Eveniment
FOTO-VIDEO: S-a deschis Muzeul Parcului Dendrologic de la Alba Iulia. Alee terapeutică, pe care vizitatorii se pot plimba desculţi
În Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din municipiul Alba Iulia a fost inaugurat vineri un mic muzeu botanic. Printre atracții, vizitatorii vor putea vedea o colecție de conuri de rășinoase și de semințe de foioase, secțiuni în lemn de rășinoase și de foioase, o machetă a unei corăbii din secolele XVIII-XIX, realizată din 14 tipuri de lemn, dar și unele artefacte găsite pe teritoriul parcului. De asemenea, în cadrul parcului a fost realizată și o alee terapeutică, pe care vizitatorii se vor putea plimba desculți.
„În muzeu avem în principal colecția de conuri de rășinoase, colecția de semințe de foioase, secțiuni în lemn de rășinoase, secțiuni în lemn de foioase, unele fructe din anumite specii care merită să fie expuse și care rezistă mai mult. Din păcate colecția de frunze va fi expusă mai târziu, după colorația de toamnă, pentru că ele își schimbă culoarea în timp. Avem și artefacte găsite pe teritoriul parcului, în principal romane, dar și din evul mediu”, a transmis inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, custodele colecției dendrologice.
În cadrul muzeului poate fi admirată și o machetă din lemn, o corabie din secolele XVIII-XIX, realizată din lemn de alun, arțar, brad, balsa, bambus, carpen, cedru, ginco, mahon, molid, paltin, salcie, tec și trandafir.
„De mai mult timp este terminat muzeul. E bine că l-am făcut pentru că este un loc în care se face educație la copii. De fapt, tot parcul dorim foarte mult să fie un loc în care copiii pot să vină să învețe despre natură. În jurul blocului mai sunt plante, în carte mai sunt plante, însă aici văzând totul în natură este cu totul altceva. Muzeul nu vorbește numai despre plante, sunt și artefacte găsite care au fost găsite aici, din vremea romanilor, deci este și istorie”, a spus primarul Mircea Hava.
Primarul a precizat că din primăvară, în Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din Alba Iulia va funcționa și o alee terapeutică, pe care cei care doresc vor putea să se plimbe desculți.
„Aleea terapeutică este o alee pe care te duci desculț. Treci peste tot soiul de nisip, pământ, scoarță. Nu este o invenție a noastră, este un lucru care se știe de foarte mult timp. Pentru cei care umblă foarte mult timp încălțați, este foarte bine să facă lucrul acesta. În primăvară, când timpul va permite ca să poată cineva să umble desculț, ea va fi dată în folosință și eu sunt sigur că va fi foarte căutată pentru că este un lucru frumos și interesant, dar aici este vorba și de multă sănătate”, a transmis primarul Mircea Hava.
Minunea peisagistică a Transilvaniei, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 19 de hectare, cu specii diverse de copaci, plante, flori şi faună, dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe şi o parcare de 600 mp.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News