Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO Ziua Armatei Române sărbătorită la Alba Iulia: Ceremonial militar şi depunere de coroane la Cimitirul Eroilor

Publicat

20151025_100312 În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Festivităţile ocazionate de sărbătorirea acestei zile au avut loc duminică, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. În prezenţa oficialităţilor județene şi locale, a avut loc un ceremonial militar, o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane de flori în memoria celor căzuţi pe câmpurile de luptă.

Duminică dimineața, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia a avut loc ceremonialul religios și de depunere al coroanelor, cu ocazia Zilei Armatei a României. Pe data de 25 octombrie este celebrată ziua celor care au ales să slujească țara și să îmbrace uniforma militară. De asemenea este și ziua în care pentru eroii neamului românesc, care au luptat pe front și au căzut la datorie se oficiază o slujbă religioasă pentru pomenirea lor.

La ceremonialul de la Cimitirul Eroilor au participat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, subprefectul județului Alba, Cornel Murg, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, șeful IPJ Alba, chestorul principal de poliție Ioan Nicolae Căbulea, comandantul Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” Alba Iulia, colonel Marcel Domșa, reprezentanți ai Consiliului Local Alba Iulia, instituţiilor deconcentrate, veteranilor, Colegiului Liceal Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia, dar şi politicieni. Înainte de începerea evenimentului a fost intonat imnul național al României.

YouTube video

Ceremonialul de la Cimitirul Eroilor s-a încheiat cu parada elevilor de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării. Militarii români din teatrele de operații sărbătoresc, prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive, la care vor fi invitați și parteneri din coalițiile multinaționale, potrivit agerpres.ro

Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Majoritatea lor activează sub egida NATO, al cărei membru România este din 29 martie 2004.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate. De atunci, 26 de militari români au decedat în teatrele de operații, iar alți peste 140 au fost răniți. Primul soldat român mort în teatrele de operațiuni din Orient a fost sublocotenentul post-mortem Valerică Leu, căzut la 12 mai 2010, iar ultimul a fost sublocotenentul post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, decedat la 30 martie 2014.

Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de după Revoluția din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operații din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În anul 2000, Armata României și-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel de companie. Iulie 2003 a marcat începutul contribuției militare românești la Operațiunea ”Iraqi Freedom”.

De Ziua Armatei României din 2010, a fost dezvelit, în Parcul Tineretului din Capitală, Monumentul Eroilor militari români căzuți la datorie, în prezența președintelui României.

Armata României este instituția executivă în care românii au cea mai mare încredere, conform unui sondaj INSCOP realizat în septembrie 2015.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”, scrie agerpres.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gogu

    duminică, 25.10.2015 at 19:47

    Dorele…iar stai in umbra Prefectului ???
    Apropo… de ce se scrie despre dl Cabulea dar despre tine…DIN NOU … deloc ???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax