Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: IOHANNIS a sărbătorit Ziua Națională la Alba Iulia. PRIMA PARADĂ MILITARĂ din viața noului președinte


Publicat

IMG_3116După zece ani în care parada militară de Ziua Națională a României a lipsit de la Alba Iulia, anul acesta a fost organizată o manifestație și în locul în care s-a înfăptuit Marea Unire. Peste 850 de cadre militare, cu 41 de echipamente – transportoare blindate, lansatoare de rachete și autospeciale au defilat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, prin fața miilor de români veniți să sărbătorească Ziua Națională în ”Cealaltă Capitală”, locul unde a fost înfăptuită Unirea acum 96 de ani.

La tribuna oficială, printre oficialități a fost prezent și președintele ales, Klaus Iohannis.

Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, al cărei comandament este situat în capitala istorică şi culturală a Transilvaniei, municipiul Cluj-Napoca, este subordonată nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre. Aria sa de responsabilitate cuprinde 17 judeţe, reprezentând aproape un sfert din suprafaţa totală a României. Această zonă este mărginită de frontiera de stat la sud-vest, vest şi nord, la est , de Carpaţii Orientali şi, la sud, de Carpaţii Meridionali.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” asigură conducerea administrativă şi operaţională a structurilor subordonate, reprezentate prin trei mari unităţi de nivel brigadă. Unitatea este continuatoarea tradiţiilor istorice şi de luptă ale Armatei a IV-a de Nord, înfiinţată în Primul Război Mondial.

În cadrul paradei a urmat apoi Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” urmat de Drapelul de luptă al Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej.

IMG_3083A prezentat onorul detaşamentul de militari reprezentând Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej, detaşament comandat de sublocotenent Claudiu Cordea. Batalionul 811 Infanterie din Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la operaţiuni în afara teritoriului naţional, astfel: în Kosovo 2002, misiunea „Belukroko”, în Irak, misiunile „Antica Babilonia” din perioada 2003 – 2004 (prima unitate românească în teatrul de operaţii din Irak) şi „Iraqui Freedom” din perioada 2006 – 2007 şi în Afganistan, 2010, misiunea „ISAF”.

 

IMG_3087Au urmat militarii Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, avându-l în frunte pe căpitan  Cătălin Uţiu. Unitatea a sărbătorit, la 1 iulie 2014, 45 de ani de la înfiinţare. Structură de elită a Armatei României, unitatea a acumulat o vastă experienţă operaţională, peste 150 dintre militarii batalionului fiind veterani ai teatrelor de operaţii. Ca un element inedit, în cursul anului trecut, un grup de cercetaşi din cadrul Batalionului 317 Cercetare au marcat aniversarea celor 44 de ani de existenţă a unităţii lor într-un mod care îi reprezintă. Ei au realizat şi amplasat un mic monument, reprezentând Drapelul Naţional al României la cota 1.836 m, pe muntele Vlădeasa, cel care dă denumirea onorifică a unităţii.

Prin faţa tribunei oficiale a defilat apoi detaşamentul reprezentând Batalionul 814 Tancuri “Mihai Vodă”, din garnizoana Turda, care, de asemenea, face parte din structura Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”. Militarii sunt comandaţi de Căpitanul Pintiliciuc Mihai. Tancurile constituie principala forţă de izbire a componentei terestre datorită puterii de foc, mobilităţii şi protecţiei prin blindaj. Militari acestui batalion au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Bosnia, Kosovo, Irak şi Afganistan.

În continuare, au prezentat onorul militarii Batalionului 26 Vânători de Munte ”Avram Iancu”, din Brigada 18 Infanterie ”Banat”, comandaţi de căpitan Sever Manea. Unitatea de Vânători de Munte de la Brad, de la Porţile Apusenilor, a luat naştere în anul 1969, când a primit şi denumirea onorifică de „Avram Iancu”, în memoria legendarului erou al Munţilor Apuseni. Militarii acestui batalion sunt specializaţi pentru lupta în mediul montan. Vânătorii de munite şi-au dovedit versatilitatea atât în deşertul afghan dar şi pe platourile muntoase din China, acolo unde au purtat cu mândrie însemnul florii de colţ, specific trupelor alpine din Armata României.

Mai apoi a urmat detaşamentul reprezentând Batalionului 55 Apărare Antiaeriană ”Someş” din Dej. Detaşamentul este comandat de maior Dorin Bartiş. Batalionul este subordonat Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”. În cei peste 63 de ani de existenţă, artileriştii şi rachetiştii antiaerieni din cadrul batalionului şi-au îndeplinit cu înalt profesionalism misiunile încredinţate pentru apărarea cerului patriei, prin trageri şi exerciţii de excepţie, programe de experimentare – omologare a unor noi categorii de tehnică, serviciu de luptă sau acţiuni în sprijinul populaţiei.

Au prezentat onorul detaşamentul de militarii reprezentând Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din subordinea Brigăzii 10 ”Dunărea de Jos”. Comandantul detaşamentului este căpitan Nicolae Bar. Militarii acestui batalion sunt specializaţi în executarea de lucrări de amenajare genistică, sprijin de geniu şi participă activ la sprijinirea autorităţilor publice locale in cazuri de urgente civile.

Parada de defilare a continuat cu instituţiile militare de învăţământ. Au trecut prin faţa tribunei oficiale studenţii Academiei Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Integrată în sistemul naţional de învăţământ de nivel universitar de lungă durată, instituţia are menirea de a asigura pregătirea ştiinţifică fundamentală de bază a viitorilor ofiţeri, în vederea continuării studiilor în şcolile de aplicaţie şi formarea lor pentru prima funcţie în una din armele Forţelor Terestre.

Academia beneficiază de „Gradul de încredere ridicat”, acordat de ARACIS din 2010 şi a fost clasificată ca universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică, în anul 2011. În decembrie 2013, Clubul Rectorilor din Europa a nominalizat Academia Forţelor Terestre pentru câştigarea titlului de cea mai bună universitate regională, distincţie ce va fi înmânată cu ocazia summitului ce va avea loc, în luna decembrie a acestui an, în cadrul Universităţii Oxford, din Marea Britanie.

DSC_1184Au urmat două detaşamente constituite din elevi ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, comandaţi astfel: detaşament 1 – căpitan Gabrie Butuzal, detaşamentul 2 – cpt. Raul Turic. Colegiul şi-a aniversat în acest an 95 de ani de existenţă. De-a lungul existenţei sale, solidară cu istoria neamului, prin munca şi abnegaţia cadrelor militare şi dascălilor, în colegiu s-au desăvârşit pregătirea peste 6 mii de tineri. Prin efortul tuturor, Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul” a dobândit valoroase tradiţii şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituţii de învăţământ militar şi civil din ţară.

 

DSC_1187A prezentat onorul detaşamentul constituit din elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureșan” din municipiul Cluj-Napoca a fost înfiinţată la 1 august 2004 şi se subordonează Inspectoratului General al Poliţiei Române. Învăţământului în această instituţie este organizat după standarde de formare moderne, fiing grupat în catedrele de pregătire: poliţienească, pregătire juridică şi criminalistică şi ştiinţe socio-umane, limbi străine şi informatică .

 

 

DSC_1190Din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor a prezentat onorul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea” al judeţului Alba. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă oferă cadru legal modern, mecanismele manageriale şi resursele umane şi materiale, menite să asigure, în mod unitar si profesionist, apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale importante pe timpul producerii situaţiilor de urgenţă.

Detaşamentul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă este condus de maior Nicolae şi este format din personal ce încadrează autospecialele de intervenţie şi ambulanţele SMURD. Aceştia desfăşoară misiuni pentru salvarea vieţii oamenilor, limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, protecţia valorilor şi bunurilor materiale şi a mediului.

IMG_3126A urmat apoi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba. Instituţie specializată cu atribuţii de apărare a ordinii si liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism. Instruiţi şi educaţi să fie furnizori, garanţi şi apărători de linişte, ordine de drept şi democraţie. Detaşamentul este constituit din personalul structurilor de comandament şi operative cu atribuţii de executare a misiunilor de menţinere şi restabilire a ordinii publice sau folosit la acţiuni speciale de intervenţie antiteroristă.

 

În piață și-au făcut apariția blocul de paradă al tehnicii militare

IMG_3130Au trecut prin fața spectatorilor trei transportoare amfibii blindate (TAB) B-33 ”Zimbrul”, din dotarea B.811 I. Transportorul blindat B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu pe roţi. Are un echipaj de luptă format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm. Are de asemenea un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

Formaţia de TAB-uri B-33 ”Zimbrul” a fost urmată de trei transportoare amfibii blindate de cercetare model 1979, tehnică află în dotarea, Batalionului 26 VM din Brad. Este un vehicul blindat de luptă cu tracţiune integrală de 4×4, amfibiu propulsat pe apă cu viteza maximă de 8 km/h cu ajutorul unui hidrojet. În partea frontală a autovehiculului se află un troliu pentru auto-scoatere.

IMG_3144Au urmat trei transportoare amfibii blindate, cu aruncător calibru 82 mm. tehnică află în dotarea, Batalionului B 811 Infanterie din Dej. Aruncătorul cal. 82 mm este destinat pentru a sprijini prin foc subunităţile de infanterie, vânători de munte, desant paraşutare şi alte formaţiuni, în toate formele luptei.

 

 

 

 

IMG_3150În continuare și-au făcut apariția trei autocamioane DAC 665 T, care tractează un aruncător calibru 120 mm, tehnică află în dotarea B. 811 I. Dej. Este un mijloc de lovire, care execută de regulă, trageri prin ochire indirectă oferind un ritm de tragere mare în special, prin trageri verticale.

 

 

 

 

IMG_3156Prin fața publicului au trecut trei maşini de luptă din cadrul complexului de Rachete Antiaeriene OSA-AKM, din cadrul R. 50 Rachete Antiaeriene. Este un mijloc autonom, autopropulsat, amfibiu, destinat cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. Descoperă ţinte până la 45 km, şi le nimiceşte până la distanţe de 10 km. Subunităţile înzestrate cu acest tip de tehnică sunt destinate pentru apărarea antiaeriană a principalelor obiective din zona de responsabilitate a D. 4 I.

 

 

IMG_3162În următorul moment, au rulat prin fața celor prezenți trei instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, calibru 122 mm din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive “General Vasile DANACU” din Floreşti. Este un mijloc de luptă extreme de puternic, care poate lansa rachete nedirijate prin cele 40 de guri de foc, la distanţa maximă de 27 de km, supranumit “pumnul de foc al comandantului diviziei”.

 

 

 

IMG_3171Cei prezenți au putut admira mai apoi trei DAC 665 T care tractează tunurile antiaeriane de calibru 2x30mm, aflate în dotarea B. 55 Ap. AA din Dej, piesă de artilerie de calibru mic cu două ţevi, destinat Apărării Antiaeriene, contra ţintelor care zboară la altitudine joasă, cu viteză mică.

 

 

 

 

IMG_3173Pe cele trei vehiculule Uro Vamtac, din înzestrea B. 811 I. rulează Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică tip Batalion (SICIB), destinat culegerii, prelucrării, transmiterii şi stocării datelor pentru analiză, producere şi reprezentare a informaţiilor utilizate în procesul de comandă-control de nivel batalion. Dotat cu servicii de voce şi date secretizate constituie baza pentru digitizarea spaţiului de luptă terestru.

 

 

 

IMG_3179Formația de trei autospeciale din dotarea Batalionului 136 Geniu au rulat în continuare prin fața celor prezenți. Prima maşină care rulează asigură transportul de pontoane DAC 665 G din cadrul completului PR-71 destinat realizării podurilor plutitoare peste cursurile de apă. Autospecială transport şalupă ST-270 cu mijloc de transport şi lansare pe DAC R16215 F – destinată construcţiei podurilor de pontoane PR-71. Cea de-a treia autospecială din completul de batere piloţi pe DAC 665 G este destinată construcţiei podurilor fixe PJM-72.

 

Autospeciala de intervenţie – EOD de tip Uro Vamtac – din dotarea Brigăzii 81 Mecanizată “Grigore Bălan” – are rolul de a sigura capabilităţile necesare pentru neutralizarea pericolului generat de muniţiile neexplodate convenţionale /sau dispozitive explozive improvizate.

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne a fost deschis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea“, Alba. În momentele următoare au trecut prin fața celor prezenți câteva dintre cele mai performante autospeciale de intervenţie.

IMG_3182Au rulat trei autospeciale de intervenţie din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba destinate intervenţiei pentru descarcerare, acordare asistenţă medicală şi stingerea incendiilor: prima autospecială este destinată pentru intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, punându-se accentul pe deplasarea rapidă şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat; autospeciala pentru descarcerări grele este destinată eliberării persoanelor surprinse de diferite situaţii de urgenţă şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor; ambulanţa SMURD tip B2 este utilizată la intervenţiile medicale de urgenţă prin echipaj de prim ajutor cu asistent medical şi paramedici specializaţi în medicina de urgenţă.

IMG_3188A urmat blocul de defilare al Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba. În timp această armă a căpătat vocaţie europeană, iar misiunile îndeplinite peste hotare, sunt cea mai palpabilă dovadă a profesionalismului jandarmilor, instruiţi şi educaţi să fie furnizori, garanţi şi apărători de linişte, ordine de drept şi democraţie.

Dispozitivul de defilare cu tehnică din dotarea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost compus dintr-un grup de două autospeciale de intervenţie Mercedes Vito, destinate transportului efectivelor, echipamentelor şi mijloacelor folosite pentru intervenţiile specifice şi un ATV de intervenţie folosit de posturile de jandarmi montane, pentru misiunile de prevenire şi descoperire a infracţiunilor în staţiunile montane şi pe trasee turistice.

IMG_3199În continuare, prin faţa celor prezenți, în autospeciala de intervenţie pirotehnică, a defilat un echipaj din cadrul Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informaţii. Aceşti specialişti execută misiuni de intervenţie antiteroristă, independent sau în cooperare cu alte forţe din cadrul Sistemului Naţional de Apărare.

Cu onorul prezentat de muzica militară a D 4 I., s-a încheiat parada militară dedicată Zilei Naţionale a României din Alba Iulia.

FOTO: Raul BACIU, Daniel BLOSSȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie. Punctul de pensie ajunge la 1442 de lei, iar indemnizația minimă crește cu 96 lei

Publicat

foto: captura video/ Digi24
Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie, reiese din proiectul rectificării bugetare întocmit de Guvern. Inițial, potrivit legislației muncii, pensia trebuia să crească cu 40% la 1 septembrie 2020.

Acest procent a fost însă abandonat din momentul în care România a fost pusă sub ordonanțele militare de distanțare socială, iar situația bugetului s-a deteriorat rapid pe urma întreruperii mai multor tipuri de activități economice.

Citește și Vechimea în muncă va putea fi cumpărată. Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea plăti pentru 6 ani

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit din conferința de presă în care a prezentat liniile mari ale rectificării bugetare, fără a mai răspunde la întrebările jurnaliștilor. Au fost invocate defecțiuni tehnice. Pe cursul prezentării evitase să spună cifra de majorare a pensiilor de la 1 septembrie.

Cu cât se măresc pensiile la 1 septembrie

Potrivit proiectului de buget întomit de Guvern ​”Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei.
 
Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și Noi prevederi pentru pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, în proiectul Legii Salarizării. Ce alegere pot face

De asemenea, se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ să se aplice de la 1 septembrie 2021.

Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei) precizează surse din guvern citate de economica.net.
 
”Pensiile vor creşte în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii vreodată şi care se pune în plus la punctul de pensie”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă privind rectificarea bugetară.

”Punctul de pensie, valoarea punctului va avea cea mai mare creştere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată.

PSD, niciodată, nu a mărit pensiile cu această sumă, deşi a avut perioade de creştere economică una după alta, trei ani de zile, nu datorită lor ci datorită contextului economic internaţional şi tot nu au mărit pensiile cu această sumă”, a precizat Cîțu.
 

surse: economica.net, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest: De la anul se spune „adio” subvenționării dobânzilor

Publicat

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să modifice programul IMM Invest. Deși a fost deja anunțată majorarea plafonului la 20 miliarde lei, se pare că actul normativ conține și alte modificări. Una dintre cele mai importante este legată de subvenționarea dobânzii.

Conform proiectului publicat în dezbatere de MFP, dacă Comisia Națională de Strategie și Prognoză prevede o creștere economică mai mare în 2021 decât în 2020 (ceea ce e mai mult decât posibil, având în vedere că 2020 este cel mai afectat din cauza restricțiilor din prima parte a anului), atunci nu se mai acordă granturile pentru plata dobânzilor. Deci, cu acest act normativ s-ar spune „adio” subvenționare.

„Perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului. Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizează conform schemei de ajutor de stat prevăzută la art.II, iar pentru anii următori se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Acordarea grantului se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare”, se precizează în proiectul de OUG.

Modificări aduse:

– implementarea unei perioade standard de subvenționare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiții egale pentru toți beneficiarii ce accesează programul;

– crearea posibilității microîntreprinderilor și întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei;

– eliminarea cerinței prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020;

– creșterea perioadei până la data de 31 octombrie 2021 până la care pot fi efectuate plățile reprezentând grantul în cadrul schemei de ajutor de stat concomitent cu creșterea bugetului și plafonului de garantare al schemei;

– creșterea plafonului total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul Programului la suma totală de 20 miliarde lei pentru acomodarea solicitărilor de credite existente;

– suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat aferent granturilor până la suma de 1,106 milioane lei, aproximativ 228,42 milioane euro, în condițiile creșterii plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20.000.000.000 lei

sursa: hotnews.ro, mfinanțe.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură pentru samsarii de locuri de muncă: Muncitorii români din Germania vor semna contracte de muncă direct cu angajatorii

Publicat

Lucrătorii români care muncesc în industria cărnii în Germania vor semna, de la 1 ianuarie 2021, contracte de muncă direct cu angajatorii germani, şi nu cu companii care intermediază forţa de muncă, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii  a scris pe contul ei de facebook că modificarea condiţiilor de muncă pentru aceşti lucrători români din Germania se datorează implicării omologului său german, Hubertus Heil, în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor români.

„Imediat după discuţiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp şi adoptarea) unor schimbări ambiţioase în legislaţia germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilităţii angajatorilor faţă de angajaţi. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetăţenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor”, a scris Violeta Alexandru.

Autorităţile germane vor obliga angajatorii germani să înregistreze cu acurateţe orele lucrate de lucrătorii români.

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a notat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a explicat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime care să aibă ca efect eliminarea completă a posibilităţii ca muncitorii români să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi români din Germania că se întâmplă.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte cu privire la condiţiile de cazare şi la cele de muncă. Ştiu din România – în prea multe situaţii, legislaţia e bună, punerea ei în practică este marea provocare.

Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control.

Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părţilor semnatare ale unui contract (angajat şi angajator) să agreeze asupra condiţiile contractuale.

Ministrul Muncii apel pentru românii care lucrează în străinătate

Aici adresez, din nou, un apel, către toţi românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract.

Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuţie posibilitatea discutării unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părţi să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a făcut aceste precizări la scurt timp după videoconferinţa la care a participat împreună cu omologul său german, Hubertus Heil, după ce ministrul german şi-a anulat, miercuri seară, vizita programată în România, din cauza evoluţiei cazurilor de covid-19 din Bucureşti.

Mai jos declarația completă a ministrului muncii Violeta Alexandru:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de SFÂNTA MARIA, în Alba: Mii de credincioși, așteptați la mănăstirile cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Publicat

În jur de 3.000 de credincioși sunt așteptați în acest weekend, la mănăstirile din Râmeț, Dumbrava și Oașa, cu ocazia marii sărbători a creștinilor, Sfânta Maria. 

Sărbătoarea este în plină pandemie de coronavirus și, din această cauză, autoritățile, alături de reprezentanții bisericii au impus un set de reguli pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță sanitară. 

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Nicolae Albu, prefectul de Alba, a declarat pentru alba24.ro că 260 de agenți de poliție, alături de jandarmi vor asigura paza și buna desfășurare a evenimentului religios. Aceștia sunt împărțiți la toate lăcașele de cult unde este sărbătorit hramul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit unor estimări, la Mănăstirea Râmeț sunt așteptați în jur de 1.500 de credincioși, la Dumbrava 1000, la biserica din Cugir 150, iar la Oașa în jur de 200.

Vezi și Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Slujbele se vor desfășura în aer liber, cu respectarea distanțării fizice între credincioși. Reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iulia fac un apel către pelerini ca aceștia să respecte distanțarea de 1,5 metri între persoane.

Deoarece slujbele se vor ține în aer liber, nu este obligatorie masca de protecție, dar aceasta va fi obligatorie în interiorul bisericii, dacă credincioșii vor să se roage la icoane. Totuși, purtarea măștii, chiar și în spații deschise, unde sunt adunări mari de oameni este recomandată.

De asemenea, nu vor exista icoane în afara bisericii și nici nu se vor împărți pachete sau iconițe credincioșilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate