Connect with us
Publicitate

Economie

Alba a pierdut startul în dezvoltarea turismului de iarnă în Șureanu. Vâlcenii au inaugurat o investiție de 30 milioane euro pe Transalpina

YouTube video

Publicat

Județul Alba a pierdut startul în dezvoltarea turismului de iarnă. Cu planurile de amenajare a domeniului schiabil Șureanu realizate încă din 2007, autoritățile județene din Alba nu au pornit încă nicio pârtie, iar drumul de acces până la stațiune și la pârtiile private, cu porțiuni deteriorate, ține departe mulți turiști iubitori de sporturi de iarnă. Proiectul depus de CJ Alba pentru obținerea fondurilor europene necesare investiției, este finanțabil dar fără resurse. Platformele investiționale sunt depășite și se așteaptă noi fonduri, iar CJ nu își poate permite, din resurse proprii, o investiție de o asemenea anvergură.

Pe de altă parte, noul domeniu schiabil de pe Transalpina din județul Vâlcea, unde s-au construit de curând peste 7 kilometri de pârtie și o instalație cu peste 100 de telegondole, se anunță să devină unul dintre cele mai moderne de acest gen din România, mai ales că stațiunea este ușor accesibilă pe șosea. Aceasta devine astfel o destinație preferată de mulți turiști, care aleg să parcurgă mai mulți kilometri pe un drum „ca în palmă”, decât să meargă într-o stațiune din județul Alba, de exemplu Șureanu, pe un traseu mai scurt, dar mult mai greu de traversat, mai ales în condiții de iarnă.

Autoritățile județene din Alba au elaborat un plan de amenajare a teritoriului din zona Domeniului Schiabil Valea Sebeșului-Șureanu, în care este cuprinsă construcția a 7 pârtii, 2 telegondole, 3 telescaune, dar și amenajarea lacului, a unor terenuri de sport, agrement și odihnă, a unui heliport și a mai multor pensiuni private.

Pe viitor, autoritățile județene doresc integrarea domeniului schiabil Șureanu într-un triunghi „Transalpina” cu Vidra-Voineasa și Rânca, dar și valorificarea legăturii cu Valea Jiului, mai precis Petrila.

Potrivit directorului Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba, un termen optimist, dar realizabil pentru toate aceste obiective ar fi 3 ani. „Noi avem și calitatea de administrator al sitului Natura 2000 și trebuie să avem grijă și ținem foarte mult ca habitatele respective să nu fie afectate. Dar în măsura în care noi dezvoltăm Transalpina, Vidra-Voineasa se dezvoltă, suntem absolut datori să dezvoltăm zona Șureanu și o vom face”.

Investiția pentru dezvoltarea domeniului schiabil Șureanu depășește 30 de milioane de euro, iar soluția financiară constă, în mare parte, în fonduri europene. „Prioritară este infrastructura rutieră, prioritară a fost și alimentarea cu energie electrică, ce s-a realizat în 2012, prioritar este și sistemul de canalizare și alimentare cu apă, care este realizat parțial dar în zona respectivă nu. În anul 2012, prioritare pentru realizarea unui domeniu schiabil sunt și tunurile de zăpadă”, a adăugat Dan Popescu.

Deocamdată, la Șureanu se schiază doar pe domeniul privat, iar drumul până la domeniu pune probleme de accesibilitate șoferilor, mai ales pe tronsonul dintre barajul Oașa și pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km.

În tot acest timp, la Vidra se lucrează la ceea ce va deveni cel mai mare domeniu schiabil din România, Vidra-Transalpina-Voineasa, printr-un proiect susținut de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. În prezent este practicabilă o pârtie de 7 kilometri lungime, iar, pe toată lungimea, schiorii au parte de peisaje de vis, cu munți și păduri, în spatele cărora sclipește cristalin lacul Vidra, numit și „inima albastră a Parângului”. Șapte pârtii ale celui mai nou complex de schi din România vor constitui un rival serios pentru domeniile schiabile din România, dar și din Europa. Proiectul prevede construcția a peste 80 de kilometri de pârtii, care ajung până la altitudinea de 2.200 metri. Întregul complex a fost construit cu fonduri de la Ministerul Turismului, iar investiția se ridică la 30 de milioane de euro.

Iată cum arată Transalpina ski-resort:

YouTube video

Vedeți aici mai multe imagini cu planurile Consiliului Județean Alba pentru amenajarea Domeniului Schiabil Valea Sebeșului-Șureanu:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Mircea H

    marți, 08.01.2013 at 22:49

    Sa asfalteze odata drumul de la Barajul Oasa la Poarta Raiului !!!!
    Ce trebuie atatea planuri ? De 23 de ani tot fac planuri, planuri si realizari practice ioc !!!

  2. Cristi V

    miercuri, 09.01.2013 at 07:56

    La Sureanu macar este loc de parcare! Cand am fost la Vidra a fost HAOS! Masini parcate pe drum si se circula pe un singur sens!
    La Sureanu de fiecare data cand am fost nici macar nu a trebuit sa pun lanturi sau sa imi fac griji de drum, am ajuns linistit.
    Daca face gondola si la Sureanu eu sunt de parere ca va fi FAIN!

  3. AHR Consulting

    miercuri, 09.01.2013 at 10:37

    Sunt bine venite investiţiile din turism,indiferent în ce zonă a ţării au loc.Unii se mişcă mai repede,alţii….Problema la noi este alta,foarte multe investiţii de genul acesta,se fac cu eforturi financiare enorme,dar rata de profitabilitate este destul de mică în condiţiile în care sezonul de schi este foarte scurt.Este necesar ca aceste aşa zise staţiuni să aibă un grad mare de ocupare pe tot parcursul anului iar pentru asta trebuiesc gândite şi făcute alte investiţii care să facă atractive aceste zone cu potenţial turistic.

    • apa din lac

      luni, 02.12.2013 at 10:14

      Lacul sa fie ca broastele se aduna !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate