Connect with us
Advertisement

Actualitate

Grupul Clienților cu Credite în Franci CHF cere autorităţilor convertirea în lei a împrumuturilor în valută. Petiţie online şi PROTEST în Capitală

Publicat

franci elvetieni Grupul Clienților cu Credite în Franci CHF solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și băncilor comerciale convertirea în lei a creditelor în valută, respectiv a celor în franci, euro și dolari. Sute de persoane participă duminică, la un miting de protest în Bucureşti, în Piaţa Constituţiei.

UPDATE: După ora 13.00, numărul protestatarilor a ajns la peste 2000. Protestatarii spun că băncile de la care au luat credite nu fost dispuşi niciodată la negocierea contractului de credit, fiind nevoiţi să accepte forma contractului aşa cum a fost înaintată de bancă pentru a putea accesa un împrumut pentru casă. Mitingul s-a încheiat după ora 16.00. Iniţiatorii spun că vor mai organiza astfel de manifestări în următoarele două săptămâni atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară.

„Negocierea presupune două părţi, or banca nu negociază cu clienţii contractele de credit, nu stă de vorbă cu noi pe aceste aspecte. Nici renegocierea contractelor nu este posibilă individual”, spune Daniel Teodorescu, alt reprezentant al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.

O familie prezentă la miting, cu o fetiţă de un an şi jumătate în braţe, a ajuns în situaţia de a avea de achitat în aceste zile o rată de 4.100 de lei, faţă de 1.800 de lei la momentul contractării creditului, pentru achiziţia unui apartament.

„Când am mers la bancă am cerut credit în lei, mi s-a spus că nu mă încadrez nici la lei, nici la euro, dar ofiţerul de credit mi-a spus că ne dă franci elveţieni. Atunci nici nu ştiam ce sunt francii elveţieni, dar mi s-a spus că mă încadrez şi că e foarte bine”, afirmă Constantin Hrenciuc, capul acestei familii.

Debitorii băncilor spun că vor reglementări exacte în „România lucrului bine făcut” şi în practică, nu doar în teorie.

Protestatarii au scandat „Jos Isărescu!”, „Jos Mafia!”, „Conversia!”.

Citeşte şi BNR: Mai multe bănci pot da faliment, dacă se impune conversia creditelor din franci elveţieni la cursul istoric. Alte propuneri la Comisia de Buget-Finanţe

Solicitările membrilor acestui grup, peste 15.000 de membri acumulați într-o săptămână, au fost înaintate, marți, 20 ianuarie 2015, autorităților printr-un document, care cere dispunerea în regim de maximă urgență a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienților băncilor care au contractat credite în orice valută străină (CHF, EUR, USD), se arată într-un comunicat al Grupului.

Solicitarea conține și o propunere de text legislativ care prevede posibilitatea consumatorilor cu credite în valută străină (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor în valută, la cursul de la data semnării contractului, plus o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție) și interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor.

De asemenea, se cere și interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua moneda de creditare.

Pentru susținerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat și o petiție online, care a strâns peste 20.500 de semnături în mai puțin de 5 zile.

Citeşte şi Clienţii băncilor cu credite în franci elvețieni se organizează pe Facebook. Fac petiție pentru o ordonanță de urgență

„Peste 21.000 de persoane au semnat petiția online. Sperăm ca lumea să conștientizeze că ceea ce facem nu facem doar pentru creditele în franci, pentru că în momentul în care BNR nu va mai interveni în piață să susțină euro, vor fi alte persone în aceași situație. Euro va fi ca și francul elvețian și vom asista la o altă mișcare, de data acesta a celor care acum sunt spectatori, a celor care au credite în euro”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, Daniel Teodorescu, organizator și membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF.

Mitingul, organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF pe reţeaua de socializare Facebook, a reunit români din multe zone ale ţării, care au venit împreună cu familia, copiii şi prietenii, de la Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi.

„BNR+Bănci+Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?”, „Banca=Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!”, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, „BNR reglementează doar cum băncile dictează!”, „Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?”, „Je Swiss dator vândut!”, „Rate CHF la curs istoric!, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!”, „Voi aveţi puterea, noi avem durerea!” sunt doar câteva dintre mesajele pe care îndatoraţii la bănci în franci elveţieni le afişează pe pancarte.

Francul elvețian s-a apreciat puternic, vineri, pe piața valutară de la București, iar Banca Națională a României a calculat un curs de 4,5817 lei/franc, în creștere cu 6,65 bani (1,47%) față de cotația de joi, de 4,5152.

Citeşte şi Curs valutar de coşmar pentru cei cu credite în franci elveţieni: 4,5817 lei, cotaţia BNR, pentru VINERI. Francul a depăşit euro

De la finalul săptămânii trecute, leul s-a depreciat accelerat pe piața valutară în fața francului elvețian și a dolarului american. În fața monedei elvețiene, leul a pierdut aproape 16 bani într-o săptămână, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfârșitul acestei săptămâni. Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani și amenință pragul de 4 lei/dolar.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

surse: agerpres , mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. balan adrian , Jud Argeș

    marți, 27.01.2015 at 18:17

    atunci cand am luat creditul în 2007, pentru achiziționarea locuinței am fost nevoit de încă unul pentru a rezolva problema… și acum?
    Îmi mai trebuie încă un salariu să plătesc…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement