Actualitate
FOTO – VIDEO: „Ștafeta Veteranilor” predată în fața Obeliscului din Alba Iulia. Doi geniști de la Batalionul 136 „Apulum” continuă traseul parcurs de Armata Română, în 1944
Miercuri seara, în fața Monumentului Eroilor Neamului din Alba Iulia, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan a fost predată „Ștafeta Veteranilor”, în cadrul unei curse de alergare de la București la Carei, organizată cu ocazia Zilei Armatei României de grupul Invictus România. Printre orașele de pe itinerariul celor aproximativ 800 de km care trebuie parcurși, a fost bifat și municipiul Alba Iulia. Căpitanul Dan Diaconescu și caporalul profesionist Alin Laslo, din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” au fost cei care au primit ștafeta adusă de la Sibiu. Aproximativ 54 de militari voluntari sunt agrenați în această acțiune, care marchează 70 de ani de la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest.
După patru zile de traseu, „Ștafeta Veteranilor”, din cadrul maratonului simbolic organizat de Ziua Armatei, a ajuns și la Alba Iulia. Căpitanul Dan Diaconescu și caporalul profesionist Alin Laslo, din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” au fost cei care au preluat-o în fața Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan. Șatefa repreznită un steag al României pe care este inscripționat mesajul „Sacrificiul impune respect”. Steagul a fost dus în Sala Unirii din Alba Iulia și urmează ca joi dimineața să își continue „călătoria” prin țară, până la Carei.
Dan Diaconescu va pleca cu „Ștafeta Veteranilor” din Alba Iulia, dar înainte steagul va mai fi dus și în fața Statuii lui Mihai Viteazul, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” și Cimitirul Eroilor. Căpitanul va fi însoțit și de alți militari voluntari, care au plecat pe acest traseu de duminică. Pentru cei peste 30 de km pe care îi va parcurge în această competiție, Dan Diaconescu a spus că a început să se antreneze de o lună.
„M-am implicat în acest proiect, deoarece este un proiect de educație și vrem să aducem respect veteranilor de război. Totodată Ștafeta Veteranilor are și un scop umanitar care presupune strângerea de fonduri pentru participarea unui militar român rănit în teatrele de operații la ediția viitoare a Jocurilor Paralimpice alături de alți militari din 13 țări, iar penru donații se poate accesa platforma camarazii.galantom.ro”, a declarat căpitanul.
De la Aiud ștafeta va fi preluată de camaradul său, caporalul profesionist Alin Laslo (foto stânga), care va alerga cu steagul până la Turda. De aici ștafeta își va continua traseul spre Carei, unde trebuie să ajungă sâmbătă de Ziua Armatei.
La Alba Iulia, ștafeta adusă de la Sibiu, a venit însoțită până la Obelisc și de doi cai frizieni ai Gărzii Cetății Alba Iulia. A fost întâmpinată de cadre militare ale Batalionului 136 Geniu „Apulum” și elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”.
În perioada 19 – 25 octombrie, un grup de militari pasionaţi de sport, organizaţi voluntar în grupul Invictus România, desfăşoară o cursă de alergare tip ştafetă. Intitulată „Stafeta Veteranilor” cursa are traseul București- Carei, aproximativ 800 km și este un eveniment dedicat Zilei Armatei României.
Ştafeta este reprezentată de două drapele tricolore, pe care este brodat mesajul „Sacrificiul impune respect!”.Militarii voluntari refac în mod simbolic etapele parcurse de Armata Română în campania de eliberare a teritoriului naţional din anul 1944.
În planificarea militarilor voluntari, ştafeta trebuie să ajungă la ceremonia dedicată aniversării Zilei Armatei din data de 25 octombrie, la ansamblul monumental “Glorie Ostaşului Român” din Carei, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest.
Pe itinerar, în diferite localităţi, liderii de ştafetă dau onorul la monumentele Eroilor Neamului, unde efectuează schimbul de ştafetă.
Grupul Invictus România, alcătuit din aproximativ 50 de militari a avut iniţiativa organizării marsului “Stafeta Veteranilor”. Proiectul lor are drept scop conştientizarea societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare.
Sunt cetăţeni capabili să facă diferența, să schimbe, să motiveze și să inspire, promovând voluntariatul şi contribuind la creşterea coeziunii sociale în jurul unor proiecte care vizează valori fundamentale ale statului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News