Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mii de localnici și turiști au respirat aerul istoriei la „Noaptea Muzeelor” de la Alba Iulia

Publicat


IMG_9070La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc sâmbătă, începând cu ora 19.00, deschiderea oficială a Nopții Muzeelor, noaptea în care istoria a prins viață. Câteva sute de vizitatori au trecut pragul muzeului imediat după deschiderea evenimentului și, pe holurile acestuia, au avut ocazia de a se întâlni cu personalități ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria, Horea, Avram Iancu sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.

Pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, au dat viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii au avut ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment au fost prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican, împreună cu Horea.

IMG_9025A urmat prezentarea romanilor din Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, a gladiatorilor din Ludus Apulensis, a trupei Magna Nemesis, formată din dansatoare și nu în ultimul rând a dacilor din Lupii Apoulonului. Cel mai tânăr membru din trupa dacilor are doar 9 luni, iar cel mai nou membru este un voluntar din Palestina, student ERASMUS la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Evenimentul a continuat cu două scurte demonstrații de luptă între daci și romani, cu membrii ai trupelor aleși de copiii prezenți în public.

Parada personajelor istorice a continuat cu omul preistoric, urmat apoi de cavalerul renascentis, Mihai Viteazul, Avram Iancu și Micul Gavroche, care a oferit doritorilor ziarul Vestea, de sâmbătă, 16 mai, 1925, în schimbul a 2 lei. Regii României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria și-au făcut apariția în fața muzeului, fiind aplaudați de către cei prezenți. Aceștia au purtat coroanele regale originale, coroana de oțel a regelui și coroana de aur a reginei.

Evenimentul s-a desfășurat în trei locații, respectiv în incinta Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în curtea interioară a Muzeului și la Muzeul Principia.

IMG_9120La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia vizitatorii s-au putut întâlnii pe holurile muzeului cu peste 30 de personaje istorice.

Puțini dintre aceștia au rezistat tentației de a se fotografia cu Mihai Viteazul, Horea sau cu gladiatorii romani.

Totodată, în incinta Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a fost organizat și un atelier de pictat icoane.

Din atmosferă nu au lipsit momentele muzicale, susținute de Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol.

IMG_0069În curtea Muzeului Național al Unirii a fost organizată tabăra dacică, în care cei prezenți au putut asista, începând cu orele 19.45, la atelierele de fierărie, batere de monede/kosoni, au putut vedea cum se fac echipamentele și armele, pielăria și cum se confecționează podoabele.

Cei care au dorit, au învățat cum să bată singuri monede dacice, pe care mai apoi le-au primit cadou.

IMG_9149La Muzeul Principia, vizitatorii au putut vedea și învăța cum se bat monedele romane (denarii), îar începând cu ora 20.30, dansatoarele trupei Magna Nemesis au prezentat câteva dintre jocurile romane.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alex Micu

    duminică, 17.05.2015 la 12:45

    Câți vizitatori au fost la Muzeul Unirii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

URS lovit MORTAL de o mașină pe DN1 Sibiu-Brașov, zona Hula Bradului

Publicat

Un nou accident rutier, în care a fost lovit un urs, s-a petrecut duminică seara. Animalul a murit în urma impactului. Evenimentul rutier a fost semnalat pe DN1 Sibiu – Brașov, la Hula Bradului. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier s-a desfășurat alternativ, temporar, fiind reluat în jurul orei 22.40. Citește și VIDEO: Urs rănit, păzit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate