Connect with us
Advertisement

Eveniment

Geminidele, la punctul maxim în noaptea de 13-14 decembrie: Cea mai spectaculoasă ploaie de stele din acest an

Publicat

Geminidele: Ploaia de stele pe cerul României, cea mai spectaculoasă din acest an, va fi foarte vizibilă în noaptea dintre 13 și 14 decembrie, aflându-se la punctul său maxim.

Geminidele, cunoscute drept una dintre cele mai impresionante fenomene astronomice, vor oferi un adevărat spectacol, cu sute de meteori traversând cerul. 

Ploaia de meteori Geminide va atinge apogeul în noaptea de 13 spre 14 decembrie, promițând să fie unul dintre cele mai impresionante evenimente astronomice ale anului.

Această ploaie de stele își desfășoară spectacolul pe cer între 19 noiembrie și 24 decembrie.

Geminidele în noaptea de 13-14 decembrie

În noaptea de 13 spre 14 decembrie, cerul poate oferi un spectacol impresionant. În condiții ideale, se pot vedea până la 150 de meteori pe oră.

În 2024, lumina Lunii aproape pline ar putea face meteoriții mai greu de observat. Chiar și așa, pasionații cerului pot admira stele căzătoare cu ochiul liber. Tot ce trebuie este un loc întunecat, departe de lumina orașelor.

Ce sunt geminidele

Sub numele de Geminide regăsim, de fapt, mici fragmente lăsate în urmă de „un obiect stâncos numit 3200 Phaeton”.

Pământul se intersectează cu traiectoria lor în fiecare an la jumătatea lunii decembrie. Particulele ard când intră în atmosfera terestră și astfel apar ”stelele căzătoare”.

Numele Geminidelor provine de la constelația Gemenii (Gemini), deoarece punctul radiant, adică punctul de pe cer de unde par să provină meteori, este situat în această constelație.

Originea Geminidelor

Ploaia de meteori Geminide provine din asteroidul 3200 Phaethon, descoperit în 1983 cu ajutorul Infrared Astronomical Satellite.

Spre deosebire de majoritatea asteroizilor, Phaethon are o coadă formată din sodiu, nu din praf.

Unde să privești Germinidele

Radiația Geminidelor (punctul din care par să vină meteoriții) este situată în constelația Gemeni, dar meteoriții pot fi observați în întreaga boltă cerească.
Cele mai bune condiții de vizionare sunt departe de luminile orașului, în zone întunecate, și în timpul nopții târzii, după miezul nopții.

Alege o noapte cu cer senin, de preferat fără lună puternică. Fii pregătit cu haine groase, o pătură sau un șezlong pentru confort, deoarece privitul cerului presupune să stai întins o perioadă lungă.

Lasă ochii să se adapteze întunericului timp de 20-30 de minute pentru a observa cât mai mulți meteoriți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement