Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO – VIDEO|SĂRBĂTOAREA REGALITĂȚII la Alba Iulia: Expoziții cu portrete regale, colecție de articole și concert al Filarmonicii din Sibiu

Publicat

IMG_1092 Şapte portrete reprezentându-i pe suveranii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, au fost expuse la Sala Unirii din Alba Iulia, miercuri 15 octombrie, cu ocazia Sărbătorii Regalității.  Au avut loc două expoziții cu tablouri din vechea zestre patrimonială a Muzeului Regional Alba Iulia. A fost redată publicului larg, iubitor de istorie, de cultură și artă, din România și o expoziţie legată de regalitate intitulată “Regii României în presa ardeleană: articolele ziarului Unirea (Blaj, 1891-1911)”. Ziua Regalității s-a încheiat la Alba Iulia cu un spectacol excepțional al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

La vernisajul expozițiilor de la Sala Unirii au luat parte Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman și alți reprezentanți ai administrației locale, împreună cu ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renita.

Înainte de eveniment, oficialitățile au luat parte la serviciul religios Te Deum, oficiat de ÎPS Irineu, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Primul care a ținut un discurs în cadrul expoziției a fost chiar Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României.

”În anii grei care au urmat morții Regelui Ferdinand, Regele Carol al II-lea a făcut fulminante vizite de stat în Polonia și în Ceho-Slovacia, în Marea Britanie și în Franța iar fiul său, actualul nostru rege are peste 70 de ani de diplomație. Începând cu 1937 când s-a dus la încoronarea Regelui George al VI-lea, tatăl actualei regine, la doar 16 ani reprezentându-și țara până acum, când a mers în vizită la Vatican, câți ani de neclintită, îndârjită susținere diplomatică a intereselor românești. Merită măcar odată pe an, de 15 octombrie să ne amintim de aceste lucruri, și să știm că niciodată noi nu am fi fost aici, țară independentă și suverană, membră a Uniunii Europene și a Organizației Tratatului de Nord dacă nu erau ei, cei pe care îi slăvim astăzi ca pe părinții noștrii.” a precizat Principele Radu.

YouTube video

”Sunt emoționat pentru că, suntem la 92 de ani, suntem la 2 ani de când, Casa Regală împreună cu Alba Iulia sărbătorim încoronarea. Cred că ar fi bine, și vreau să fiu înțeles foarte bine de toată lumea, acestă serbare să fie o mare serbare națională, pentru că în 1922, pe 15 octombrie atunci s-a sfințit, s-a consfințit Unirea Principatelor și de atunci putem să vorbim, așa cum zicem noi, de România Mare. Vom face așa cum albaiulienii sunt mândri de Alba Iulia, de cetatea lor, să fie mândri că aici s-a încoronat primul rege al României. Dar mândria asta trebuie transmisă în toată țara, toată țara trebuie să știe lucrul asta. Astăzi trebuie să facem ceea ce trebuie să facem. Să ridicăm această sărbătoare, de aici de la Alba Iulia și să o ducem în toată țara. Poate la 100 de ani de la Unire, trenul regal să ajungă și la Chișinău, orașul care este frate cu Alba Iulia.” a declarat primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

YouTube video

Ascunse în perioada postbelică într-unul din depozitele Muzeului Naţional al Unirii, după o claustrare fortuită de 65 de ani, tablourile au fost redescoperite în 2013, şi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, restaurate, pentru a putea fi redate publicului larg, iubitor de istorie autentică, de cultură şi artă, din România, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Cele șapte portrete, de mari dimensiuni, au făcut parte din zestrea patrimonială a Muzeului Regional Alba Iulia (funcțional în anii finali ai perioadei interbelice și în timpul celui de-al doilea război mondial) și au fost ținute ascunse în perioada postbelică, într-unul din depozitele actualului Muzeu Național al Unirii. Au fost ”descoperite”, de fapt redescoperite, după o claustrare fortuită de 65 de ani, de către Smaranda Cutean, custodele colecției de artă.

Cel mai probabil ”dosirea” lor, imediat după căderea monarhiei, s-a datorat lui Ion Berciu, directorul de atunci al Muzeului Regional și au rămas acolo cu concursul tacit al direcțiunii și specialiștilor instituției, al custozilor de colecții, până în 1989 și ulterior.

Spațiul mic în care au fost depozitate au lăsat urme, astfel încât se impunea intervenții urgente de conservare și restaurare. Anul acesta deja, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, care a suportat integral costul restaurării și al înrămării acestor tablouri, s-a ajuns la situația în care ele pot fi restituite publicului larg, iubitor de istorie autentică, de cultură și artă, din România.

Seria de tablouri constituită din două portrete, al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, semnate de Stoica Dumitrescu, un portret al Reginei Maria, datorat lui Pericle Capidan și patru portrete ale Regelui Ferdinand, semnate, două dintre ele de către V.Leon, al treilea de Zogu Zaharescu, autorul ultimului rămânând deocamdată anonim, îmbogățește în mod cert, colecția de artă a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Acestea au fost prezentate în cadrul expoziţiei “Comoara Regăsită. Portretele regale de la Alba Iulia“, organizată cu ocazia Zilei Încoronării Regilor României Mari. Portretele vor putea fi văzute la Sala Unirii în perioada 15-31 octombrie, fiind exponatele lunii.

În cadrul acestei zile o altă expoziţie legată de regalitate a putut fi admirată de albaiulieni, “Regii României în presa ardeleană: articolele ziarului Unirea (Blaj, 1891-1911)”.

Aflaţi în graniţele Imperiului Austro-Ungar românii ardeleni au privit mereu cu interes spre fraţii de dincolo de Carpaţi. Ziarul Unirea, înfiinţat la Blaj în 1891, nu a făcut excepţie, difuzând de la primele numere informaţii legate de România şi, mai ales, de familia Regală. Fie că apăreau la rubrica intitulată România, fie pe paginile de final, cu informaţii mai scurte, aveau acelaşi impact: atmosfera din Ţară, evenimentele politice, economice, programul şi mai ales gesturile mai mari ori mai mărunte ale celor care conduceau atunci destinele României îi încurajau pe ardeleni să privească cu optimism spre viitor, transmit organizatorii.

Expoziţia deschisă de Ziua Încoronării îşi propune valorificarea fondului de presă deţinut de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Va fi deschisă în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie.

Sărbătoarea Regalității a continuat la Alba Iulia cu un spectacol al Filarmonicii de Stat din Sibiu, la Casa de Cultură a Sindicatelor la care au participat atât oficiliatăți locale cât și Principele Radu.

Astfel că ziua dedicată Regelui Ferdinand și Reginei Maria s-a încheiat la Alba Iulia cu un „regal de toamnă” al vioarei, contrabasului, violoncelului și tobei, „conduse” de membrii Filarmonicii din Sibiu.

Chiar dacă spectacolul a început cu aproape o oră întârziere, aa meritat așteptarea fiindcă cei de la Filarmonica de Stat Sibiu au susținut un concert ”de zile mari”. De la cel mai mic și până la cel mai mare, fiecare spectator a ”gustat” din plin programul oferit. Cei care au participat la concert au avut ocazia, ca la intrarea în Casa de Cultură a Sindicatelor să vadă și coroanele celor doi regi, simboluri ale evenimentului care a avut loc la Alba Iulia în urmă cu 92 de ani, Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Ziua Regalității va fi sărbătorită la Alba Iulia în fiecare 15 octombrie din următorii 10 ani. „Certificatul de naștere” al evenimentului ce va avea loc anual în Orașul Încoronării a fost semnat anul trecut de către Principele Radu al României, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement