Actualitate
FOTO – VIDEO | Ziua Holocaustului la Alba Iulia: Dezbateri și expoziție cu obiecte evreiești la Sala Unirii. IMAGINI AERIENE cu fosta tabără de concetrare de la Auschwitz
Ziua Internațională a Holocaustului a fost celebrată marți şi la Sala Unirii din Alba Iulia în prezența elevilor Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” și Liceul cu Program Sportiv. În cadrul evenimentului intitulat „O tragedie a secolului XX – Holocaustul”, au fost dezbătute teme precum semnificația și importanța holocaustului și prezentate o serie de obiecte de cult evreiești și documente istorice pe această temă.
Evenimentul a avut ca scop comemorarea Holocaustului prin activități școlare și extrașcolare de către cadre didactice și elevi, în parteneriat cu instituții de cultură din Alba Iulia.
Oaspete principal al evenimentului a fost Lia Borza, una dintre reprezentantele comunității evreiești din Alba, care a vorbit despre chinurile îndurate de familia sa în perioada deportărilor, pentru simplul motiv că erau evrei, dar și despre importanța acestei comemorări.
Lia Bogza a expus și o serie de obiecte de cult evreiești cărora le-a făcut și o scurtă prezentare. Totodată, aceasta a ținut să menționeze că, pe lângă Ziua Internațională a Holocaustului, la 27 ianuarie, se marchează şi 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau.
La Sala Unirii a mai avut loc și o expoziție de cărți despre Holocaust, iar la sfârșit, elevii care au luat parte la acest eveniment au citit câteva fragmente din cărțile expuse.
De la eliberarea lagărului din 27 ianuarie 1945, Auschwitz a devenit un simbol al terorii şi al Holocaustului, fiind locul unde 1,1 milioane de bărbaţi, femei şi copii şi-au pierdut viaţa, care prezintă o înregistrare cu drona a fostului lagăr în prezent.
Construcţia taberei a început în 1941, iar până la eliberarea ei, în 1945, nu fusese încă terminată. Printre prizonierii trimişi în tabără se aflau evrei, ţigani, homosexuali, martori ai lui Iehova, polonezi şi sovietici.
80% dintre cei aduşi la Auschwitz-Birkenau au fost omorâţi imediat. Cu patru instalaţii principale de exterminare, inclusiv camere de gazare şi crematorii, Auschwitz a fost cea mai mare tabără de concentrare care a operat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Mai jos puteți vedea imagini aeriene despre starea din prezent a fostei tabere de concetrare de la Auschwitz, la 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist.
sursa video: Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News