Connect with us
Advertisement

Eveniment

Gardă Romană cu 14 soldaţi, la Alba Iulia. Un proiect câştigat de Muzeul Naţional al Unirii

Publicat

Legiunea a XIII-a Gemina va reveni la viaţă în Alba Iulia. Acesta este un proiect iniţiat de istoricii de la Muzeul Naţional al Unirii şi câştigat de curând. Ideea proiectului este achiziţionarea a 14 costume de soldaţi – centurion, tribun, purtător al stindardului de luptă -, pentru compunerea unei Gărzi Romane veritabile. Pentru recrutarea membrilor gărzii se va face o selecţie riguroasă, pe criterii fizice şi culturale.

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a câstigat de curând proiectul „Ţinutele istoriei II. Garda Romană de la Apulum”. Valoarea finanţării este de 57.617 lei, bani proveniţi de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Aceşti bani, la care se va adăuga contribuţia proprie a Muzeului şi a partenerilor săi, vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de costume romane pentru instalarea unei Gărzi Romane la Alba Iulia, compusă din 14 membri: soldaţi, centurion, tribun şi purtător al stindardului de luptă.

Proiectul este coordonat de istoricul dr. Tudor Roşu, împreună cu istoricii şi arheologii dr. Liviu Zgârciu, dr. George Bounegru, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu şi Rareş Diodiu, sociolog. Trei dintre aceştia, Tudor Roşu, Radu Ota şi Liviu Zgârciu, au prezentat proiectul, marţi, într-o conferinţă de presă, subliniind importanţa sa pentru punerea în valoare a patrimoniului bogat al oraşului Alba Iulia.

„Noi ne propunem realizarea unor costumaţii pentru o legiune romană, un grup de 14 soldaţi. Vom căuta voluntari care să îmbrace aceste costume şi care să funcţioneze ca o veritabilă gardă, pe modelul Legiunii XIII Gemina, care a fiinţat la Apulum în secolele II-III. Istoria romană a oraşului trebuie pusă în evidenţă”, a explicat istoricul Tudor Roşu.

Membrii Legiunii XIII Gemina vor fi selectaţi după criteriile riguroase ale armatei romane: înălţime minimă de 1,74 cm, vârsta minimă de 18 ani, abilităţi fizice şi cunoştinţe de istorie romană şi de limba latină. Aceştia vor face demonstraţii de scene de luptă romană cu executare de comenzi în limba latină.

Cei aproape 60.000 lei obţinuţi prin proiect vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de costume de soldaţi romani, cu tot ce presupun acestea: materiale textile, metalice, arme etc. Preţul unui astfel de costum depăşeşte suma de 1.000 de euro.

Recrutarea soldaţilor romani va începe cel mai probabil peste aproximativ o lună, iar Garda va funcţiona începând din octombrie-noiembrie. În prima fază, soldaţii nu vor fi remuneraţi, decât, eventual, după obţinerea statutului de Legionar Roman, în funcţie de evenimentele la care vor participa. Istoricii de la muzeu vor fi, de asemenea, prezenţi la aceste manifestări, costumaţi în senatori, guvernatori etc.

Din momentul lansării ei, Garda Romană va fi prezentă la evenimente şi sărbători istorice pe tot parcursul anului (1 Decembrie, Zilele Oraşului, Noaptea Muzeelor), iar în viitor se doreşte organizarea unui festival dedicat „Zilelor oraşului Apulum”, ce ar putea cuprinde ateliere de creaţie, workshop-uri, defilări de costume romane, piese de teatru şi alte momente artistice.

Arheologul Radu Ota a prezentat contextul istoric al oraşului roman: „Apulum a fost principalul centru urban al provinciei Dacia. Aici a fost construit Castrul Legiunea XIII Gemina, una dintre legiunile de elită ale armatei romane. S-au construit două aşezări distincte, care, la un moment dat, prin dezvoltarea lor urbanistică au devenit <municipii>, una dintre ele primind titlul de <colonia>. Apulum a devenit capitala provinciei Dacia şi totodată sediul guvernatorul provinciei. O bună perioadă de timp, Legiunea XIII Gemina a fost singura legiune care a apărat Dacia”.

„Vrem să reînviem o tradiţie romană în aceste locuri, să nu uităm că, în istoria acestui oraş, epoca romană a constituit cea mai importantă fază de dezvoltare urbanistică”, a adăugat Radu Ota.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Cosmin Giurgiu

    marți, 20.03.2012 at 15:08

    Felicitari! In sfarsit! Nu pot decat sa mi plec capul in fata la astfel de proiecte. Alba Iulia ar merita sa fie Capitala Culturala Europeana…restul sa mai astepte! Va scrie asta un Clujean!

  2. Cosmin Giurgiu

    marți, 20.03.2012 at 15:45

    Revin..sper sa nu fie achizitionate tinute chicioase care le gasim si prin Roma pe la tarabe… sau pe internet. Daca tot se face sa fie facuta „ca la carte” totusi am incredere ca specialistii de la Muzeu nu se vor face de ras; putin antrenament (instructie de front) al legiunilor romane…si…BRAVO!

  3. dan

    marți, 20.03.2012 at 16:14

    felicitari!as prefera ca ei sa inlocuiasca ,,garda ” de acum care nu ne reprezinta.

  4. Paul Cheptea

    marți, 20.03.2012 at 17:08

    Felicitari prietenilor din Alba Iulia !
    Sa nu uitam insa ca Legiunea a XIII- a Gemina a „revenit la viata” pentru prima data in Cluj, in urma cu 5 ani , cand Asociatia Terra Dacica Aeterna a infiintat un „contubernium” !
    Vom lua denumirea de Legiunea XIII Gemina, COHORS I, pentru a putea fi diferentiati (fata de colegii din Alba).

  5. Nic

    marți, 20.03.2012 at 17:14

    BRAVO! SUCCES!

  6. Alex Danila

    marți, 20.03.2012 at 19:20

    imi place sa aud asta si felicit in prumul rand Muzeul Unirii dar si administratia locala!incet-incet, cetatea va arata mai bine.dar trebuie sa comentez ceva:citind articolul vad ca se va tine cont de statura fizica si cunostinte.la actuala garda a cetatii de ce nu s-a tinut cont de cum arata oamenii aia?! ca o parte din ei sunt grasi rau de tot!

  7. Vlad

    marți, 20.03.2012 at 19:32

    Bravo voua si va urez numa bine si succes in continuare de la Cluj!

  8. Caius Iulius Certus

    miercuri, 21.03.2012 at 20:06

    Felicitari Muzeului din Alba Iulia pentru initiativa…totusi doresc sa fac urmatoarea rectificare referitoare la stirea aceasta. LEG XIII Gemina a fost readusa la viata in 2007 prin efortul nostru, al membrilor asociatiei TERRA DACICA AETERNA din Cluj.
    De aproape 5 ani de cand existam sper ca am reprezentat cu demnitate si onoare, atat in tara cat si in stainatate aceasta legiune!!
    Caius Iulius Certus – centurion LEG. XIII GEMINA

  9. Quintus Fabius Maximus

    duminică, 25.03.2012 at 21:20

    Felicitarile mele, e o adevarata bucurie sa vad ca in sfarsit se pune importanta pe istoria noastra si se promulga astfel de proiecte.Mie, cel putin, mi se pare un proiect interesant si daca e dus la punct cum trebuie, chiar este ceva inedit.Asi di participat si eu daca ar fo fost imprejurarile altele, asa o sa ma multumesc cu prezenta in public.Inca o data BRAVO! Saiti imaginezi o imagine istorica e minunat, sa vezi un colt de istorie prinzand viata e ceva inedit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement