Eveniment
FOTO-VIDEO: Razie cu final penal în piața din centrul orașului Alba Iulia, făcută de șeful șefului de la Protecția Consumatorului Alba
Comisarul-șef regional pentru Protecția Consumatorului Brașov, împreună cu comisari din cadrul CJPC Alba au derulat joi, începând cu ora 14.00, un control „fulger” în piața temporară din centrul municipiului Alba Iulia, în zona sediului Electrica și ADR.
Din concluziile de la faţa locului, piața nu are autorizație de funcționare, motiv pentru care comisarii au cerut administrației pieței să prezinte documentele legale. Potrivit șefului CRPC Brașov, Sorin Susanu, amenzile pot urca până la 50.000 de lei, însă măsurile pot ajunge până la suspendarea activităţii pieței și tragerea la răspundere, inclusiv penală, a celor responsabili.
Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru (CRPC) Brașov, Sorin Susanu, împreună cu comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba au derulat, joi, în jurul orei 14.00, un control în piața agroalimentară temporară, situată în centrul orașului Alba Iulia, lângă sediul Electrica şi ADR. La acțiune nu a participat comisarul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, Emil Nistor, deoarece se afla în concediu.
Aceștia au urmărit într-o primă etapă verificarea comercianților, în ceea ce privește valabilitatea verificărilor metrologice ale cântarelor, a condițiilor legale de vânzare a produselor și a depozitării acestora. Comisarii au verificat totodată bonurile și chitanțele pe care comercianții le-au primit, ca urmare a achitării unei taxe „de piață”, către Primăria Alba Iulia.
La fața locului a fost chemat și administratorul pieţei, Ștefan Hațegan, având funcția de referent la Serviciul Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei Alba Iulia.
Comisarul șef CRPC Brașov i-a solicitat acestuia documentele și autorizația de funcționare a pieței. „Vă rugăm să ne puneți la dispoziție documentele și autorizația de funcționare a acestei piețe, că e provizorie sau ce titulatură are ea și totodată o să vă lăsăm un document prin care vă vom solicita celelalte aspecte. Să ne spuneți cum se încasează, am văzut că unii dintre comercianți au niște bonuri, alții au niște chitanțe. Noi vrem să vedem, în primul rând legalitatea, acestei piețe, autorizația de funcționare”, a spus Susanu.
„Autorizația de funcționare e tacită”, a fost răspunsul administratorului pieței, Ștefan Hațegan.
Sorin Susanu a precizat că nu există în legislație un asemenea termen. „Cum funcționează aici, cum încasați dumneavoastră bani? Orice sumă încasată care nu are o bază legală, adică o autorizație, înseamnă că e o sumă încasată ilegal. Să știți că asta se duce la un dosar penal, adică nu e o glumă. Lucrurile sunt mai mult decât grave, pentru că aici funcționează ceva ilegal, fără autorizație. Primăria, municipalitatea sau cine încasează, încasează niște bani fără ca acest loc să fie autorizat, pentru că aici nu este curtea cuiva care să hotărască ce face sau ceea ce nu face, trebuie să respecte legea, în primul rând de municipalitate”, a completat Susanu.
Administratorul pieței a declarat că a fost făcută o înțelegere cu Consiliul Județean, pentru că e terenul lor.
”Este perfect legal să faceți un contract de concesiune, de orice ar fi, dar trebuia să se obțină o autorizație, care are în spate avizele de la Direcția Sanitară și DSP. Din punctul nostru de vedere, nu sunt condiții igienico-sanitare corespunzătoare pentru funcționarea comerțului alimentar aici. Mai mult decât atât, produsele, în felul acesta în care se vând, nu conferă siguranță nici pentru cei care le vând, nici pentru cei care le cumpară”, a mai spus Sorin Susanu.
Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru a lansat o invitație, prin care solicită legalitatea funcționării pieței, cu toate autorizațiile necesare. Totodată le solicită administratorilor pieței dacă au vize preliminare DSP, SDV dar și modul în care se informează. „Sunt obligați să aibă orarul de funcționare, condițiile, delimitarea și toate celelalte conditiile care țin de o piață, totodată și modul sau ce legalitate sau ce formă de colaborare au dânșii cu cei de aici. Am văzut că există niște bonuri, în baza a ce și ce le oferă pentru acele bonuri”, a spus Susanu.
„Vă aduc la cunoștiință că e o situație mai mult decât anormală. Cineva va răspunde cred că și penal. Noi vom face sesizări către celelalte organe abilitate, pentru că este o chestiune care nu poate să funcționeze așa. Cu atât mai mult că discutăm despre o municipalitate care ea ar trebui să fie primul exemplu de respectare a normelor legale. Nu putem să cerem agenților economici să respecte ei și nu o respectă Primăria sau Consiliul Legal. Legea este valabilă pentru toată lumea”, a spus Sorin Susanu.
Administratorul pieței a confirmat faptul că „nu există nimic”.
„Nu există nimic, vă spun eu. A fost o înțelegere între Primărie și Consiliul Județean. A fost o înțelegere verbală între primar și președintele Consiliului Județean. Autorizația de funcționare, vă dați seama că nu puteam primi aici, împrejmuire, apă; apă avem acum”, a spus Ștefan Hațegan.
”Dumneavoastră ați plecat de la început gândindu-vă că oricum e impropriu spațiul, dar totuși îl organizăm, totuși percepem și bani pentru el. Păi asta e respectul unui edil pentru oamenii care cumpără? Mie mi se pare total anormal. Dar măsurile vor fi în consecință, nu știu pentru cine”, a mai spus Sorin Susanu.
Referitor la ceea ce riscă administrația pieței, șeful CRPC Brașov a declarat, pentru Alba24, că amenzile pot urca până la 50.000 de lei, însă măsurile pot merge până la suspendarea pieței și tragerea la răspundere, inclusiv penală, a celor responsabili.
„Se poate ajunge până la 50.000 de lei în anumite condiții, dar aici discutăm odată despre o activitate care funcționează, aparent, conform informațiilor actuale, ilegal, ca urmare tot ceea ce decurge dintr-o activitate ilegală este ilegal. Inclusiv încasarea de bani, modul în care se vând produsele aici, atât anormale pentru agenții economici care vând cât și pentru cei care cumpără. Produsele nu pot fi depozitate în condiții igienico-sanitare corespunzătoare, ca urmare măsurile pot duce până la suspendarea acestei piețe, care oricum pare a fi ilegală, și tragerea la răspundere, inclusiv penală, a celor responsabili”, a precizat Sorin Susanu.
Reamintim că activitatea pieţei agroalimentare din centrul oraşului Alba Iulia se desfăşoară temporar în locaţia de lângă sediul Electrica, pentru că cea iniţială este în şantier, din luna martie. Se amenajează o piaţă modernă, cu o valoare a investiţiei de 2.764.897,89 lei cu TVA. Însă nici aici lucrurile nu merg „şnur”. Lucrările avansează cu dificultate, iar autorităţile descoperă nereguli.
Vezi şi FOTO-VIDEO: Muncitori neplătiți, controale de la ITM și lucrări cu termene depășite pe șantierul noii piețe din centrul orașului Alba Iulia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
HOREA
vineri, 11.12.2015 at 11:01
Abureala, nu se v-a intampla nimic 1 Piata ” temporara” functionaza complet ilegal, in cele mai infecte conditii de 8 ( opt) luni si ei abea acum vin sa constate !!! 50.000 de lei , amenda, este o suma ridicola pentru administratia albaiuliana ! Dispret !
kretzu
vineri, 11.12.2015 at 14:15
ia sa ne mai lase veniticii cu aiureli d-astea: incalcarea flagranta a legii, lipsa conditii igienico-sanitare, lipsa totala de respect fata de locuitorii din zona ce sunt nevoiti sa cumpere alimente in praf etc. pe noi ne intereseaza sa avem artificii de zece ori pe an. mai bine sa ne ingrijoram de șeful anpc local, emil nistor, care a fost nevoit sa-si ia concediu de boala tama cand a venit controlul de sus: omul a orbit total si nu avea cum sa vada ilegalitatile si nesimtirea crasa a primariei
A.D
vineri, 11.12.2015 at 17:03
Altii care n-au dat spaga:))