Connect with us
Advertisement

Actualitate

Funcţionarii publici vor putea primi spor de risc şi suprasolicitare, în afara salariului de bază. Decizie la Curtea Constituţională

curtea constitutionala

Publicat

curtea constitutionala Sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat personalului Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), dar fără a fi inclus în salariul de bază. Decizia aparţine Curţii Constituţionale (CCR) care a admis, miercuri, o obiecție de neconstituționalitate privind unele dispoziții referitoare la salarizare din legea de modificare a Statutului Funcționarului Public.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că sintagma ‘care face parte din acesta și care constituie bază de calcul pentru sporuri și alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază’ din cuprinsul art.I pct.2 (referitor la art.21 alin.(22) teza finală) din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici este neconstituțională”, se arată într-un comunicat al CCR.

Judecătorii au stabilit că textul integral care face obiectul controlului de constituționalitate prevede că „pentru compensarea activității specifice, personalul ANFP beneficiază și de un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta și care constituie bază de calcul pentru sporuri și alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

Plenul CCR a constatat că textul încalcă art.16 alin.(1) din Constituție, în sensul că sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică acordat personalului ANFP și aplicat la salariul de bază lunar devine parte integrantă a acestuia, ceea ce relevă un privilegiu în privința modalității de determinare, în final, a salariului de bază. Curtea a reținut că, prin adoptarea unei asemenea reglementări, se ajunge la situația în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază și sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui „spor la spor”.

„O atare soluție legislativă nu poate fi acceptată din perspectiva reglementării de drept comun aplicabilă tuturor persoanelor angajate într-un raport de muncă, respectiv art.160 din Codul muncii, potrivit căruia ‘salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri’. Așadar, în accepțiunea deciziei Curții, sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat personalului ANFP, dar fără ca sporul astfel stabilit să constituie bază de calcul pentru determinarea salariului de bază”, se mai menționează în comunicatul CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

surse: digi24.ro, ccr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement