Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO | „Voiaj pe șinele de odinioară”: Fotografii de colecție, expoziție de grafică și concert, la avanpremiera aniversării a 145 de ani a Gării din Alba Iulia

Publicat

Albaiulienii s-au putut delecta miercuri seara, cu un “voiaj pe șinele de odinioară”, eveniment ce marchează avanpremiera aniversării a 145 de ani de la înființarea Gării CFR Alba Iulia. Expoziție de lucrări de grafică, ilustrate de colecție și concert de fanfară, toate acestea au făcut parte din manifestările desfășurate la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură « Augustin Bena », a debutat cu vernisajul expoziției semnată de Andrei Berinde, expoziție care aduce în fața publicului ilustrații de epocă, ce înfățișează Căile Ferate Române. În cei aproximativ 10 ani în care a colecționat ilustrații, machete, dar și alte obiecte reprezentative pentru domeniul feroviar, Berinde a reușit să adune aproximativ 700 de fotografii de colecție, dintre care a ales să expună pentru public, 30 dintre acestea. În colecția sa se regăsesc ilustrații vechi de mai bine de 100 de ani, cum ar fi cea a gării din Copșa Mică și Jimbolia, dar și gara din Predeal, așa cum arăta ea înainte și după Primul Război Mondial. De la expoziție nu a lipsit nici gara din Alba Iulia, ilustrată într-o fotografie din anul 1916. Stația CFR Alba Iulia aniversează 145 de ani de la înființare în 22 decembrie. Evenimentul „Voiaj pe șinele de odinioară” s-a dorit a fi o „avanpremieră a acestei aniversări și o rememorare a datei de 20 noiembrie 1871  – acum 142 de ani, când, odată cu inaugurarea căii ferate Alba Iulia – Târgu Mureș, vechea capitală politică a Transilvaniei a încetat să mai fie un capăt de linie, devenind un punct de tranzit și o stație de cale ferată, cu două direcții de circulație: spre Arad și spre Războieni”, după cum a precizat Berinde.

Tot în cadrul evenimentului, a avut loc și vernisajul expoziției de grafică a prof. Ioana Raica, de la clasa de pictură și design ambiental a Centrului de Cultură « Augustin Bena » din Alba Iulia, care a expus 14 lucrări reprezentând locomotive de diverse feluri.

Manifestările au continuat cu prezentarea istorică a Căilor Ferate Române, făcută de ing. Radu Belu, care nu a omis în discursul său să amintească și de gara din orașul nostru, care « a fost întotdeauna un simbol, Alba Iulia fiind Capitala Încoronării », dar și de cea din Teiuș, care reprezintă un important nod feroviar. La sfârșitul prezentării, Belu a ținut să-i înmâneze primarului localității Teiuș, Mirel Hălălai, prezent la eveniment, cartea « Istoria căilor Ferate din Basarabia și Bucovina, vol. 7 ».

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică de fanfară, susținut de fanfara de copii din localitatea Petrești, dirijată de Ioan Mureșan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Andrei Berinde

    joi, 21.11.2013 at 00:11

    Am sa-mi permit sa va fac un scurt comentariu menit sa lamureasca unele aspecte legate de istoria garii Alba Iulia: statia CFR Alba Iulia va implini 145 de ani in data de 22 Decembrie. Evenimentul de aseara s-a dorit a fi o avanpremiera a acestei aniversari si o rememorare a datei de 20 Noiembrie 1871 (acum 142 de ani), cand, odata cu inaugurarea caii ferate Alba Iulia – Targu Mures, vechea capitala politica a Transilvaniei a incetat sa mai fie un „capat de linie”, devenind un punct de tranzit si o statie de cale ferata cu doua directii de circulatie (spre Arad si spre Razboieni).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate