Economie
Guvernul a mărit amenzile din Legea Contabilităţii. Vezi care sunt modificările şi reformulările din lege
Guvernul a mărit amenzile şi a reformulat mai multe articole din Legea Contabilităţii. Acestea au fost publicate în urmă cu o săptămână. Potrivit OUG nr. 37/2011 pentru modificarea şi completarea Legii Contabilităţii, deţinerea de active şi datorii sau efectuarea de activităţi economice fără a fi Înregistrate în contabilitate se amendează cu până la 10.000 lei. O altă prevedere se referă la reevaluarea imobilizărilor corporale, care se efectuează la valoarea justă şi faptul că persoanele care conduc contabilitatea utilizând un sistem informatic au obligaţia păstrării suportului tehnic 10 ani.
Prevederi noi
– Se extinde categoria persoanelor care au obligaţia conducerii contabilităţii şi la: organisme de plasament colectiv ce nu sunt constituite prin act constitutiv, precum şi la persoanele fizice ce desfăşoară activităţi producătoare de venituri.
– Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mică de 35.000 euro, calculată la curs BNR de la 31 decembrie al anului precedent, pot opta pentru un sistem de contabilitate simplificat. Legea defineşte sistem de contabilitate simplificat, utilizarea unui plan de conturi simplificat, iar, pentru situaţiile financiare anuale, se vor elabora numai bilanţul şi contul de profit şi pierdere simplificat.
– Pentru persoanele care conduc contabilitatea în sistem simplificat (cifra de afaceri mai mică de 35.000 euro), efectuarea lucrărilor contabile se poate face fie ca şi până acum de un director economic/contabil-şef încadrat cu contract de muncă, având studii superioare economice sau de un terţ membru CECCAR, fie se poate contracta această activitate cu o persoană fizică cu studii economice superioare, în baza unei convenţii civile.
– În corelaţie cu aceste prevederi, semnarea situaţiilor financiare atât pentru persoanele care conduc contabilitatea în sistem simplificat, cât şi pentru celelalte categorii se face de către persoana care conduce contabilitatea şi de administratorul societăţii.
Amenzi majorate
Principalele fapte ce pot constitui contravenţii şi amenzile aferente:
– deţinerea de active şi datorii sau efectuarea de activităţi economice fără a fi înregistrate în contabilitate: amendă de la 1.000 la 10.000 lei;
– neorganizarea şi neţinerea contabilităţii: amendă de la 1.000 la 10.000 lei;
– neaprobarea politicilor contabile, neutilizarea şi neţinerea registrelor contabile, neînregistrarea documentelor la perioada la care se referă: amendă de la 300 la 3.000 lei;
– neefectuarea inventarului: amendă de la 1.000 la 3.000 lei;
– nedepunerea situaţiilor financiare anuale sau a raportărilor contabile la administraţiile financiare: amendă de la 2.000 la 5.000 lei;
– nedepunerea şi nepublicarea situaţiilor financiare consolidate pentru societăţile-mamă: amendă de la 10.000 la 30.000 lei;
– nefectuarea auditării situaţiilor anuale sau a situaţiilor anuale consolidate, când este prevăzută această obligaţie: amendă de la 30.000 la 40.000 lei.
Ordonanţa prevede şi unele reformulări:
– reevaluarea imobilizărilor corporale se efectuează la valoarea justă, conform reglementărilor contabile;
– înregistrarea activelor, a datoriilor şi capitalurilor proprii se efectuează conform reglementărilor contabile aplicabile;
– persoanele care conduc contabilitatea utilizând un sistem informatic au obligaţia păstrării suportului tehnic 10 ani;
– reconstituirea documentelor pierdute, distruse sau sustrase se va face în 30 de zile de la constatare, iar, în caz de forţă majoră, în termen de 90 zile de la încetarea evenimentului fortuit.
Prevederi pentru persoanele care au exerciţiul financiar diferit de anul calendaristic. Exerciţiul financiar poate să difere faţă de anul calendaristic pentru:
– sucursalele din România ce aparţin unor persoane juridice din străinătate. Fac excepţie sucursalele unor instituţii de credit bancare şi nebancare, entităţile supravegheate de CNVM;
– filialele unor societăţi-mamă cu sediul în străinătate, ce intră în perimetrul de consolidare, dacă societatea-mamă are alt exerciţiu financiar. Fac excepţie filialele instituţiilor de credit bancare şi nebancare, entităţi supravegheate de CNVM.
Aceste persoane pot opta pentru schimbarea exerciţiului financiar, altul decât anul calendaristic, cu respectarea următoarelor obligaţii:
1. Întocmesc şi depun raportările anuale la unităţile Ministerului Finanţelor Publice.
2. Înştiinţează în scris unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor Publice, cu cel puţin 30 zile înainte de schimbarea exerciţiului. Se cere dovada înregistrării ca sucursală/filială a unei societăţi-mamă din străinătate, la care diferă exerciţiul financiar.
3. Odată schimbat exerciţiul financiar, data de începere nu se poate modifica de la un an la altul, cu excepţia schimbării raportării datei la societatea -mamă sau a reorganizării.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News