Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Muncitori neplătiți, controale de la ITM și lucrări cu termene depășite pe șantierul noii piețe din centrul orașului Alba Iulia

Publicat

muncitori piata cetate Lucrările de reabilitare la piața agroalimentară din centrul orașului Alba Iulia sunt „pe butuci”. Cei șapte muncitori nu și-au primit banii de o lună și spun că nu vor mai lucra fără să fie plătiți. Inspectorii ITM au fost prezenți, luni, pe șantier unde au descoperit că muncitorii nu doar că sunt neplătiți, dar nici nu apar cu contracte de muncă la firma Dam Service SRL unde, spun ei, sunt angajați. În tot acest timp, Primăria Alba Iulia, beneficiarul lucrărilor, nu are cum să intervină având în vedere că lucrările sunt în termenul contractului până în luna martie 2016.

Cei șapte muncitori care se ocupă de lucrările de modernizare la piața agroalimentară din centrul municipiului Alba Iulia nu au mai fost plătiți de mai bine de o lună. Aceștia spun că au preluat lucrările din luna octombrie și că au primit bani o singură dată.

„De o lună și ceva nu ne-am mai primit salariile. Noi am semnat fișele de protecție la Dam Service și ne-au găsit (inspectorii ITM – n.r.) la o firmă, Get Explorer în Târnăveni, pe două ore. Ne-au făcut contract de muncă pe două ore. Noi nu știam, nu am semnat nimic, decât fișa de protecția muncii”, spune un angajat.

Inspectorii ITM, prezenți pe șantier, au confirmat afirmațiile angajaților. Ei au precizat că în momentul de față nu pot să dispună nicio măsură pentru că nu au toate documentele. Administratorul firmei a fost sunat de aceștia, însă se pare că nu poate ajunge la Alba Iulia într-un timp așa de scurt. Inspectorii i-au dat termen ca până miercuri dimineața să se prezinte cu documentele necesare, după care, în funcție de ceea ce vor descoperi, vor dispune măsurile necesare.

IMG_9340 Muncitorii sunt disperați și nu știu cum să își recupereze banii, mai ales că pentru mare parte dintre ei acesta era singurul venit.

„Avem de crescut copii, de plătit facturi, mie mi-au tăiat gazul pentru că nu am avut cu ce să îl plătesc. Nu am putut să cumpărăm nimic la copii de Moș. Vin sărbătorile și ce o să fac, să mă duc să îmi tai bradul din pădure, că nu am cu ce să îl cumpăr?”, spune unul dintre muncitori.

Oamenii susţin că administratorul firmei nu merge să verifice lucrările și, mai mult, ei se prezintă la muncă fără a avea un inginer care să-i coordoneze. Ei au povestit că nici materialele pe care le comandă nu ajung la timp și de multe ori stau ore bune pe șantier fără să muncească, pentru că nu au necesarul de materiale.

„Înțelegem că se poate întârzia cu banii, dar pe noi ne mint ca pe copii mici. Ne-a chemat duminică să ne dea banii și când am ajuns a spus că nu poate să ne plătească, pentru că sunt închise băncile”, mai mărturiseşte unul dintre ei.

IMG_9349 Potrivit muncitorilor, nu este pentru prima dată când inspectorii ITM vin pe șantier. Oamenii spun că la ultima vizită a acestora, au primit ordin de la administrator să oprească lucrările și să se apuce de măturat.

Oamenii spun că sunt din Cîmpia Turzii și dacă până acum le era decontat transportul, de o săptămână le-a fost blocat și cardul pentru combustibil.

„Astăzi nu avem bani cu ce să ne întoarcem acasă. Nu știm cum să facem, că am rămas fără benzină și fără bani”, spune un muncitor.

În tot acest timp, Primăria Alba Iulia, cu toate că știe de problemele apărute și de întârzierea lucrărilor, nu are cum să intervină.

„Momentan, firma care se ocupă de execuția pieței și de reabilitarea acesteia este în perioada contractuală; chiar dacă graficele prognozate inițial nu sunt respectate – s-a mai trimis unul, a doua oară, deci este departe de a fi în termen – , nu pot fi sancționați pentru că sunt în perioada contractuală, deci până la data de 7 martie când expiră contractul și când piața trebuie să fie terminată, au posibilitatea să se revigoreze și să revină asupra obiectului muncii cu mai multă intensitate și determinare. Noi astăzi aveam doar măsura atenționării către ei, urmând ca mai târziu, dacă nu se respectă termenele contractuale să fie penalizați, dar aceste penalizări nu pot fi operate decât prin instanță, nu direct din facturile pe care le emit către noi și pe care noi trebuie să le transmitem la plată. Este o situație nedorită și pe care ne-o dorim lămurită și să sperăm că poate fi recuperată întârzierea până la data la care este prevăzută executarea contractului definitiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer.

Licitația pentru construcție a fost câștigată de Telecerna SRL, care are și un complex turistic. Pentru a vedea dacă firma știe situația de la Alba Iulia am încercat să vorbim cu administratorul acesteia însă acesta nu era disponibil.

Vezi şi Piaţa agroalimentară din centrul oraşului Alba Iulia, modernizată cu 2,76 milioane lei, de o firmă din Deva

YouTube video

 










 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Flavia

    marți, 08.12.2015 at 06:08

    Asta mi se pare jalnic… cum adica n-ai cum sa penalizezi firma aia de toata jena?? Adica poti tu,ca responsabil sa dormi linistit noaptea, in timp ce altii n-au bani sa-si creasca familiile,copiii? In ce lume traim?Legile trebuiesc schimbate, astfel in cat sa se poata lua masuri impotriva lichelelor cu firme de-alea facute pe doi lei… Adica toata lumea „sufla-n deste” si asteptam pana in martie?.. E greu de crezut cata indolenta si bataie de joc poate exista la adresa noastra :(…

  2. stana v

    joi, 10.12.2015 at 11:00

    Coruptie din virful piramidei pina jos ,sa nu mai vorbim de modul cum se aloca aceste lucrari…..Oare cine ne mai apara pe noi oamenii simplii ?..de abuzurile care se fac prin primarii,prin alte institutii ale statului care iti incalca cele mai elementare drepturi..!si din nefericire chiar si organele platite sa ia masuri nu se implica …de ce oare…??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement