Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: IOHANNIS a sărbătorit Ziua Națională la Alba Iulia. PRIMA PARADĂ MILITARĂ din viața noului președinte


Publicat

IMG_3116După zece ani în care parada militară de Ziua Națională a României a lipsit de la Alba Iulia, anul acesta a fost organizată o manifestație și în locul în care s-a înfăptuit Marea Unire. Peste 850 de cadre militare, cu 41 de echipamente – transportoare blindate, lansatoare de rachete și autospeciale au defilat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, prin fața miilor de români veniți să sărbătorească Ziua Națională în ”Cealaltă Capitală”, locul unde a fost înfăptuită Unirea acum 96 de ani.

La tribuna oficială, printre oficialități a fost prezent și președintele ales, Klaus Iohannis.

Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, al cărei comandament este situat în capitala istorică şi culturală a Transilvaniei, municipiul Cluj-Napoca, este subordonată nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre. Aria sa de responsabilitate cuprinde 17 judeţe, reprezentând aproape un sfert din suprafaţa totală a României. Această zonă este mărginită de frontiera de stat la sud-vest, vest şi nord, la est , de Carpaţii Orientali şi, la sud, de Carpaţii Meridionali.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” asigură conducerea administrativă şi operaţională a structurilor subordonate, reprezentate prin trei mari unităţi de nivel brigadă. Unitatea este continuatoarea tradiţiilor istorice şi de luptă ale Armatei a IV-a de Nord, înfiinţată în Primul Război Mondial.

În cadrul paradei a urmat apoi Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” urmat de Drapelul de luptă al Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej.

IMG_3083A prezentat onorul detaşamentul de militari reprezentând Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej, detaşament comandat de sublocotenent Claudiu Cordea. Batalionul 811 Infanterie din Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la operaţiuni în afara teritoriului naţional, astfel: în Kosovo 2002, misiunea „Belukroko”, în Irak, misiunile „Antica Babilonia” din perioada 2003 – 2004 (prima unitate românească în teatrul de operaţii din Irak) şi „Iraqui Freedom” din perioada 2006 – 2007 şi în Afganistan, 2010, misiunea „ISAF”.

 

IMG_3087Au urmat militarii Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, avându-l în frunte pe căpitan  Cătălin Uţiu. Unitatea a sărbătorit, la 1 iulie 2014, 45 de ani de la înfiinţare. Structură de elită a Armatei României, unitatea a acumulat o vastă experienţă operaţională, peste 150 dintre militarii batalionului fiind veterani ai teatrelor de operaţii. Ca un element inedit, în cursul anului trecut, un grup de cercetaşi din cadrul Batalionului 317 Cercetare au marcat aniversarea celor 44 de ani de existenţă a unităţii lor într-un mod care îi reprezintă. Ei au realizat şi amplasat un mic monument, reprezentând Drapelul Naţional al României la cota 1.836 m, pe muntele Vlădeasa, cel care dă denumirea onorifică a unităţii.

Prin faţa tribunei oficiale a defilat apoi detaşamentul reprezentând Batalionul 814 Tancuri “Mihai Vodă”, din garnizoana Turda, care, de asemenea, face parte din structura Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”. Militarii sunt comandaţi de Căpitanul Pintiliciuc Mihai. Tancurile constituie principala forţă de izbire a componentei terestre datorită puterii de foc, mobilităţii şi protecţiei prin blindaj. Militari acestui batalion au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Bosnia, Kosovo, Irak şi Afganistan.

În continuare, au prezentat onorul militarii Batalionului 26 Vânători de Munte ”Avram Iancu”, din Brigada 18 Infanterie ”Banat”, comandaţi de căpitan Sever Manea. Unitatea de Vânători de Munte de la Brad, de la Porţile Apusenilor, a luat naştere în anul 1969, când a primit şi denumirea onorifică de „Avram Iancu”, în memoria legendarului erou al Munţilor Apuseni. Militarii acestui batalion sunt specializaţi pentru lupta în mediul montan. Vânătorii de munite şi-au dovedit versatilitatea atât în deşertul afghan dar şi pe platourile muntoase din China, acolo unde au purtat cu mândrie însemnul florii de colţ, specific trupelor alpine din Armata României.

Mai apoi a urmat detaşamentul reprezentând Batalionului 55 Apărare Antiaeriană ”Someş” din Dej. Detaşamentul este comandat de maior Dorin Bartiş. Batalionul este subordonat Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”. În cei peste 63 de ani de existenţă, artileriştii şi rachetiştii antiaerieni din cadrul batalionului şi-au îndeplinit cu înalt profesionalism misiunile încredinţate pentru apărarea cerului patriei, prin trageri şi exerciţii de excepţie, programe de experimentare – omologare a unor noi categorii de tehnică, serviciu de luptă sau acţiuni în sprijinul populaţiei.

Au prezentat onorul detaşamentul de militarii reprezentând Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din subordinea Brigăzii 10 ”Dunărea de Jos”. Comandantul detaşamentului este căpitan Nicolae Bar. Militarii acestui batalion sunt specializaţi în executarea de lucrări de amenajare genistică, sprijin de geniu şi participă activ la sprijinirea autorităţilor publice locale in cazuri de urgente civile.

Parada de defilare a continuat cu instituţiile militare de învăţământ. Au trecut prin faţa tribunei oficiale studenţii Academiei Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Integrată în sistemul naţional de învăţământ de nivel universitar de lungă durată, instituţia are menirea de a asigura pregătirea ştiinţifică fundamentală de bază a viitorilor ofiţeri, în vederea continuării studiilor în şcolile de aplicaţie şi formarea lor pentru prima funcţie în una din armele Forţelor Terestre.

Academia beneficiază de „Gradul de încredere ridicat”, acordat de ARACIS din 2010 şi a fost clasificată ca universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică, în anul 2011. În decembrie 2013, Clubul Rectorilor din Europa a nominalizat Academia Forţelor Terestre pentru câştigarea titlului de cea mai bună universitate regională, distincţie ce va fi înmânată cu ocazia summitului ce va avea loc, în luna decembrie a acestui an, în cadrul Universităţii Oxford, din Marea Britanie.

DSC_1184Au urmat două detaşamente constituite din elevi ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, comandaţi astfel: detaşament 1 – căpitan Gabrie Butuzal, detaşamentul 2 – cpt. Raul Turic. Colegiul şi-a aniversat în acest an 95 de ani de existenţă. De-a lungul existenţei sale, solidară cu istoria neamului, prin munca şi abnegaţia cadrelor militare şi dascălilor, în colegiu s-au desăvârşit pregătirea peste 6 mii de tineri. Prin efortul tuturor, Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul” a dobândit valoroase tradiţii şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituţii de învăţământ militar şi civil din ţară.

 

DSC_1187A prezentat onorul detaşamentul constituit din elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureșan” din municipiul Cluj-Napoca a fost înfiinţată la 1 august 2004 şi se subordonează Inspectoratului General al Poliţiei Române. Învăţământului în această instituţie este organizat după standarde de formare moderne, fiing grupat în catedrele de pregătire: poliţienească, pregătire juridică şi criminalistică şi ştiinţe socio-umane, limbi străine şi informatică .

 

 

DSC_1190Din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor a prezentat onorul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea” al judeţului Alba. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă oferă cadru legal modern, mecanismele manageriale şi resursele umane şi materiale, menite să asigure, în mod unitar si profesionist, apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale importante pe timpul producerii situaţiilor de urgenţă.

Detaşamentul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă este condus de maior Nicolae şi este format din personal ce încadrează autospecialele de intervenţie şi ambulanţele SMURD. Aceştia desfăşoară misiuni pentru salvarea vieţii oamenilor, limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, protecţia valorilor şi bunurilor materiale şi a mediului.

IMG_3126A urmat apoi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba. Instituţie specializată cu atribuţii de apărare a ordinii si liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism. Instruiţi şi educaţi să fie furnizori, garanţi şi apărători de linişte, ordine de drept şi democraţie. Detaşamentul este constituit din personalul structurilor de comandament şi operative cu atribuţii de executare a misiunilor de menţinere şi restabilire a ordinii publice sau folosit la acţiuni speciale de intervenţie antiteroristă.

 

În piață și-au făcut apariția blocul de paradă al tehnicii militare

IMG_3130Au trecut prin fața spectatorilor trei transportoare amfibii blindate (TAB) B-33 ”Zimbrul”, din dotarea B.811 I. Transportorul blindat B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu pe roţi. Are un echipaj de luptă format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm. Are de asemenea un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

Formaţia de TAB-uri B-33 ”Zimbrul” a fost urmată de trei transportoare amfibii blindate de cercetare model 1979, tehnică află în dotarea, Batalionului 26 VM din Brad. Este un vehicul blindat de luptă cu tracţiune integrală de 4×4, amfibiu propulsat pe apă cu viteza maximă de 8 km/h cu ajutorul unui hidrojet. În partea frontală a autovehiculului se află un troliu pentru auto-scoatere.

IMG_3144Au urmat trei transportoare amfibii blindate, cu aruncător calibru 82 mm. tehnică află în dotarea, Batalionului B 811 Infanterie din Dej. Aruncătorul cal. 82 mm este destinat pentru a sprijini prin foc subunităţile de infanterie, vânători de munte, desant paraşutare şi alte formaţiuni, în toate formele luptei.

 

 

 

 

IMG_3150În continuare și-au făcut apariția trei autocamioane DAC 665 T, care tractează un aruncător calibru 120 mm, tehnică află în dotarea B. 811 I. Dej. Este un mijloc de lovire, care execută de regulă, trageri prin ochire indirectă oferind un ritm de tragere mare în special, prin trageri verticale.

 

 

 

 

IMG_3156Prin fața publicului au trecut trei maşini de luptă din cadrul complexului de Rachete Antiaeriene OSA-AKM, din cadrul R. 50 Rachete Antiaeriene. Este un mijloc autonom, autopropulsat, amfibiu, destinat cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. Descoperă ţinte până la 45 km, şi le nimiceşte până la distanţe de 10 km. Subunităţile înzestrate cu acest tip de tehnică sunt destinate pentru apărarea antiaeriană a principalelor obiective din zona de responsabilitate a D. 4 I.

 

 

IMG_3162În următorul moment, au rulat prin fața celor prezenți trei instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, calibru 122 mm din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive “General Vasile DANACU” din Floreşti. Este un mijloc de luptă extreme de puternic, care poate lansa rachete nedirijate prin cele 40 de guri de foc, la distanţa maximă de 27 de km, supranumit “pumnul de foc al comandantului diviziei”.

 

 

 

IMG_3171Cei prezenți au putut admira mai apoi trei DAC 665 T care tractează tunurile antiaeriane de calibru 2x30mm, aflate în dotarea B. 55 Ap. AA din Dej, piesă de artilerie de calibru mic cu două ţevi, destinat Apărării Antiaeriene, contra ţintelor care zboară la altitudine joasă, cu viteză mică.

 

 

 

 

IMG_3173Pe cele trei vehiculule Uro Vamtac, din înzestrea B. 811 I. rulează Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică tip Batalion (SICIB), destinat culegerii, prelucrării, transmiterii şi stocării datelor pentru analiză, producere şi reprezentare a informaţiilor utilizate în procesul de comandă-control de nivel batalion. Dotat cu servicii de voce şi date secretizate constituie baza pentru digitizarea spaţiului de luptă terestru.

 

 

 

IMG_3179Formația de trei autospeciale din dotarea Batalionului 136 Geniu au rulat în continuare prin fața celor prezenți. Prima maşină care rulează asigură transportul de pontoane DAC 665 G din cadrul completului PR-71 destinat realizării podurilor plutitoare peste cursurile de apă. Autospecială transport şalupă ST-270 cu mijloc de transport şi lansare pe DAC R16215 F – destinată construcţiei podurilor de pontoane PR-71. Cea de-a treia autospecială din completul de batere piloţi pe DAC 665 G este destinată construcţiei podurilor fixe PJM-72.

 

Autospeciala de intervenţie – EOD de tip Uro Vamtac – din dotarea Brigăzii 81 Mecanizată “Grigore Bălan” – are rolul de a sigura capabilităţile necesare pentru neutralizarea pericolului generat de muniţiile neexplodate convenţionale /sau dispozitive explozive improvizate.

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne a fost deschis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea“, Alba. În momentele următoare au trecut prin fața celor prezenți câteva dintre cele mai performante autospeciale de intervenţie.

IMG_3182Au rulat trei autospeciale de intervenţie din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba destinate intervenţiei pentru descarcerare, acordare asistenţă medicală şi stingerea incendiilor: prima autospecială este destinată pentru intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, punându-se accentul pe deplasarea rapidă şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat; autospeciala pentru descarcerări grele este destinată eliberării persoanelor surprinse de diferite situaţii de urgenţă şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor; ambulanţa SMURD tip B2 este utilizată la intervenţiile medicale de urgenţă prin echipaj de prim ajutor cu asistent medical şi paramedici specializaţi în medicina de urgenţă.

IMG_3188A urmat blocul de defilare al Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba. În timp această armă a căpătat vocaţie europeană, iar misiunile îndeplinite peste hotare, sunt cea mai palpabilă dovadă a profesionalismului jandarmilor, instruiţi şi educaţi să fie furnizori, garanţi şi apărători de linişte, ordine de drept şi democraţie.

Dispozitivul de defilare cu tehnică din dotarea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost compus dintr-un grup de două autospeciale de intervenţie Mercedes Vito, destinate transportului efectivelor, echipamentelor şi mijloacelor folosite pentru intervenţiile specifice şi un ATV de intervenţie folosit de posturile de jandarmi montane, pentru misiunile de prevenire şi descoperire a infracţiunilor în staţiunile montane şi pe trasee turistice.

IMG_3199În continuare, prin faţa celor prezenți, în autospeciala de intervenţie pirotehnică, a defilat un echipaj din cadrul Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informaţii. Aceşti specialişti execută misiuni de intervenţie antiteroristă, independent sau în cooperare cu alte forţe din cadrul Sistemului Naţional de Apărare.

Cu onorul prezentat de muzica militară a D 4 I., s-a încheiat parada militară dedicată Zilei Naţionale a României din Alba Iulia.

FOTO: Raul BACIU, Daniel BLOSSDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zile libere pentru românii care se vaccinează anti-COVID. Legea, în vigoare de astăzi. În ce condiții se aplică

Publicat

Începând de astăzi, 30 iulie, românii care se vaccinează primesc zile libere. Legea care le dă dreptul celor care se vaccinează împotriva COVID-19 să beneficieze, la cerere, de câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin făcută a intrat în vigoare de vineri, 30 iulie, iar românii își pot cere de astăzi drepturile prevăzute de actul normativ.

Legea 221/202 menţionează că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 – și care solicită acest lucru – vor primi o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor.

Și părinții copiilor care se vaccineză primesc zile libere plătite

De asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă trebuie justificată cu adeverința de vaccinare și în cazul însoțirii copiilor și cu o declarație pe proprie răspundere de la celălalt părinte că doar unul dintre părinți a cerut ziua liberă.

Inițiativa a fost coinițiată de deputații Radu Molnar și Oana Țoiu și susținută de grupul USR PLUS.

„Le suntem recunoscători celor care s-au vaccinat deja și angajatorilor care au încurajat asta.

Dat fiind că în anul 2021 din cele 15 zile libere naționale, 8 sunt pe durata weekendului, chiar și cu ziua liberă de vaccinare în acest an angajatorii vor avea angajații prezenți constant la muncă mai mult decât în ultimii 4 ani de zile și intenția noastră este să devină o măsură de încurajare, fără a implica restricții sau costuri suplimentare pentru angajatori comparativ cu alți ani”, deputatul USR PLUS Oana Toiu, co-inițiator al legii.

În cazul companiilor mari, acestea au opțiunea de a alege între ziua liberă de vaccinare și facilitarea alături de DSP a unor centre de vaccinare în unitatea de producție.

Ce prevede documentul

1. câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat.

2. câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;

3. câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

*se acordă la cerere, bineînțeles

*nu se aplică pentru persoanele de la punctele 1 și 3 dacă sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

De ce au nevoie angajații care se vaccinează pentru a beneficia de ziua liberă

Ziua liberă se acordă în baza adeverinței de vaccinare eliberate. Dacă ziua liberă coincide cu cea a vaccinării, persoanele au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

În acest caz, drepturile se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Angajații sunt obligați să informeze angajatorul

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații trebuie să informeze angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE INCENDIU într-un sat din comuna Ceru Băcăinți: O bucătorie de vară a luat foc. Pericol de propagare

Publicat

Un incendiu a izbucnit vineri seara, în localitatea Curpeni din comuna Ceru Băcăinți. Potrivit reprezentanților ISU Alba, o bucătărie de vară a fost cuprinsă de flăcări, în jurul orei 20.00. 

Pompierii care intervin la fața locului au transmis că există pericolul de propagare și la clădirile aflate în jurul bucătăriei de vară. Se intervine cu trei autospeciale de stingere cu apa și spumă și o ambulanță de tipul SMURD B2.

UPDATE 20.40: Potrivit ISU Alba, ăncendiul a fost localizat, acesta se manifesta generalizat la nivelul bucătărie de vară. A fost evacuată o butelie de gaz și datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul nu s-a propagat la casa de locuit.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai mare spargere din Alba, din ultimii 10 ani: Filmul furtului de 600.000 de lei din casa patronilor companiei Elis Pavaje

Publicat

Probabil cea mai mare lovitură dată de spărgătorii de case, în ultimii zece ani în județul Alba, este furtul din casa patronului firmei Elis Pavaje, Elisiu Goța, supranumit ”regele pavelelor”.

Modul de operare al bărbaților din noaptea de 25 ianuarie 2015, care au reușit spargerea, pare desprins din filme, însă nu a fost vorba despre un scenariu de Hollywood, ci de pură realitate. 

La fel de reale au fost și sumele imense de bani pe care bărbații le-au găsit în casă, depozitate prin diverse locuri. În total, prejudiciul cauzat a fost de aproximativ 600.000 de lei. 

În luna martie a anului 2021, bărbații care au dat spargerea au fost condamnați în primă instanță de magistrații Tribunalului Alba. Pe 29 iulie, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia a fost înregistrat apelul bărbaților, dar și al procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

CITEȘTE ȘI: Au furat 600.000 lei din casa familiei Goţa, proprietarii companiei Elis Pavaje. CINCI persoane REŢINUTE după PERCHEZIŢII

De asemenea, a fost făcută publică și motivarea Tribunalului Alba, motivare în care este descris, pas cu pas, modul de operare al bărbaților.

Cum a decurs spargerea

Bărbații au primit un pont, de la o persoană, că în casa familiei Goța se află sume mari de bani și bijuterii. Cei doi soți erau plecați în acel moment din țară, pentru 19 zile.

Toată acțiunea a fost planificată de către spărgători pas cu pas. Aceștia s-au deplasat cu o mașină, pe raza localității Petrești (Sebeș). Un bărbat, șoferul desemnat, a rămas în mașină pentru a asigura scăparea.

Unul dintre bărbați s-a urcat pe un stâlp de curent din zona casei și a tăiat un fir care ducea la locuință. Apoi, au dat jos sirena de la sistemul de alarmă, sirenă care era plasată pe zidul exterior al locuinței și pe care au aruncat-o în piscina imobilului.

După escaladarea gardului au pătruns pe proprietatea familiei. În acel moment au început să se activeze și senzorii de mișcare.

Bărbații s-au mișcat rapid: au intrat în locuință, prin punctul cel mai vulnerabil, o ușă de termopan din spatele casei, pe care au forțat-o cu un levier. Imediat după ce au intrat în casă, au distrus sistemul de alarmă din interior.

Cu sistemul de alarmare distrus, aceștia au început să caute bunurile.

Unde erau ascunși banii și cât au reușit să fure

Potrivit motivării instanței, bărbații au furat următoarele:

”- din dresingul dormitorului, dintr-un dulap, suma de 30.000 euro, legați cu elastic, sumă compusă din bancnote cu cupiura de 500, 200, 100 și 50 euro;

– dintr-o cutie de carton pentru pantofi, aflată în zona inferioară a aceluiași dulap (dresing), suma de 100.000 lei, banii care au aparținut nepoților lor, de la nunta acestora;

CITEȘTE ȘI: Hoții care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje, trimiși în judecată pentru spălare de bani

– dintr-un sertar al noptierei aceluiași dormitor suma de 40.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 200 lei;

– dintr-o cutie metalică aflată în coșul de rufe (într-un săculeț de pânză) din baia aceluiași dormitor, suma de 200.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 500 lei și suma de 20.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 100 lei, precum și aproximativ suma de 5.000 euro;

– din seiful situat în dulapul din același dormitor, suma de 1.000 euro. Despre acest seif persoanele vătămate declară că seiful se afla în dulapul dormitorului lor, nu era fixat de dulap, iar cheile acestui seif se aflau în interiorul aceluiași dulap, într-o cutie, puse într-un plic, declarând totodată că pe lângă aceea sumă de bani în acel seif se mai aflau carduri bancare – cu codurile pin aferente, acestea fiind găsite în seif împreună cu suma de 300 euro;

– din interiorul living-ului, dintr-un dulăpior, mai multe bijuterii din aur care se aflau depozitate în cutiile speciale ale acestora, bijuteriile sustrase cântărind aproximativ 300 grame. Aceste bijuterii sustrase sunt: 4 brățări din aur, 5 inele de damă, 3 perechi de cercei cu pietre semiprețioase și patru lănțișoare din aur;

– 2 ceasuri de mână, de damă, care nu erau de valoare și care erau prevăzute cu brățări metalice, unul auriu, iar celălalt argintiu, unul dintrea aceste ceasuri fiind marca „GUESS”. Aceste ceasuri se aflau la un loc cu bijuteriile sustrase;

– un binoclu marca TROPHY XLT.

Astfel prejudiciul inițial a fost stabilit la o valoare de aproximativ 569.000 lei, calculându-se gramul de aur la 160 lei/1gram (an 2015 – 300gr. X 160Lei=48.000Lei), 1 euro la 4,48 lei (curs BNR la 26.01.2015 – 36.000 euro x 4,48=161.280 lei) și fără a fi evaluate cele două ceasuri și binoclul sustrase”, se arată în motivarea instanței.

Anchetă complexă

Imediat după spargere, suma imensă de bani a fost împărțită între bărbații care au dat spargerea. De asemenea, bani a primit și cel care le dăduse pontul.

Pentru a nu ridica bănuieli, cei implicați au investit banii în case, mașini, sau i-au pus la păstrare pe la diverse rude; în acest fel, ancheta polițiștilor a devenit mult mai complicată.

Pentru a-i prinde pe bărbați și a-i trimite în judecată, anchetatorii au avut declarațiile a doi martori cu identitate protejată, dar au și apelat la ascultatea telefonului unuia dintre bărbați.

Mai mult de atât, au reușit să îi localizeze pe baza telefoanelor mobile, în zona producerii spargerii și în perioada acesteia.

De asemenea, relevante au fost și documentele care atestau situația financiară a acestora, documente din care reieșea că bărbații nu puteau dovedi de unde au sumele de bani pe care le-au investit în mașini sau clădiri.

Obiectul dosarului de trimitere în judecată a fost cel al infracțiunii de spalare de bani, din cauza modului în care aceștia au investit banii obținuți din spargere.

De la spargerea din 2015, bărbații au fost trimiși în judecată abia trei ani mai târziu în 2018. Peste încă trei ani a venit și prima condamnare în instanță la Tribunalul Alba.

Pedepsele

Doi au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar alți doi bărbați la închisoare cu executare, dar aceștia erau recidiviști.

F. I. a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani. R. C. a primit 2 ani şi 8 luni, tot cu suspendare sub supraveghere pe un termen de trei ani.

CITEȘTE ȘI: Prima condamnare în cazul jafului de la casa patronului de la ”Elis Pavaje”. Patru persoane, condamnate la Tribunalul Alba

Alţi doi bărbaţi au fost condamnaţi cu executare, motivul principal fiind acela că sunt recidivişti.

H. D. a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 5 luni de închisoare, în acest dosar el primind 4 ani şi 9 luni după gratii. A. M., cel de-al patrulea bărbat implicat, a primit 3 ani şi 10 luni, tot în regim de detenţie.

Instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de părţile civile şi a obligat inculpaţii în solidar să plătească suma de 462.800 lei cu titlu daune materiale.

În urma apelului, dosarul a ajuns pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia. Un prim termen de judecată a fost fixat pentru data de 10 noiembrie 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Un turist spaniol s-a accidentat în zona peșterii Coiba Mare din Alba. Intervenție dificilă a salvamontiștilor

Publicat

Un turist spaniol s-a accidentat vineri, 30 iulie, în apropierea peșterii Coiba Mare din județul Alba, pe raza localității Gârda Seacă din comuna Gârda de Sus. Pentru salvarea acestuia au intervenit salvamontiștii de la Salvamont Salvaspeo Bihor. 

Potrivit salvamontiștilor, printr-un apel la numărul de urgență 112, s-a anunțat că bărbatul a suferit o fractură dublă la un picior.

Intervenția a fost una dificilă, iar pentru salvarea bărbatului s-a utilizat un sistem de corzi și echipările tehnice ale traseului.

În jurul orei 16.00, bărbatul a fost salvat de salvamontiști și predat echipajului SMURD din Câmpeni.

În acțiunea de salvare au fost implicate două echipe ale SJ Salvamont – Salvaspeo Bihor, care asigură permanența în zonele turistice Platoul carstic Padiș și Satul de vacanță Vârtop. Acțiunea a demarat la solicitarea celor de la SJ Salvamont Alba.

sursa, foto: Salvamont Salvaspeo Bihor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate