EVENIMENT
FOTO: Zeci de arbori s-au uscat pe latura de Nord a Cetății din Alba Iulia, la câteva luni de la plantare

Zeci de arbori, plantați la sfârșitul anului trecut pe șanțul exterior de pe Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, s-au uscat.
Reamintim faptul că noua zonă de relaxare și recreere din Alba Iulia a fost dată în folosință la sfârșitul lunii decembrie 2021, însă termenul de execuție a lucrărilor a fost prelungit cu încă un an, până în decembrie 2022.
Noul parc amenajat printr-o investiție de peste 9,2 milioane de lei, destinat activităților de recreere și relaxare, însumează o suprafață de 2,9 hectare și cuprinde spații verzi, piste de biciclete, alei pietonale, mobilier urban, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.
Din cei 29.000 mp ai noului parc, peste 26.000 mp sunt spații verzi, în care au fost plantați peste 225 de arbori.
Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, pe data de 29 decembrie a fost efectuată o recepție parțială, la stadiul executat, pentru a putea fi predat amplasamentul beneficiarului (Primăriei) și deschis publicului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EVENIMENT
8-19 august: Cercetare post-recensământ, la Alba Iulia și Sălciua. Vor fi verificate calitatea informațiilor colectate

În perioada 8 -19 august, pentru verificarea calității informațiilor înregistrate la recensământ, se organizează o cercetare statistică post-recensământ în municipiul Alba Iulia și comuna Sălciua.
Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, această cercetare face parte din calendarul Recensământului Populației și al Locuințelor 2021 și are același statut din punct de vedere al obligativității participării populației ca și recensământul propriu-zis (conform OUG nr.19/2020, cu modificările și completările aduse de Legea 178/2020, OUG 39/2021, Legea 204/2021, Legea 12/2022).
DRS Alba a instruit pe cei 18 recenzori care vor participa la această cercetare (8 în orașul reședință de județ și 10 în comuna Sălciua) și care de luni vor ajunge în teren pentru a colecta datele pentru completarea chestionarelor de pe tablete.
Chestionarul este o variantă simplificată a celui folosit la recensământ, conținând în general aceleași întrebări, numărul acestora fiind mult mai mic decât al chestionarul de recensământ.
În Alba Iulia cercetarea post-recensământ se realizează pe străzile:
Vasile Goldiș
- nr 12 (bloc 6, sc A)
- nr 14 (bloc 7, sc B;C;D)
- nr 10A (bloc 5, sc B;C;D)
- nr 10 (bloc 5, sc A)
- nr 12A (bloc 6, sc B;C;D)
- nr 14C
Transilvaniei
- nr 13B (bloc15)
- nr 15 (bloc 17, sc A;B)
- nr 13A
- nr 19 (bloc 15, sc A;B)
- nr 17 (bloc 16, sc A;B)
DRS Alba face apel la persoanele care locuiesc în comuna Sălciua și la adresele de pe cele două străzi din Alba Iulia să furnizeze informațiile recenzorilor care vor ajunge la ei, cerându-le scuze pentru disconfortul creat.
Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 – 5.000 lei.
ADMINISTRATIE
Consilierii locali din Alba Iulia au votat expropierile din ”Turturica”. Apar noi probleme: Mai multe locuințe, ipotecate la bănci

Consilierii locali ai Municipiului Alba Iulia au votat în unanimitate proiectul prin care cei 26 de proprietari ai locuințelor din Blocul G2, ”Turturica” vor fi expropiați în interes public.
Mai exact, proprietarii vor primi undeva la 600 de euro pe metru pătrat, adică în jur de 6000 de euro pe locuință. Primăria vrea să demoleze clădirea și să construiască o parcare.
Însă, problemele nu s-au terminat pentru Primărie: parte dintre locuințele în cauză sunt ipotecate la bănci, iar primarul Pleșa a spus că se așteaptă la procese cu insituțiile bancare.
Este vorba despre un proiect început de administrația Hava, care în plină toamnă a evacuat oamenii în plină stradă și continuat de administrația Pleșa, printr-o serie de expropieri.
CITEȘTE ȘI: Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”
Proiectul a fost atacat în instanță de Asociația Centrul de Resurse Juridice despre care,primarul Gabriel Pleșa a spus în timpul ședinței de vineri, 5 august că este ”un ONG de care nu a auzit nimeni”.
De asemenea, primarul Pleșa a spus ca unele persoane, in numele cărora Asociația a depus o plângere prealabilă la primărie, dar și a intentat un proces, nici nu vor să fie reprezentate în instanță de ONG.

Plângerea prealabilă formulată de asociație pentru oprirea proiectului prin care se expropiază proprietarii a fost respinsă în unanimitate de consilierii locali.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998 de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.
Parte din locuințe sunt ipotecate la bancă
De asemenea, Gabriel Pleșa a mai precizat că parte dintre locuințele din G2, sunt ipotecate la bancă. Mai exact actualii proprietari au luat credite în banci și au girat cu apartamentul din Turturica.
CITEȘTE ȘI: Aproape 800.000 de lei despăgubiri în total pentru proprietarii de apartamente din blocul G2 ”Turturica” Alba Iulia. Proiect în CL
Asta va complica procedura de expropiere din cauza faptului că cel mai probabil bancile vor ataca în instanță Primăria pentru a-și recupera banii pe care i-au împrumutat proprietarilor.
Șase cazuri sociale
Mai mult de atât, șase familii care locuiesc în ”Turturica” sunt cazuri sociale. Mare parte dintre cei care dețin locuințe în bloc mai au și alte case, dar cele șase familii nu mai au.
Primăria vrea să le ofere locuințe modulare, tip container, care să aibă baie, bucătărie, o cameră și să fie racordate la apă și electricitate. Însă, primarul Pleșa a precizat în timpul ședinței de consiliu local că momentan nu au nici locuințele, iar apoi după ce le vor achiziționa mai trebuie să realizeze și racordul la utilități.
În aceste cazuri cei care vor primi locuințele sociale își vor plăti utilitățile.
Parcare în locul blocului
Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

foto: Prime Arts
Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.
La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.
CITEȘTE ȘI: FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș
Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

foto: Prime Arts
La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.
La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.
Spațiul de la terasa de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.
EVENIMENT
Alba Iulia luată cu asalt de coloșii șoselelor. Expoziție cu 80 de camioane în șanțurile Cetății, concerte și concursuri. PROGRAM

Alba Iulia și șanțurile Cetății Alba Carolina vor fi luate cu asalt de coloșii șoselelor, în acest weekend. Este vorba despre festivalul Truck Tuning Art, eveniment în cadrul căruia 80 de camioane vor fi prezente în oraș. La sfârșitul weekend-ului, cel mai votat camion va fi desemnat câștigătorul concursului.
Camioanele vor intra în Alba Iulia vineri, 5 august, în jurul orei 19.00. O coloană va fi formată de la șoseaua de centură, pe traseul Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură cu intrare în Cetate pe strada Gemina.
Program
Vineri – 5 august
Ora 19.00 – turul Cetății – camioanele vor face un tur al orașului pe urmatorul traseu – Soseaua de Centură – Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură – intrare în Cetate pe strada Gemina.
Ora 20.00 – Poziționarea camioanelor
Ora 21.00 – Concert Air Horn
Sâmbătă – 6 august
Ora 10.00 – Deschiderea festivalului
Ora 11.00 – Prezentarea categoriilor de concurs și a premiilor
Ora 12.00 – Prezentarea camioanelor participante pe fiecare categorie de concurs și jurizarea acestora
Ora 19.00 – Piese inedite pe ritm de rock – Sergiu Onișor
Ora 20.00 – Luminița Pușcaș & Band
Ora 23.00 – Terminarea programului
Duminică – 7 august
Ora 10.00 – Deschiderea festivalului
Ora 12.00 – Festivitatea de premiere a participantilor la categoriile de concurs
Ora 14.00 – premiul CEL MAI TARE DIN CETATE acordat celui mai votat camion de catre public și PREMIEREA VIZITATORILOR CARE AU VOTAT camioanele:
Locul 1 – 150 lt COMBUSTIBIL
Locul 2 – 100 lt COMBUSTIBIL
Locul 3 – macheta la scara a unui camion
Ora 17.00 – camioanele vor pleca din Cetate în coloana pe traseul strada Horea – OMV – Ampoi 3 – Șoseaua de Centură.
sursă foto: Facebook, Truck Tunning Art
EVENIMENT
SÂMBĂTĂ: Rowmania la Alba Iulia, competiție de vâslit pentru pasionații de sport. PROGRAM

Pasionații de sport în aer liber sunt așteptați sâmbătă, în zona podului peste Mureș, la o nouă ediție a concursului de vâslit ”Rowmania”.
Mai exact, indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă, ești binevenit în echipajul de 11 campioni pentru concursul de vâslit viteză, în canotci de 10+1 locuri.
Evenimentul are loc sâmbătă, 6 august, începând cu ora 09:30, în zona Podului peste Mureș (Cartierul Partoș, ieșirea spre Sebeș).
Dacă nu vâslești, vino să susții concurenții și să te bucuri de o zi petrecută în natură, printre campioni.
Înscrierile se fac la fața locului.
De asemenea, pentru cei mici, organizatorii au pregatit mai multe ateliere interactive.
Program
09:30 – 11:45 Înscrierea participanților şi acomodarea cu ambarcaţiunile (echipe)
11:45 – 12:00 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)
12:00 – 14:00 Desfășurarea concursului de canotcă (pe serii, semifinale, finala)
14:00 – 14:30 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă
11:00 – 14:00 Ateliere educaționale pentru copii:
– Construcție de machete de canotci
– Atelier de reciclare creativă
pilu
marți, 05.07.2022 at 21:22
Chiar am vrut să scriu despre acest lucru,dar m-am gândit că iar imi taie comentariul. Zilnic trec pe lângă aceşti pari (mesteceni) înfipţi în pământ se specialistul în peisagistică al Primăriei. Bani prăoădiţi deageaba, cum se obişnuieşte în Primărie, de pe vremea fostei specialiste în băut cafea şi fumat 30 de ţigări, Krisbai. Dacă îi aduci la cunoştinţă primarului, face o teorie a plantelor de îţi dai seama că aşa trebuia să se întâmple.Mai ai doi ani, tataie !
silviu
miercuri, 06.07.2022 at 07:26
pe latura de nord exista o singura alee pentru :
Biciclete
trotinete
plimbare
mama si copilul
familie
tineri diversi
s.m.d.
terenurile propuse pentru agricultura urbana sant nefolosite.