Connect with us
Publicitate

Eveniment

UPDATE FOTO-VIDEO: PROTESTUL transportatorilor. Traficul a fost din nou îngreunat pe DN1 şi autostradă, între Alba Iulia şi Sibiu

Publicat

14292518_1123086184412715_5883058066990118592_nTransportatorii din toată ţara protestează în Capitală şi pe mai multe drumuri naţionale. În judeţul Alba, traficul a fost îngreunat joi, după ora 9.00, pe autostradă, între Sebeş şi Cunţa şi pe DN1, în zona Miercurea Sibiului, dar şi pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia. Zeci de camioane au circulat cu viteză redusă, transportatorii exprimându-şi nemulţumirea referitor la nerezolvarea crizei RCA, în ciuda demersurilor de la Guvern şi Parlament.

Preşedintele Asociaţiei operatorilor de transport rutier Apulum, Dumitru Blaga, a declarat joi că asociaţiile reunite ale transportatorilor solicită Guvernului României ca, la stabilirea nivelului tarifelor la care vor fi blocate poliţele RCA, să se ţină cont de datele existente privind valoarea daunei medii pe fiecare categorie de autovehicul. “În acest fel, se va ajunge la valori de maxim 5000 lei/an în cazul autovehiculelor cu MTMA de peste 18.000 kg”, precizează Blaga. Chiar dacă Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență pentru reglementarea schimbărilor pe piaţa RCA, ASF are termen 30 de zile pentru anunţarea unui tarif de referinţă, astfel încât problema trenează.

Vezi şi UPDATE: Tarifele RCA, îngheţate timp de şase luni. Măsuri după negocieri între transportatori, Guvern şi Consiliul Concurenţei

YouTube video

Reprezentantul Apulum participă, joi, la Bucureşti, alături de alţi transportatori din Alba, la protestul din Capitală.

Protestatarii din judeţul Alba sunt nemulţumiţi de lipsa unui răspuns clar şi coerent din partea Guvernului, privind cuantumul RCA, valoarea acesteia. De asemenea, consideră că nu ASF ar trebui să fie în continuare responsabilă de reglementarea acestui preţ.

„Nu e normal ca pentru un cap tractor să plăteşti 200 de milioane”, spune un transportator.

UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, la ora 12.00, că la ieșirea de pe autostrada A1 Sebeș – Cunța și intrarea pe DN1 (prin nodul rutier Cunța), la km 292, exista o coloană de autovehicule, din cauza traficului foarte îngreunat (care se desfășoară cu viteză redusă) de pe DN1. Traficul rutier se desfășoară foarte îngreunat între Cunța și Săliște.

UPDATE 1: Ora 14.00. Cititori Alba24 ne-au transmis imagini din trafic, cu maşini blocate pe autostradă, din cauza protestului. Potrivit acestora, blocajul a fost de patru ore, timp în care şoferii au staţionat pe şoseaua rapidă.

 

 

UPDATE 2: La ora 15.25, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că traficul rutier pe DN1 se desfășura cu dificultate (îngreunat, cu viteză redusă, în coloană) între localitățile Săliște și Cunța, pe sensul de mers dinspre Sibiu către județul Alba.

Din această cauză, autovehiculele care circulă pe autostrada A1, pe sensul (Sebeș – Cunța) nu pot intra pe DN1, prin nodul rutier Cunța, formându-se coloane de autovehicule.

 UPDATE 3: În Capitală, protestatarii au început să părăsească, în jurul orei, 16.30, Piaţa Victoriei, locaţia în care au manifestat cu zeci de camioane şi taxi-uri, mai mult decât era programat (protestul ar fi trebuit să înceteze la ora 15.00). Au reuşit să obţină promisiuni că tariful RCA va fi blocat la valoare maximă de 7.500 lei pe an pentru RCA.

UPDATE 4: ASF a transmis precizări, joi după-amiaza: “Ca urmare a discuțiilor avute astăzi la sediul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cu reprezentanți ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit că elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referință pentru poliţele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt următoarele:

– frecvența și dauna medie, ținând cont și de daunele întâmplate și neavizate precum și de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piață (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016;

– încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziție, taxe etc., de maxim 25%;

– încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus.

De exemplu, se estimează un tarif țintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif țintă nu include încărcări pentru profit și marja comercială.

Pentru transparență, în grupurile de lucru vor fi cooptați și reprezentanți ai asociațiilor patronale din transporturi.

La întâlnire au participat reprezentanți ai UNTRR, APTE 2002, FORT, Apulum și ASF”.

Poziţia Guvernului faţă de protestul transportatorilor:

„Problema RCA trenează de multă vreme, din cauza incapacității instituțiilor responsabile de a gestiona această situație.

După consultări cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței, Guvernul a adoptat ieri o ordonanța de urgență tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permit rezolvarea acestor probleme.

Ordonanța reflectă solicitările transportatorilor, respectând legea și rolul tuturor instituțiilor implicate.

Nu este în competența Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA și este inadmisibil să i se solicite guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF.

Guvernul nu se poate substitui instituțiilor care trebuie sa-și asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori și transportatori.

Stabilirea prețurilor, cerere formulată azi în petiția adresată Guvernului, nu este în atribuțiile Executivului, ci în ale Autorității de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină”.

Guvernul a aprobat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, cadrul normativ care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate pe piața asigurărilor RCA. Actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

“Această Ordonanță a fost dată având în vedere împrejurările exceptionale manifestate prin dezechilibru major între cerere și ofertă, respectiv disfuncționalitatea evidentă a pieței asigurărilor obligatorii auto din România. Astfel, Guvernul României împreună cu Consiliului Concurenței au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

”Vrem, prin această Ordonanță de Urgență, să asigurăm cadrul juridic, clar definit, pentru ca această problemă să poată să fie rezolvată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care are această responsabilitate”, a explicat premierul Dacian Cioloș.

Ordonanța de Urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule ține cont de directivele europene în materie, de experiența altor state membre în ceea ce privește reglementarea acestei asigurări, precum și de propunerile formulate de asociațiile profesionale și patronale ale asigurătorilor și transportatorilor auto.

Potrivit actului normativ, în calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienți de majorare şi/sau corecție şi alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. În cazul în care asigurătorii RCA vor dori  să introducă și alti indicatori de evaluare a riscului, aceştia o pot face cu respectarea reglementariilor în vigoare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabilli tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei Ordonanțe de Urgență.

Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăților de daune achitate de către asigurători și raportate la frecvența producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.

ASF va publica tarifele de referinţă, dauna medie şi frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. Totodată, pentru a asigura premisele unei piețe funcționale, ASF va realiza o analiză a efectelor acestor măsuri în piața asigurărilor RCA și va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenței.

Potrivit Ordonanței de Urgență, contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului

Pentru o mai mare transparență, asigurătorul RCA are obligația să notifice asigurații, la solicitarea acestora, în ceea ce privește modul de calcul al primei de asigurare. Pot fi cerute informații despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice în baza cărora este stabilită aceasta sau raportul actuarial care stă la baza determinării tarifului de primă.

Totodată, asigurătorul RCA are obligaţia deschiderii dosarului de daună la data înregistrării avizării de daună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate