Connect with us
Publicitate

Economie

Granturi de retehnologizare pentru IMM-uri, de până la 500.00 de euro: etapa de preînscriere a fost prelungită. Condiții

Publicat

Etapa de preînscriere în platforma IMM Recover pentru contractarea de granturi pentru investiții în retehnologizare a fost prelungită, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Sunt disponibile granturi între 50.000 de euro și 500.000 de euro.

Data estimată pentru lansarea apelului de proiecte și depunerea cererilor de finanțare în aplicația informatică IMMRECOVER, însoțite de toate anexele menționate în Ghidul Solicitantului, este 25 octombrie 2022, ora 10.00, urmând a se închide la data de 31 octombrie 2022, ora 23:59:59.

Acțiunea 4.1.1. BIS – Investiții în activități productive

În perioada de preînscriere, potențialii beneficiari se pot înrola în aplicația IMM Recover și pot pregăti documentele pentru Acțiunea 4.1.1. BIS – „Investiții în activități productive” – Tip de proiect: “Investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor, în vederea refacerii capacității de reziliență”.

Obiectivul apelului îl reprezintă refacerea capacității de reziliență a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii, prin acordarea de sprijin din fonduri externe nerambursabile pentru realizarea de investiții inițiale sau investiții inițiale în favoarea în retehnologizare, în domeniul curent de activitate sau într-un domeniu diferit de activitate.

Bugetul alocat: 290 milioane de euro

Bugetul total alocat este echivalentul în lei al sumei de 290.000.000 euro, din care 150.000.000 euro FEDR-REACT EU și 29.070.298 euro cofinanțare de la bugetul de stat, precum și diferența până la bugetul maxim alocat, respectiv 110.929.702 euro din fonduri ce se pot deconta din fonduri externe nerambursabile prin aplicarea mecanismului de supracontractare prevăzut la art.12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Granturi până la 500.000 de euro

Granturile se acordă pentru investiții inițiale sau investiții inițiale în favoarea unei noi activități economice, destinate retehnologizării, sub forma de ajutor de stat regional, cu respectarea prevederilor legale. Granturile au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în exercițiul financiar 2021, cu o cofinanțarea proprie a beneficiarilor în procent de 30% – 60% pentru întreprinderi mijlocii, respectiv 25%-50% pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în funcție de regiuni.

Primele 30 de contracte prin Măsura 411, semnate

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au fost semnate luni primele 30 de contracte pentru investiții în retehnologizarea IMM-urilor, finanțate în cadrul Măsurii 411 prin Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea acestor contracte este de aproape 47 milioane de euro, din care peste 43 de milioane de lei sunt în cadrul schemei de ajutor de stat și 3,5 milioane lei prin schema de minimis.

Apelurile de proiecte pentru Măsura 411 au fost lansate în luna august, în cadrul schemei de ajutor de stat fiind depuse 2.517 de cereri de finanțare, iar bugetul total alocat acestei măsuri este de aproximativ 400 milioane de euro.

Prin Măsura 4.1.1. din Programul Operațional Competitivitate sunt finanțate:

  • investiții în modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare
  • investiții în dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii
  • alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

Mai multe măsuri pentru sectorul antreprenorial

MIPE are în implementare în această perioadă mai multe măsuri destinate sectorului antreprenorial:

Măsura 4.1.1 BIS:

  • pentru retehnologizarea IMM-urilor din sectorul agricol și din domeniul construcțiilor

Măsură pentru eficiența energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari (granturi de la 50.000 euro la 500.000 euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro. Trei tipuri de scheme:

  • schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe la nivelul întreprinderilor – 200 milioane de euro
  • schemă de stat pentru investiții destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor – 200 de milioane de euro
  • schemă de ajutor de minimis pentru eficiență energetică la nivelul întreprinderilor – 100 de milioane de euro.

Data estimată până la care vor fi încheiate contractele de finanțare pentru aceste trei tipuri de măsuri este 15 ianuarie 2023.

Măsură pentru digitalizarea IMM-urilor, prin PNRR (buget de 347,5 milioane de euro)

  • granturi de până la 100.000 euro pentru sprijinirea IMM-urilor în adoptarea tehnologiilor digitale; lansat în consultare publică la începutul lunii octombrie.

Activitățile sprijinite în cadrul investiției/operațiunii sunt:

  • achiziții de hardware TIC
  • achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale
  • dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation
  • achiziții de tehnologii blockchain
  • achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality
  • achiziționare website de prezentare
  • achiziția de servicii de tip cloud și IoT
  • instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC
  • consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate