Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj. Expoziție, recitaluri de poezie și momente artistice


Publicat

12755217_538514856322842_1453051971_oCu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorită în fiecare an în data de 21 februarie, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din municipiul Blaj s-au desfășurat, vineri, mai multe activități sub genericul „Educație de calitate prin abordare multilingvistică”. Scopul acestora a fost de a arăta bogăția limbii române în contextul interacțiunii cu limbile maghiară și germană vorbite și studiate de elevii școlii.

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume. Acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale și la dezvoltarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Limbile materne într-o abordare multilingvistică sunt componente esențiale ale educației de calitate, care este însăși fundamentul pentru emanciparea elevilor.

Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.

Deoarece, anul acesta, 21 februarie a coincis cu o zi de duminică, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din municipiul Blaj, condusă de director prof. dr. Alina Maria Dulău și dir. adj. prof. Sabina Victoria Marinescu, s-a sărbătorit în avans acestă zi, organizându-se vineri, 19 februarie, în sala multifuncțională a școlii, activități sub genericul „Educație de calitate prin abordare multilingvistică”. Scopul activității, așadar, a fost acela de a arăta bogăția limbii române în contextul interacțiunii cu limbile maghiară și germană vorbite și studiate de elevii școlii.

Evenimentul a fost deschis de către profesoara Diana Istrate, care a moderat desfășurarea lui. Despre semnificația zilei a vorbit bibliotecara Viorica Muntean, care a vernisat apoi expoziția prezentată sub genericul „Limba este cartea de noblețe a unui neam” (Vasile Alecsandri). Au fost expuse lucrări ale elevilor, colaje cu decupaje a unor cuvinte în diferite limbi ale lumii, realizarea steagurilor diferitelor state, interesantă a fost și ideea de a îmbrăca păpuși în diferite costume naționale.

„Măcar acum la 21 februarie, haideți să ne amintim cu mândrie că suntem români, că suntem copii ai unei limbi atât de melodioasă și atât de frumoasă, haideți să vorbim cu drag Limba Română! Strămoșii au șlefuit-o cum au știut ei mai bine, i-au dat culoare și aripi. Pentru respectul tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, Iubește-o, Prețuiește-o și vorbește-o corect”, a transmis directoarea instituției, prof. dr. Alina Maria Dulău.

Scurta lecție de istorie, susținută de profesoara Mona-Carmen Cârnaț în expunerea „Cum s-a format limba română” a adus elevilor informații despre originea limbii române, despre modul de formare și structura limbii române.

Ideea care s-a desprins din materialul power-point „Ne cinstim limba maternă”, prezentată de prof. înv. primar Rozina Mărginean a fost extrasă din proverbul românesc „Toate limbile să le înveți dar pe a ta mai mult s-o cinstești!”.

Au urmat recitări de poezii în limbile maghiară, germană și română, menite să promoveze poezia universală în rândul tinerilor, cunoașterea reciprocă a valorilor literaturii maghiare, germane și române, precum și modul de exprimare a acestora prin intermediul limbii materne, pentru că Transilvania este un model de interculturalitate, mozaic etnic, model de conviețuire fără prejudecăți a minorităților cu populația majoritară.

Elevii din ciclul gimnazial de la secția maghiară, pregătiți de profesoara Réka Dezsö, au recitat poezii și au interpretat doine populare în limba maghiară, în scurta prezentare de obiceiuri și tradiții intitulată „Momente simbolice în însușirea limbii materne – limba maghiară”.

Eleva Tania Prainer din clasa a V-a B, îmbrăcată într-un autentic costum popular, a recitat în limba maternă, limba germană, poezia „Anotimpurile”.

Un colaj de poezii despre limba română din repertoriul poeților Alexe Mateevici, Grigore Vieru și Victoria Popescu au recitat eleve din ciclul gimnazial, îmbrăcare cu frumoase costume populare: Ioana Poptelecan, Giorgiana Isailă clasa a V-a B (diriginte prof. Cornelia Barstan) și Andreea Cojocaru, Elena Trif din clasa a VII-a A ( diriginte prof. Diana Istrate).

Micuții elevi din clasa a II-a B, sub îndrumarea prof. înv. primar Rozina Mărginean, au încântat auditorul prin mișcare și cântece în limba germană.

Totodată, un moment artistic, cu cântece în limba engleză, au prezentat și elevii clasei a IV-a B, coordonați de prof. Iulia Ciolan și prof. înv. primar Susana Șuteu.

A fost intim, plăcut, presărat pe ici și colo cu vorbe în câteva limbi ale pământului. La final s-a cântat un cântec foarte emoționant: „Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim!”
Într-o organizare impecabilă, de la deschidere până la desfășurarea programului artistic, manifestarea a adus bucuria actului artistic de valoare și satisfacția exprimării libere în limba maternă. Ideea de bază a acestei manifestări este că fiecare etnie trebuie să-și prezinte limba maternă așa cum simte.

„Manifestările menționate mai sus nu sunt decât câteva exemple menite să ne facă pe toți să reflectăm la importanța protejării și revigorării diversității culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere în lumea globalizată în care trăim”, a transmis prof. Mona-Carmen Cârnaț.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Pe mâna cui lași municipiul AIUD, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la AIUD şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Oana Badea. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Aiud, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Aiud.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Aiud vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Aiud:

Alexandru Man – PMP

Aurel-Dorin Munteanu – Pro România

Delia-Angela Gheorghita – PSD

Dragoș-Ionuț Crișan – USR

Gheorghe Man – Independent

Ionela-Mariana Danciu – Independent

Iulia-Adriana-Oana Badea – PNL

Mircea-Ciprian Bogdan – ALDE

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Aiud se ridică la 22.876 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 28.934 de locuitori.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Echipa PRO România – PRO Aiud

Publicat

Deoarece am fost întrebat, destul de des, cine sunt oamenii din echipa PRO România Aiud, vă rog să-mi permiteți să-i prezint:

1. Liviu Octavian RUSU – inginer, primar, viceprimar și consilier local;

2. Ioan GRUIȚĂ – economist, cu o mare experiență în mediul privat. După o lungă perioadă petrecută în afara țării, s-a întors in Aiud, obținând două mandate de conslier local;

3. Vasile PALCĂU – subinginer, actualmente pensionar, ultimul loc de muncă fiind TO2 – I.M.A.;

4. Șandor HAGYMAS – antreprenor, conduce o firmă care activează în domeniul transporturilor, cu 27 angajați și o cifră de afaceri de peste 2 milioane euro;

5. Domnica Ionela NAZARE – sociolog. A activat în sistemul de pază și apărare în cadrul Penitenciarului Aiud, peste 23 de ani, având și o bogată experiență în accesarea de fonduri europene, expert tip A pe POSDRU;

6. Elena SZEKELY – profesor la Colegiul ”Titu Maiorescu”;

7. Vasile TOȘA – inginer, pensionat ”de la Beny”, cum îi place domniei sale să spună;

Din echipă mai fac parte: Bota Daniel Cristian, Sas Gligor, Balica Adriana, Moloca Larius Ciprian, Țiboc Vasile, Moga Tarfin, Bursa Gligor, Lazăr Ioan, Moloca Liviu, Coltor Teodor și Gruiță Maria.

Personal am ales să nu aplic principiul: ”dacă nu curge, pică”, motiv pentru care, spre deosebire de ceilalți candidați, care s-au înscris primii pe listă, am decis ca eu să închei lista de consilieri locali ai PRO România.

Sunt onorat de a face parte din această echipă, le mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, promit să nu-i dezamăgesc, lucru pe care-l fac și în fața aiudenilor.

Îmi doresc ca 27 septembrie, să fie ziua în care să putem spune:

HAI SĂ FACEM TREABĂ!!!

Ec. Ing. Dorin Munteanu

Candidat PRO România – Pro Aiud

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Sorin Vasile este candidatul PRO România la Primăria orașului Cugir

Publicat

Duminică, îmi veți găsi numele pe buletinul de vot pentru funcția de primar și în fruntea listei de consilieri locali ai orașului nostru, din partea PRO România.

Cu foarte mulți dintre dumneavoastră mă cunosc personal, mulți, așa cum am aflat în aceste săptămâni, îmi cunoașteți familia. Acest fapt nu poate decât să mă onoreze, pentru că nu este bucurie mai mare pentru tată, dar și pentru fiu, ca unul să afle despre celălalt că a făcut sau face cinste comunității. La fel îmi doresc și pentru fiul meu Dragoș, ca atunci când va deveni om mare, numele meu să îl facă să fie mândru.

Am fost crescut în acest respect față de semeni, față de muncă și față de locul care mi-a dat o pâine. Împreună cu colegii mei din PRO România, săptămânile acestea, v-am oprit pe stradă sau v-am bătut la ușă sau la poartă pentru a vă prezenta ideile și planurile noastre pentru dezvoltarea Cugirului. Suntem o echipă de oameni tineri și cu putere de muncă și dorim ca locuitorii din orașul nostru să rămână iar cei plecați departe să se întoarcă acasă, la Cugir.

Acest loc binecuvântat de Dumnezeu, cu o natură minunată, are un potențial de dezvoltare mult mai mare. Vă pot confirma pensionarii noștri, care au pus umărul la dezvoltarea unei industrii recunoscută la nivel național și internațional. Iar eu consider că motoarele Cugirului pot fi repornite.

Cu toții avem familii, prieteni, colegi dar și un trecut în orașul nostru. Orice om care alege să plece în altă parte e o mare pierdere. Am trăit pe pielea mea durerea de a fi departe de casă. E timpul ca fiecare zonă a orașului nostru să redevină importantă, fie că vorbim de Vinerea, Micro 7, Cindeni, Principală, Râul Mic, Sub Coastă sau cele aferente Bulevardului și piețelor. Pentru aceasta noi trebuie să vedem dincolo de aparențe și să ne întrebăm: vrem sau nu un viitor pentru Cugir?

Duminică, haideți la vot. Liberi și eliberați de presiunea partidelor mari, care promit marea cu sarea și care vor tot mai multă și mai multă putere. Vă mulțumesc pentru sinceritatea și prietenia pe care mi le-ați arătat în aceste săptămâni.

Cu prietenie,

Sorin Vasile

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO/DOCUMENT Reacția lui Voicu Paul în scandalul ”afișelor electorale”din Alba Iulia: Nu sunt din bani publici

Publicat

Viceprimarul cu atribuții de primar și candidatul PNL pentru Primăria Alba Iulia, Voicu Paul, reacționează la atacurile venite din partea USR legate de afișele de pe panourile informative ale Primăriei Alba Iulia care între timp au fost date jos. 

Mai exact, Voicu Paul declară că panourile Primăriei Alba Iulia nu sunt din bani publici, ci au fost o sponsorizare din partea unei companii din oraș. 

”Retorica distrugerii cu orice preț nu te califică nici măcar pentru ieșit pe stradă cu fruntea sus, ca să nu mai vorbim de administrarea unui oraș. Subiectul – bombă al ultimei săptămâni – afișele de promovare a proiectelor Primăriei – rostogolit în buclă și cu o mârșăvie de care nu îi credeam capabili de contracandidații mei, în special de USR, și-ar fi putut găsi toate răspunsurile dintr-un simplu telefon, la mine sau la orice coleg din Primărie.

S-ar fi aflat clar că nu e vorba de niciun leu cheltuit din banii publici, ci de o sponsorizare din partea unor companii care au înțeles, cum ar trebui să înțelegem toți, că orașul poate fi ajutat să crească în nenumărate feluri, inclusiv printr-o campanie de informare.

CITEȘTE ȘI: Scandalul panourilor ”electorale” din Alba Iulia TRIMIS la DNA. Parchetul și-a declinat competența către procurorii anticorupție

Însă când planul inițial e să lovești orbește, să folosești ca mare strategie electorală majuscule și semne de exclamare alăturate unor cuvinte dure, ca ilegal, penal etc. e destul de simplu să îmi explic de ce tocmai pe noi, care eram cei mai în măsură să răspundem, nu ne-a întrebat nimeni. Am văzut în mod clar, o decizie a Biroului Electoral, unde, indiferent de opinia unui magistrat sau a reprezentantului Autorității Electorale Permanente, au decis, prin vot, partidele. Prin contradicție, o speță similară de la Sebeș, a fost anulată prin decizia aceluiași birou, cu reprezentanți din aceleași partide.

Am înaintat adrese către instituțiile unde USR a făcut plângere, prin care am solicitat clarificarea sesizării USR cu rapiditate. Evident, nu se va întâmpla până la alegeri. Toate aceste aspecte sunt simplu de verificat și probat și asta se va întâmpla, vom demonstra totul clar, indiferent cine ne-ar cere socoteala.

Rămâne însă întrebarea legitimă: singurul tău argument într-o campanie electorală de o lună este un atac josnic, repetat și reluat, la o campanie uzuală, simplă, de informare, fără nimic electoral în ea? Răspunsul se va vedea în mai puțin de o săptămână, pentru că albaiulienii nu mai gustă de mai bine de 20 de ani metodele acestea talibanice de a murdări și discredita pe oricine, cu orice preț.

Îi asigur, pe oamenii noi cu metode vechi, că Alba Iulia va crește, cu sau fără ”hașstag”!”, a declarat Voicu Paul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate