Connect with us
Publicitate

Economie

Guvernul aprobă joi legea anti-speculă, fără să anunțe și produsele vizate. Vor fi interzise prețurile nejustificat de mari

Publicat

Guvernul aprobă în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență privind combaterea speculei, respectiv practicarea unor prețuri nejustificat de mari.

Nu sunt menționate însă care sunt produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Guvernul susține că acestea vor fi stabilite ulterior. Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:

a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

b) limitarea producției sau a vânzărilor;

c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Executivul nu menționează care vor fi aceste produse, ci spune că ele vor fi stabilite, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp.

Legea anti-speculă va avea prevederi clare în care se va spune ce este un preţ nerezonabil de mare, spunea recent preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit proiectulului situațiile de concurență neloială sunt extinse, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.

Legea anti-speculă: Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței

Potrivit Guvernului, proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncționalități evidente ale pieței, în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză.

În ceea ce privește activitatea de sancționare, Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței pe marginea investigării și sancționării cazurilor de concurență neloială, speculă și constituirea de stocuri.

Ca referință, aceasta din urmă se referă la faptul că un comerciant obține informații legate de penuria unui produs, precum ulei de gătit sau hârtie igienică și își face stocuri masive, ajungând în final în situația privilegiată de a stabili prețuri umflate.

În privința produselor care vor face subiectul unor astfel de investigații, ANAF le va stabili. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și eventual sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri definite ca ilegale prin acest OUG.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    joi, 16.06.2022 at 11:25

    PRIN Asa zisul ” Consiliul concurentei ” ( plin de indivizi care muta hartii dintr-un sertar in altul, si dintr-o mapa in cealalta ! ) GUVERNUL USL DOI, CICA ar APROBA azi, OUG-ul prin care s-ar Stopa SPECULA, pentru niste PRODUSE ” Nem tudom „, pe Romaneste ” Strict secret ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate