Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul decide astăzi noile plafoane la energie electrică. Cât vor plăti românii factura de curent de la 1 ianuarie 2023

Publicat

Executivul se reunește, vineri dimineață, pentru a aproba ordonanța de urgență care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică.

Guvernul se reunește vineri, de la ora 9.00, potrivit unui anunț de presă.

„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră.

Citește și DOCUMENT: Guvernul reglementează parțial piața de energie electrică până în 2025. Ordonanța, adoptată vineri

Am convenit că vom continua să asigurăm prețurile de 0.68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei”, spunea joi premierul Nicolae Ciucă.

El precizează că pentru IMM-uri s-a stablit menținerea sumei sumă de un leu/kw, iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de Ordonanță de Urgență.

Noile tarife la energie electrică propuse pentru cetățeni și firme începând cu 1 ianuarie 2023

Preţ pentru consumatorii casnici 

  • preț fix pentru consumatorii casnici de 0,68 de lei/kWh pentru un consum de până la 100 kW pe lună
  • preț fix pentru consumatorii casnici de 0,80 de lei/kWh pentru un consum de până la 255 de kW pe lună
  • preț fix de 1 un leu/kWh pentru un consum mai mare de 255 kW pe lună

Preț pentru industria mare

  • preţ fix de 1,3 lei/kWh

Pentru IMM-uri: 1 leu/kWh

Instituții publice, producători de medicamente, lăcașuri de cult: 1 leu/kWh

„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preț, se va impozita astfel încât banii obținuți din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, adăuga premierul.

Citește și Românii care vor depăși consumul de 255 de kWh/lună vor plăti mai scump decât firmele. Un singur kWh crește factura cu 130 de lei

Întrebat dacă măsurile vor fi valabile până în 2025, el a spus: „Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanță, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică.

Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile și este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

Liderii partidelor din coaliția de guvernare s-au reunit, miercuri, pentru a stabili modul în care va fi reglementată piața energiei electrice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax