Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Un căluţ din bronz, statuetă descoperită la Teleac, exponatul lunii aprilie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Publicat

20160405_095247 În aprilie, exponatul lunii la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este o piesă cu remarcabile valenţe artistice descoperită în anul 1979, cu ocazia cercetărilor arheologice întreprinse pe raza fortificaței preistorice de la Teleac. Este vorba despre o statuetă miniaturală din bronz, reprezentând un cal puternic stilizat.

Reprezentările de cai cunoscute în arealul Europei de sud-est în perioada epocii fierului sunt modelate de obicei din lut, piesele din metal fiind extrem de rare.

Singura analogie existentă pe teritoriul României este căluțul de bronz descoperit într-un mormânt tumular la Bujoru (jud. Teleorman), care datează şi el din sec. VIII î. Chr. Analogii mai îndepărtate pot fi găsite tocmai pe teritoriul Armeniei, ceea ce justifică încadrarea piesei de la Teleac în categoria aşa-numitelor bronzuri „traco-cimeriene”, în care tradiţiile zonei balcano-carpatice se îngemănează cu arta populaţiilor stepice orientale, transmit reprezentanţii muzeului.

YouTube video

„Piesa expusă este o piesă minoră ca dimensiuni, dar majoră ca valoare și artistică și istorică”, a explicat Horea Ciugudean, cercetător la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Impunătoarea fortificație de la Teleac este unul dintre siturile care prezintă o importanță majoră nu doar pentru teritoriul României, dar și pentru arealul Europei Centrale și Sud-Estice în perioada târzie a epocii bronzului și începutul epocii fierului.

Cu ocazia campaniei din 1979, în stratul arabil din partea central-sud-vestică a așezării a fost descoperită o mică statuetă zoomorfă reprezentând un cal. Piesa este lucrată prin turnare  în tehnica „cererii pierdute”, iar detaliile anatomice sunt reduse, artizanul care a confecționat-o optând pentru o stilizare accentuată.

În zona greabănului, piesa este perforată vertical, element care ar putea oferi un indiciu privind rostul ei funcțional, probabil de pendativ sau de accesoriu de harnașament.

Reprezentările de cai lipsesc la nivelul neoliticului și eneoliticului, ele apărând odată cu epoca bronzului, când caii încep să fie utilizați pentru călărie și tracțiune. Apariția carelor de luptă în aria civilizațiilor mediteraneene, din Egipt până în Grecia, împreună cu războinicii cavaleri, promovează imaginea calului ca animal emblematic pentru noua elită militară.

Cea mai apropiată analogie pentru căluțul de bronz de la Teleac este piesa descoperită într-un mormânt tumular de la Bujoru (județul Teleorman), împreună cu un car votiv din bronz și alte elemente de harnașament. Mormântul a fost atribuit culturii tracice de tip Basarabi, datând din secolul VIII î.Chr.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement