Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Garda de Mediu Alba: Amenzi până la 20.000 de lei pentru cei care nu combat ambrozia. Cine riscă sancțiuni în această perioadă

Publicat

Garda de Mediu Alba solicită responsabililor de gestionarea terenurilor aflate în intravilan sau extravilanul localităților să desfășoare cu precauție lucrările de distrugere a ambroziei, dacă aceasta se află pe aceste proprietăți. Această plantă înflorește în perioada august-septembrie.

Recomandarea vine pentru ”asigurarea unui mediu sănătos de viață prin diminuarea riscurilor pentru sănătatea omului pe care le prezintă această plantă”, potrivit Gărzii de Mediu.

Reprezentanții instituției precizează că, pentru nerespectarea acestei obligații, proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole riscă amenzi de 1000-5000 lei (persoanele fizice), respectiv 10.000-20.000 lei (persoane juridice).

Ambrozia este o buruiană invazivă ce crește spontan, pe terenuri neîntreținute, în principal pe marginea drumurilor, pe ogoare, spații verzi, dar și în curțile caselor sau pe șantierele de construcții și locuri lăsate în paragină (de aici, denumirea iarba pârloagelor). Înflorește în perioada august-septembrie.

Polenul acestei plante provoacă alergii severe, fiind declarată periculoasă pentru sănătate, de către experții Comisiei Europene.

Vezi și Ce poți face dacă ești alergic la ambrozie. Recomandările medicilor

Legislația privind combaterea acestei plante (Legea 62/2018) a fost actualizată în acest an (Legea 129/2020). Aceasta prevede obligativitatea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii pentru evitarea instalării și răspândirii invazive, dar și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole. În caz contrar, este contravenție și se sancționează cu avertisment sau amenzile amintite.

Anul trecut, județul Alba se afla pe locul 6 în țară după numărul de zone active în care ambrozia a fost identificată. Cele mai multe locații cu ambrozie sunt pe marginea Drumului Național 1, între Alba Iulia și Sebeș.

Vezi și ALBA, pe locul 6 în țară după numărul de zone cu ambrozie. Peste 480.000 de români, alergici la polenul acestei plante

Potrivit datelor Ministerului Mediului, din populația activă a României, peste 480.000 de persoane sunt alergice la polenul din ambrozie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gligan Cristina

    joi, 10.09.2020 at 12:23

    Unde se pot face sesizarile?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax