Economie
Plafonarea prețurilor la energie, acord în Coaliție. Cât vor plăti pe kWh consumatorii casnici și firmele, iarna aceasta
Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord în privința plafonării prețurilor la energie.
Presa centrală citează surse politice cu privire la câți bani va plăti populația, dar și cu privire la prețurile pentru marii consumatori. Informația a fost confirmată puțin mai târziu de președintele PSD Marcel Ciolacu într-o emisiune la B1 TV.
Joi ar urma să fie emisă de Guvern o ordonanță de urgență care să stabilească plafonarea prețurilor la energie.
Pentru consumatorii casnici:
- 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh
- 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh
- 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh
Pentru IMM-uri: 1 leu/kWh
Pentru marea industrie: 1,3 lei/kWh
Instituții publice, producători de medicamente, lăcașuri de cult: 1 leu/kWh
Ciolacu anunță că măsurile privind prețurile la energie au fost decise în Coaliție
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în coaliţia de guvernare s-a decis, referitor la măsurile privind preţurile la energie, ca plafoanele pentru consumatorii casnici să rămână neschimbate – şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.
„Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat. A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie.
Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou”, a spus Ciolacu la B1TV.
El a adăugat că statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor şi nu „de a compensa băieţii deştepţi din energie”.
„Nu poţi să compensezi venituri excepţionale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepţional.
Trebuie să vină statul român, în acest moment, cu o reglementare clară, pe o perioadă limitată. Ai un mecanism, când se mai întâmplă aşa ceva, automat se apelează la acel mecanism, ca să nu mai fie aceste decizii luate pe bucăţi.
În momentul acesta s-a găsit acest mecanism convenit şi cu companiile”, a menţionat liderul PSD.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News