diviziei”.

 

 

 

IMG_3171 Cei prezenți au putut admira mai apoi trei DAC 665 T care tractează tunurile antiaeriane de calibru 2x30mm, aflate în dotarea B. 55 Ap. AA din Dej, piesă de artilerie de calibru mic cu două ţevi, destinat Apărării Antiaeriene, contra ţintelor care zboară la altitudine joasă, cu viteză mică.

 

 

 

 

IMG_3173 Pe cele trei vehiculule Uro Vamtac, din înzestrea B. 811 I. rulează Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică tip Batalion (SICIB), destinat culegerii, prelucrării, transmiterii şi stocării datelor pentru analiză, producere şi reprezentare a informaţiilor utilizate în procesul de comandă-control de nivel batalion. Dotat cu servicii de voce şi date secretizate constituie baza pentru digitizarea spaţiului de luptă terestru.

 

 

 

IMG_3179 Formația de trei autospeciale din dotarea Batalionului 136 Geniu au rulat în continuare prin fața celor prezenți. Prima maşină care rulează asigură transportul de pontoane DAC 665 G din cadrul completului PR-71 destinat realizării podurilor plutitoare peste cursurile de apă. Autospecială transport şalupă ST-270 cu mijloc de transport şi lansare pe DAC R16215 F – destinată construcţiei podurilor de pontoane PR-71. Cea de-a treia autospecială din completul de batere piloţi pe DAC 665 G este destinată construcţiei podurilor fixe PJM-72.

 

Autospeciala de intervenţie – EOD de tip Uro Vamtac – din dotarea Brigăzii 81 Mecanizată “Grigore Bălan” – are rolul de a sigura capabilităţile necesare pentru neutralizarea pericolului generat de muniţiile neexplodate convenţionale /sau dispozitive explozive improvizate.

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne a fost deschis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea“, Alba. În momentele următoare au trecut prin fața celor prezenți câteva dintre cele mai performante autospeciale de intervenţie.

IMG_3182 Au rulat trei autospeciale de intervenţie din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba destinate intervenţiei pentru descarcerare, acordare asistenţă medicală şi stingerea incendiilor: prima autospecială este destinată pentru intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, punându-se accentul pe deplasarea rapidă şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat; autospeciala pentru descarcerări grele este destinată eliberării persoanelor surprinse de diferite situaţii de urgenţă şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor; ambulanţa SMURD tip B2 este utilizată la intervenţiile medicale de urgenţă prin echipaj de prim ajutor cu asistent medical şi paramedici specializaţi în medicina de urgenţă.

IMG_3188 A urmat blocul de defilare al Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba. În timp această armă a căpătat vocaţie europeană, iar misiunile îndeplinite peste hotare, sunt cea mai palpabilă dovadă a profesionalismului jandarmilor, instruiţi şi educaţi să fie furnizori, garanţi şi apărători de linişte, ordine de drept şi democraţie.

Dispozitivul de defilare cu tehnică din dotarea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost compus dintr-un grup de două autospeciale de intervenţie Mercedes Vito, destinate transportului efectivelor, echipamentelor şi mijloacelor folosite pentru intervenţiile specifice şi un ATV de intervenţie folosit de posturile de jandarmi montane, pentru misiunile de prevenire şi descoperire a infracţiunilor în staţiunile montane şi pe trasee turistice.

IMG_3199 În continuare, prin faţa celor prezenți, în autospeciala de intervenţie pirotehnică, a defilat un echipaj din cadrul Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informaţii. Aceşti specialişti execută misiuni de intervenţie antiteroristă, independent sau în cooperare cu alte forţe din cadrul Sistemului Naţional de Apărare.

Cu onorul prezentat de muzica militară a D 4 I., s-a încheiat parada militară dedicată Zilei Naţionale a României din Alba Iulia.

FOTO: Raul BACIU, Daniel BLOSS

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax