Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Fumatul electronic”, cel puțin la fel de nociv ca și fumatul de tutun. Fenomen de amploare printre liceenii din România

Publicat

Produsele de vapat generează riscuri la fel de mari ca țigările din tutun, arată o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică.

Acestea sunt utilizate din ce în ce mai mult în rândul tinerilor din licee, și chiar în școlile generale.

Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat, arată un raport al INSP.

Un nou trend care a apărut în rândul tinerilor în ultimii ani este vapingul.

În ultimii ani utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a țigărilor electronice duce la îngrijorări privind efectele pe care le poate avea asupra sănătății individuale și asupra sănătății la nivelul populației.

Ca rezultat al extinderii vapingului, efectele asupra sănătății au devenit o problemă importantă, deoarece tinerii se expun unui risc crescut cu potențiale consecințe cronice.

Există evidențe că țigările electronice nu pot fi considerate ca fiind produse lipsite de riscuri pentru sănătate.

Prin vaping, oamenii se expun la următoarele riscuri

  • Unele produse de vapat, pot conține nicotină cât 20 de țigări
  • Aerosolii produselor de vapat conțin substanțe cancerigene
  • Nicotina afectează creierul, memoria și capacitatea de învățare
  • Vapingul crește de două ori riscul de a începe să fumezi țigarete din tutun

Adicția, nicotina și iritanții cancerigeni sunt factori dăunători prezenți atât în consumul de țigarete, cât și în consumul de țigarete electronice.

Pentru că nu există dovezi privind efectul acestora pe termen lung, prin noutatea acestor produse, sunt multe voci care propun utilizarea acestor dispozitive ca metodă alternativă la fumatul convențional.

Producătorii acestor dispozitive le propun ca modalitate de renunțare la fumatul clasic, plecând de la premisa că ar fi mai puțin nocive pentru sănătate în comparație cu țigările clasice.

Totuși, dovezile existente până la acest moment nu sprijină acest punct de vedere, se arată în raportul INSP din cadrul campaniei Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!

Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată datele unui studiu din România despre fumat, realizat de INSP, în intervalul octombrie-decembrie 2022.

Totodată, 5% dintre fumătorii din România se apucă de fumat înaintea vârstei de 13 ani. Cea mai mare prevalență a fumatului apare la categoria de vârstă 25-34, arată o analiză Eurostat.

Campanii de marketing agresive

Marketingul și comercializarea acestor dispozitive pot permite companiilor de tutun să ocolească interdicțiile de publicitate și consum în spații publice. Companiile de tutun au organizat campanii de marketing agresive pentru a introduce produsele de tutun încălzit în consum.

Dispozitivele de încălzire sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse din tutun cu risc redus și fără fum. În cadrul strategiei de promovare, marketingul prin intermediul rețelelor sociale a fost un element cheie.

Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există riscul ca folosirea țigărilor electronice și produsele de tutun încălzit în locuri publice unde fumatul este interzis să renormalizeze fumatul în spații publice, arată o analiză a Direcției de Sănătate Publică.

România nu are un plan de combatere a fenomenului

În ceea ce privește produsele de vaping și de tutun încălzit, România se bazează pe o legislație depășită, adoptată în 2002, pe când astfel de produse nici nu existau pe piață.

”Industria tutunului a profitat de această înțelegere limitată și a dezvoltat produse noi. În multe țări europene a început să se aducă la zi legislația, România ține pasul pe loc.

Noi am încercat în anul 2018 să restricționăm promovarea, dar ne-am blocat la Comisia de cultură din Camera Deputaților. Lobby-ul industriei de tutun este foarte puternic”, a declarat Ramona Brad, directorul proiectului „2035 Tobaco-Free Romania”

La nivel internațional, Comisia Europeană ia măsuri. Produsele din tutun încălzit aromatizare vor fi interzise începând din luna octombrie și sunt anunțate creșteri de taxe.

„Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040”, a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax