Connect with us
Advertisement

Eveniment

Gabriel Resources va ataca decizia tribunalului de arbitraj și decizia ANRM prin care a rămas fără licență la Roșia Montană

Publicat

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a anunțat recent că va solicita, până la data de 7 iulie, anularea deciziei Tribunalului internațional favorabilă României, în dosarul în care compania solicitase statului român despăgubiri de miliarde de dolari.

Contestația ar urma să fie făcută prin procesul de anulare prevăzut de convenția Centrului Internațional de Cercetare și Dezvoltare al Băncii Mondiale (ICSID). 

„Pe 8 martie 2024, Tribunalul a emis o decizie finală („decizia arbitrală”) prin care a respins, cu o majoritate de doi la unu, cererile de arbitraj la ICSID și a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari pentru rambursarea taxelor și cheltuielilor legale pe care le-a suportat.

Compania este ferm împotriva deciziei majorității Tribunalului, pe care o consideră profund defectuoasă, în contradicție cu opinia arbitrului disident și inconsistentă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate.

În consecință, compania intenționează să conteste decizia arbitrală prin procesul de anulare prevăzut de convenția ICSID. Cererea de anulare va fi depusă până la data de 7 iulie 2024”, se precizează într-un comunicat al companiei Gabriel Resources din 21 iunie.

Potrivit reprezentanților companiei canadiene, cererea de anulare nu este un apel privind fondul deciziei arbitrale, ci o procedură care, dacă are succes, ar anula această decizie arbitrală și ar stinge ordinul de costuri.

Procesul de anulare ar putea dura între 12 și 24 de luni pentru a fi finalizat, după depunerea cererii.

Gabriel Resources va ataca și decizia ANRM prin care a rămas fără licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor

Compania Gabriel Resources a anunțat în același comunicat că intenționează să atace și recenta decizie a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Reamintim fapul că ANRM a anunțat pe 20 iunie că a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, deținută de compania Roșia Montană Gold Corporation.

Citește și RMGC a rămas fără licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor la Roșia Montană. Anunțul ANRM

„În martie 2024, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a depus o cerere la Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România (ANRM), împreună cu documentația de susținere necesară, solicitând prelungirea termenului licenței de exploatare pentru Proiectul Roşia Montană pentru încă cinci ani, așa cum este prevăzut de legea română.

Pe 20 iunie 2024, RMGC a fost notificată că ANRM a respins cererea de prelungire a licenței.

Compania și RMGC sunt ferm împotriva deciziei ANRM și intenționează să urmeze cu fermitate toate căile legale pentru a-și restabili drepturile. Decizia ANRM arată un dispreț flagrant față de statul de drept și drepturile de investiție stabilite și, în opinia companiei, este o decizie motivată politic de a refuza arbitrar drepturile RMGC de a dezvolta Proiectul Roşia Montană, fără un proces echitabil și fără compensație.

ANRM a încercat să justifice această decizie susținând, printre altele, că documentația depusă în sprijinul Cererii de prelungire a licenței nu îndeplinește cerințele legale, deși este în întregime conformă cu, și în detaliu mai mare decât, cererea de prelungire depusă în 2019, care a fost aprobată de ANRM.

Compania crede cu tărie că justificările oferite de ANRM sunt pretextuale și evaluează decizia cu consilierii săi profesioniști. Momentul acestei decizii, care vine la mai puțin de trei luni după încheierea cererii de arbitraj a companiei împotriva României, este dubios. După cum s-a menționat mai sus, Gabriel Resources și RMGC vor urma toate opțiunile pentru a-și apăra și restabili drepturile legale”, mai precizează reprezentanții Gabriel Resources.

Gabriel Resources pune deoparte 1,5 milioane de dolari pentru procesul de anulare a deciziei tribunalului

În același comunicat, Gabriel Resources a precizat că a primit în luna mai, în urma unui plasament privat, 3,25 milioane de dolari.

„Din cei 3,25 milioane de dolari primiți din finanțare, 1,5 milioane de dolari au fost rezervați pentru utilizarea în procedurile de anulare”, au explicat reprezentanții companiei canadiene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement