Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj. Expoziție, recitaluri de poezie și momente artistice

Publicat

12755217_538514856322842_1453051971_o Cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorită în fiecare an în data de 21 februarie, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din municipiul Blaj s-au desfășurat, vineri, mai multe activități sub genericul „Educație de calitate prin abordare multilingvistică”. Scopul acestora a fost de a arăta bogăția limbii române în contextul interacțiunii cu limbile maghiară și germană vorbite și studiate de elevii școlii.

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume. Acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale și la dezvoltarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Limbile materne într-o abordare multilingvistică sunt componente esențiale ale educației de calitate, care este însăși fundamentul pentru emanciparea elevilor.

Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.

Deoarece, anul acesta, 21 februarie a coincis cu o zi de duminică, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din municipiul Blaj, condusă de director prof. dr. Alina Maria Dulău și dir. adj. prof. Sabina Victoria Marinescu, s-a sărbătorit în avans acestă zi, organizându-se vineri, 19 februarie, în sala multifuncțională a școlii, activități sub genericul „Educație de calitate prin abordare multilingvistică”. Scopul activității, așadar, a fost acela de a arăta bogăția limbii române în contextul interacțiunii cu limbile maghiară și germană vorbite și studiate de elevii școlii.

Evenimentul a fost deschis de către profesoara Diana Istrate, care a moderat desfășurarea lui. Despre semnificația zilei a vorbit bibliotecara Viorica Muntean, care a vernisat apoi expoziția prezentată sub genericul „Limba este cartea de noblețe a unui neam” (Vasile Alecsandri). Au fost expuse lucrări ale elevilor, colaje cu decupaje a unor cuvinte în diferite limbi ale lumii, realizarea steagurilor diferitelor state, interesantă a fost și ideea de a îmbrăca păpuși în diferite costume naționale.

„Măcar acum la 21 februarie, haideți să ne amintim cu mândrie că suntem români, că suntem copii ai unei limbi atât de melodioasă și atât de frumoasă, haideți să vorbim cu drag Limba Română! Strămoșii au șlefuit-o cum au știut ei mai bine, i-au dat culoare și aripi. Pentru respectul tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, Iubește-o, Prețuiește-o și vorbește-o corect”, a transmis directoarea instituției, prof. dr. Alina Maria Dulău.

Scurta lecție de istorie, susținută de profesoara Mona-Carmen Cârnaț în expunerea „Cum s-a format limba română” a adus elevilor informații despre originea limbii române, despre modul de formare și structura limbii române.

Ideea care s-a desprins din materialul power-point „Ne cinstim limba maternă”, prezentată de prof. înv. primar Rozina Mărginean a fost extrasă din proverbul românesc „Toate limbile să le înveți dar pe a ta mai mult s-o cinstești!”.

Au urmat recitări de poezii în limbile maghiară, germană și română, menite să promoveze poezia universală în rândul tinerilor, cunoașterea reciprocă a valorilor literaturii maghiare, germane și române, precum și modul de exprimare a acestora prin intermediul limbii materne, pentru că Transilvania este un model de interculturalitate, mozaic etnic, model de conviețuire fără prejudecăți a minorităților cu populația majoritară.

Elevii din ciclul gimnazial de la secția maghiară, pregătiți de profesoara Réka Dezsö, au recitat poezii și au interpretat doine populare în limba maghiară, în scurta prezentare de obiceiuri și tradiții intitulată „Momente simbolice în însușirea limbii materne – limba maghiară”.

Eleva Tania Prainer din clasa a V-a B, îmbrăcată într-un autentic costum popular, a recitat în limba maternă, limba germană, poezia „Anotimpurile”.

Un colaj de poezii despre limba română din repertoriul poeților Alexe Mateevici, Grigore Vieru și Victoria Popescu au recitat eleve din ciclul gimnazial, îmbrăcare cu frumoase costume populare: Ioana Poptelecan, Giorgiana Isailă clasa a V-a B (diriginte prof. Cornelia Barstan) și Andreea Cojocaru, Elena Trif din clasa a VII-a A ( diriginte prof. Diana Istrate).

Micuții elevi din clasa a II-a B, sub îndrumarea prof. înv. primar Rozina Mărginean, au încântat auditorul prin mișcare și cântece în limba germană.

Totodată, un moment artistic, cu cântece în limba engleză, au prezentat și elevii clasei a IV-a B, coordonați de prof. Iulia Ciolan și prof. înv. primar Susana Șuteu.

A fost intim, plăcut, presărat pe ici și colo cu vorbe în câteva limbi ale pământului. La final s-a cântat un cântec foarte emoționant: „Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim!”
Într-o organizare impecabilă, de la deschidere până la desfășurarea programului artistic, manifestarea a adus bucuria actului artistic de valoare și satisfacția exprimării libere în limba maternă. Ideea de bază a acestei manifestări este că fiecare etnie trebuie să-și prezinte limba maternă așa cum simte.

„Manifestările menționate mai sus nu sunt decât câteva exemple menite să ne facă pe toți să reflectăm la importanța protejării și revigorării diversității culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere în lumea globalizată în care trăim”, a transmis prof. Mona-Carmen Cârnaț.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement