Actualitate
FOTO: „Vinerea vin Valorile”: Vladimir Tismăneanu şi-a lansat la Alba Iulia volumul „Efigii ale unui coşmar istoric” şi a vorbit despre totalitarism
La Palatul Apor din Alba Iulia a fost marcat, vineri, „debutul” unui nou proiect al administraţiei locale, „Vinerea vin Valorile”. Primii invitaţi care au „spart gheaţa” în cadrul acestui proiect sunt Devis Grebu, unul dintre cei mai valoroși graficieni, ilustratori și pictori români moderni, împreună cu Vladimir Tismăneanu, politolog, filosof, profesor de știinte politice și scriitor, recunoscut ca unul dintre cei mai activi promotori ai democrației în România, dar și pentru fervența cu care s-a dedicat studierii și, mai ales, demascării ororilor comuniste de la noi, având calitatea de președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii din România.
Evenimentul de la Alba Iulia a început cu o conferinţă susţinută de Vladimir Tismăneanu, “Eterna reîntoarcere a totalitarismului?”, urmată de lansarea volumului “Efigii ale unui coșmar istoric” semnată de acelaşi autor.
La eveniment au participat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, graficianul Devis Grebu, criticul literar, eseisitul și publicistul, Mircea Mihăieş, dar și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Tismăneanu, Marius Stan (doctor în știinte politice, redactor șef al revistei History of Communism în Europe).
Subiectul conferinţei adus în spațiul public albaiulian de Tismăneanu a fost totalitarismul: „În primul rând, când spun totalitarismul secolului XXI, admit că există o distincţie între secolul XX şi XXI”.
Vladimir Tismăneanu a spus că totalitarismul este „inseparabil legat istoric de primul război mondial. Primul război mondial ideologizează la modul exacerbat politica internaţională, după 1918. Secolul XX este un secol al războiului civil global, care afectează fiecare ţară într-un fel sau într-altul”.
„Totalitarismul este ceva nou. Nu a existat aşa ceva în istorie până în secolul XX. Există elemente protototalitare care pot fi observate, există tipuri de politică prebiscitară”, a concluzionat Tismăneanu.
Politologul susține că principalele dimensiuni ale totalitarismului, ca fenomen complet nou, sunt partidul unic şi monopolul asupra puterii, ideologia sau devotamentul pentru lideri, distrugerea statului de drept, radicalismul prin simplificare, propaganda, sanctificarea violenţei. În final, Vladimir Tismăneanu a precizat că „secolul lui Lenin nu s-a sfârşit. Există o reversibilitate a totalitarismului”.
În cartea lui Tismăneanu, “Efigii ale unui coșmar istoric”, lansată la Alba Iulia şi prezentată de criticul literar Mircea Mihăieş, autorul transmite că în momentul de faţă comunismul este o „idee care ne suceşte minţile”.
Despre Vladimir Tismăneanu, criticul literar a spus că „scrie cu cerneală fierbinte, ca şi cum aceste probleme sunt ale lui. Este o arhivă pe două picioare”.
Din cadrul proiectului „Vinerea vin Valorile” face parte şi un alt moment care îi tentează pe admiratorii de artă în forma cea mai pură, respectiv vernisajul expoziției “O filozofie vizuală a vieții”, o reprezentare autentică și originală a relațiilor pe care România le are cu Europa, din care nu lipsește Cealaltă Capitală, purtând semnătura Devis Grebu. Evenimentul are loc sâmbătă de la ora 11.00 la Galeriile de Artă.
Albaiulienii vor fi ghidați verbal și cu un rafinament, în armonie cu lucrările expuse, de către Vladimir Tismăneanu și Mircea Mihăieș.
Devis Grebu este una dintre puținele personalități care s-a impus convingător în elita artistică franceză și americană fiind, alături de Brâncuși, prezent în cataloagele prestigioasei edituri de artă Rizzoli, New York.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News