Connect with us
Publicitate

Abrud

Fotografie rară a lui Avram Iancu, scoasă la licitație. Eroul Apusenilor, suprins la 40 de ani, într-una dintre ultimele imagini

Publicat

Fotografie rară a lui Avram Iancu, scoasă la licitație la prețul de pornire de 800 de euro.  Este una dintre ultimele imagini cu acesta și a fost realizată în jurul vârstei de 40-41 de ani. 

”În Anul Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea eroului transilvănean, vă prezentăm una dintre ultimele imagini cunoscute ale liderului Revoluției române de la 1848-1849, de o rară sugestivitate.

Fotografia reprezintă una dintre ultimele imagini cunoscute ale liderului Revoluției române din Transilvania la 1848-1849.

Avram Iancu s-a născut în 1824 și a decedat în 1872, petrecându-și ultimul deceniu de viață uitat de contemporani și dezamăgit.

Piesa a fost realizată aproximativ în jurul vârstei de 40-41 de ani a conducătorului românilor Transilvăneni și ni-l arată pe acesta sărăcăcios îmbrăcat, neîngrijit dar adoptând o atitudine de poză, cu mâna prinsă în haină, și cu privirea îndreptată direct, fără ezitare, către aparatul de fotografiat” precizează reprezentanții Artmark.

Fotografie rară a lui Avram Iancu: imaginea ilustrându-l pe Avram Iancu a fost realizată în jurul anului 1865 și a fost montată într-o ramă neo-românească, piesă rară, de colecție.

Anul 2024 marchează 200 de ani de la naștere lui Avram Iancu, eroul național care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

Anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, printr-o lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 14 iulie 2023.

Cum a murit Avram Iancu

În dimineața zilei de 10 septembrie 1872, Avram Iancu a fost găsit mort, pe prispa casei brutarului Ioan Stupină din Baia de Criș.

Starea deplorabilă în care era poate fi pusă și pe ceea ce i s-a întâmplat în închisoarea de la Alba Iulia.

Citește și acest DOCUMENTAR: Povestea lui Avram Iancu, eroul tragic al Apusenilor. De la revoluționar de frunte, la rătăcitor prin munte

Acolo, Avram Iancu a fost torturat de oamenii împăratului până la pierderea cunoștintei, apoi eliberat spre a rătăci la întamplare prin părțile Vaii Arieșului, sleit de puteri și de minte.

  • Eu nu mai sunt Iancu, eu sunt umbra lui. Iancu e mort”, rostea el cu amărăciune în momentele de luciditate.

A rătăcit mult timp. În 9 septembrie 1872, la Baia de Criș, covrigarul Ioan Stupina îl adăpostește în casa sa, oferindu-i haine curate, mâncare și un pat pentru noapte.

Seara, câțiva oameni din sat l-au ascultat cântând la fluier pe prispa covrigarului, loc în care a murit în dimineața zilei următoare, răpus de inimă rea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. codru

    vineri, 08.03.2024 at 19:19

    Dumnezeu sa-l ierte sa-l aseze in rand cu Sfintii asa cum a spus Isus in Predica de pe Munte – Fericirile -Ferice de cei persecutaţi din pricina dreptăţii, căci a lor este Împărăţia Cerurilor!
    Iata cum au obtinut sasii si ungurii proprietatile (te doare mintea):
    Numărul zilelor de muncă ale iobagilor romani ajunsese la patru la săptămână cu brațele, trei cu animalele și două pentru jeleri. Asupra țăranilor apăsau și o serie de dări: zeciuiala din produsele agricole și animale, plocoanele, cărăușiile, cazarea funcționarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilimea deținea monopolul vânatului, morăritului și pescuitului, a preluat păduri, pășuni și multe terenuri agricole.eea ce îi nemulțumea pe țărani. Au mai fost supuși unor obligații privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului și al minereului, ca și la plata unor impozite. Iobagii aveau voie să se căsătorească numai cu aprobarea nobililor…., asa ca toate bunurile asupritorilor sunt blestemate, se va alege ruina si praful

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate