Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

UPDATE: Greva din Educație continuă. Ce spun sindicaliștii din învățământ, după discuțiile de la Guvern

Publicat

Sindicaliștii care au participat marți la negocieri cu reprezentanții Guvernului susțin că acestea au eșuat și că acțiunea de protest va continua.

„Acțiunea de protest continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării”, a spus unul dintre liderii sindicali.

Conform acestora, revendicările salariaților din învățământ nu și-au găsit încă rezolvare.

Ei susțin că președintele României ar trebui să intervină de urgență „dacă vrea să detensioneze situația”.

Mii de profesori participă marți la o acțiune de protest pe străzile Capitalei. Cadrele didactice sunt în grevă de mai bine de o săptămână, potrivit Mediafax.

Declarațiile liderilor de sindicat

Marius Nistor, lider FSE, Spiru Haret, după discuțiile de la Guvern de la ora 12.00:

”Oferta guvernamentală este aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează în țară și astăzi în București este nu.

Au nevoie de salarizare decentă au nevoie de acea creștere de 25 la sută au nevoie de acel act normativ care să stipuleze că salariul de debutantul lui este echivalentul salariului mediu brut pe economie și trebuie să stea la baza viitoarei legi a salarizării”, potrivit edupedu.ro.

Simion Hancescu, FSLI: ”Astăzi, primul ministru ne-a promis că vor da memorandum publicat în Monitorul Oficial, legat de acea grilă am cerut răspicat. Oamenii vor alt act normativ în ordonanță de urgență, pentru că altfel nu au încredere.

Iar legat de cererea noastră, și anume de a se majora salariile așa cum am cerut ieri, a aplicarea articolului 12 /153 nu se acceptă, e vorba de o creștere de 20% a salariilor. Nimic în plus”.

Precizările Guvernului

Guvernul a transmis un comunicat de presă după întâlnirea cu sindicatele din Educație:

”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Irofte Simona

    marți, 30.05.2023 at 19:17

    Oamenii ăștia care fac grevă nu înțeleg ! Sunt plătiți din bani publici.Nu e corect să forțeze oamenii să plătească mai mult atâta timp cât și ei recurg la metode alternative (meditații…) de a câștiga bani, atâta timp cât nu sunt în stare să desfășoare activități didactice care necesită costuri suplimentare. Datoria părinților este doar să asigure rechizitele necesare pentru copii. Să nu mai recurgă la manuale adiționale. Iar guvernanții să nu mai admită ca manualele gratuite din învățământ pentru studiu să mai conțină greșeli de tipar, gramaticale…etc.Cadrele didactice vor respect de la elevi și părinți, dar tot ei înșiși își bat joc de banii părinților prin pretențiilor pe care le au. Pretenții foarte mari au cadrele didactice debutante. Așa e corect (nu doar în privința lor) .La prima angajare toți din România primesc salariul minim pe economie plus tichetele de masă. Nu le e rușine ! De abia în anul următor/sau la următoarele angajări pot să aibă pretenții în funcție de rezultatele lor.

  2. RAUL

    marți, 30.05.2023 at 21:53

    După ce lucrează 4-6 ore, mai vor și salarii mari?

    Cați muncitori lucrează și 12 ore și nu ia 3000 ron salariu…

    Ce învață? Școala ori cum e inutilă.
    Să fie demiși profesorii care nu au fost la muncă 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax