Connect with us
Advertisement

Eveniment

Gruparea „Sibişean”, condamnată la 43 de ani de închisoare cu executare. Sentinţă definitivă la Înalta Curte

Publicat

instanta judecataCei 12 inculpaţi din gruparea “Sibişean” şi-au aflat pedepsele finale joi, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul de criminalitate organizată. Instanţa a păstrat decizia Curţii de Apel Piteşti, astfel că nouă dintre inculpaţi intră după gratii.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o liderul grupului, Claudiu Mircea Sibişean, care va sta în închisoare şapte ani. Fratele său, Cozmin Sibişean, a primit trei ani după gratii, iar ceilalţi, în majoritate, câte cinci ani cu executare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile declarate de inculpaţi.

În urma dosarului înaintat de DIICOT Alba, 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată, la începutul anului 2006, la Tribunalul Alba. Acuzaţiile au fost de iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, tentativă de omor, lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă şi instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, lovire şi alte violenţe, proxenetism, perversiuni sexuale, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Acesta fapte au avut loc în perioada 2001 – 2005.

Din lotul de 13 inculpaţi, 11 au fost arestaţi preventiv.

Dosarul a fost strămutat ulterior de la Alba Iulia la Râmnicu Vâlcea, la solicitarea inculpaţilor, iar în proces au fost implicate 160 de părţi vătămate şi martori.

Dosarul privind infracţiunile inculpatului Marius Necreală a fost judecat separat, după ce nu a fost găsit pentru a fi audiat. A fost prins în Italia şi adus în ţară la începutul anului 2013. În iunie 2014, ÎCCJ l-a achitat definitiv, după ce procurorii DIICOT şi-au retras recursul.

Procurorii au luat aceeaşi măsură şi în privinţa cauzei cu ceilalţi 12 inculpaţi, dar Înalta Curte a menţiunt decizia Curţii de Apel Piteşti.

În total, nouă inculpaţi adună 43 de ani după gratii, iar pentru unul dintre ei instanţa a dispus pedeapsa cu suspendarea executării, doi fiind achitaţi.

Judecătorii a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a unor obiecte utilizate la comiterea infracţiunilor: săbii, bâte de baseball, cuţite, un pistol cu aer comprimat. Toţi cei 10 inculpaţi condamnaţi mai trebuie să plătească, potrivit deciziei instanţei, câte 30.000 de cheltuieli judiciare către stat. Suma totală ce ar urma să fie plătită se ridică la 300.000 de lei. Claudiu Sibişean a mai fost condamnat în 2011 la un an de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Cei doi fraţi Sibişean sunt inculpaţi într-un alt dosar cu obiect ”încăierarea” la Judecătoria Alba Iulia. Cei doi au fost implicaţi în 2009, alături de alţi patru interlopi, într-o bătaie pe terasa unui bar din oraş. De asemenea, Claudiu Sibişean este judecat şi pentru ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, primul termen fiind programat în 17 noiembrie 2014.
Potrivit deciziei ÎCCJ, pedepsele sunt următoarele:

– pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat

Claudiu Mircea Sibişean: 7 ani de închisoare cu executare

Ştefan Iosif Abraham: 5 ani de închisoare cu executare

Daniel Berki: 5 ani de închisoare cu executare

Livius Brici: 5 ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Grosu: 5 ani de închisoare cu executare

Oniţă Moldovan: 5 ani de închisoare cu executare

Florin Radu Valentin: 5 ani de închisoare cu executare

Marius Mihai Pătruţ: 3 ani de închisoare cu executare

Cozmin Stelian Sibişean: 3 ani de închisoare cu executare

pentru ultraj contra bunelor moravuri: Marius Stelian Ciurar – 2 ani de închisoare cu suspendare.

Alin Mondoc şi Adrian Nicolae Budacă au fost achitaţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement