Actualitate
Grupul german Bosch a primit un sfert din totalul ajutoarelor acordate de stat pentru investiţii majore în economie, în ultimii doi ani
Grupul german Bosch, care are unităţi de producţie şi în judeţul Alba, la Blaj, este principalul beneficiar al ajutoarelor de stat acordate în ultimii doi ani, pentru investiţii importante din economie. Din bugetul de 230 milioane euro, 55 milioane euro ajung la investitorul german.
În baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanţelor Publice au fost emise patru acorduri pentru finanţare pentru două entităţi distincte, respectiv Bosch Rexroth S.R.L şi Robert Bosch.
„În situaţia în care o companie/companii din cadrul aceluiaşi grup implementează mai multe proiecte de investiţii în acelaşi judeţ într-o perioadă de trei ani consecutivi, atunci valoarea proiectelor se cumulează, devenind astfel un proiect unic de investiţii pentru care ajutorul de stat aprobat nu poate depăşi valoarea maximă de 37,5 milioane euro“, au spus oficialii Ministerului Finanţelor, citaţi de zf.ro.
Dintr-un total de 14 proiecte selectate în doi ani pe aceeaşi schemă de ajutor de stat, investitorii germani au trei investiţii finanţate cu ajutor de stat.
Grupul Bosch este unul dintre cei mai mari investitori germani din economia locală, cu peste 3.200 de angajaţi în România şi afaceri cumulate de 272 milioane euro anul trecut, scrie zf.ro.
Transpus în bani, Ministerul Finanţelor a pus la bătaie 230 milioane euro în doi ani pentru investiţii cu impact major în economie, din care 55 milioane euro merg către investitorul german, respectiv un sfert din bugetul total.
În 2015, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a aprobat un ajutor de stat în valoare de 16,6 milioane euro pentru Bosch Rexroth, aferente investiției cu o valoare de peste 33 de milioane euro destinate extinderii capacităților de producție de subansambluri electronice pentru autovehicule, în locația sa de la Blaj.
Grupul Bosch estimează investiţii în România de aproximativ 55 milioane de euro până în 2017, în special în dezvoltarea unităţilor de producţie din sectorul Soluţii de Mobilitate. În Blaj, compania deschide o nouă linie de producţie pentru componente electrice ale grupului motopropulsor. Investiţia estimată pentru acest nou proiect depăşeşte 40 de milioane de euro. De asemenea, Bosch a deschis anul acesta un nou centru de cercetare-dezvoltare pentru
tehnologia auto în locaţia sa din Blaj.
Vezi şi FOTO: Atracțiile zilei la „Bosch Innovation Day”de la Blaj: Președintele Klaus Iohannis și mașina care se conduce singură
Bosch este prezent la Blaj încă din anul 2007, când a deschis o unitate de producţiei a diviziei sale Drive and Control din cadrul Bosch, cunoscută şi ca Bosch Rexroth. În 2013, a deschis o nouă unitate, pentru producţia de senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit destinaţi industriei auto.
Grupul Bosch este reprezentat în România la Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. În Bucureşti, Bosch este prezent din anul 1994 printr-o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, echipamente auto pentru piaţa de aftermarket, iar din 1999, Bosch este prezent în capitală şi prin BSH Electrocasnice SRL.
sursă: zf.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News