Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul introduce în penitenciare sisteme pentru blocarea sau bruiajul telefoanelor mobile. Operațiunea va costa 10 milioane lei pe an

Publicat

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de Lege privind utilizarea sistemelor de blocare sau întrerupere a radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Instituţia va colabora cu Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii în combaterea „ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice” generate de folosirea neautorizată în penitenciare de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă.

Potrivit Ministerului Justiţiei, iniţiatorul proiectului, a fost reglementată posibilitatea utilizării sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele care servesc la executarea pedepselor privative de libertate din cadrul unităţilor din subordinea ANP.

Conform prevederilor legale în vigoare, în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, persoanele private de libertate nu au dreptul de a deţine şi utiliza telefoane mobile. Acestea pot efectua convorbiri telefonice pentru păstrarea legăturilor cu aparţinătorii în anumite condiţii, de la posturile telefonice puse la dispoziţie de ANP.

“Deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, interesul acestora în ceea ce priveşte introducerea în locurile de deţinere şi utilizarea telefoanelor mobile în sistemul penitenciar poate fi determinat, între altele, de factori ca: posibilitatea coordonării grupărilor de criminalitate organizată sub forma continuării activităţii infracţionale; posibilitatea influenţării proceselor aflate pe rolul instanţelor; posibilitatea coordonării unor acţiuni împotriva administraţiei penitenciare; asigurarea posibilităţii impunerii ca lideri informali în rândul deţinuţilor”, transmit reprezentanţii MJ.

“În majoritatea cazurilor telefoanele mobile introduse în penitenciare oferă o conexiune simplă către activitatea infracţională pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privată de libertate. De asemenea, dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum şi creşterea performanţelor echipamentelor utilizate de către reţelele de comunicaţii mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent şi riscul săvârşirii infracţiunilor prin intermediul telefoanelor mobile şi a conexiunilor internet”, se mai arată în comunicat.

Ministerul anunţă că în urma analizelor efectuate cu specialiştii în domeniu s-a concluzionat că soluţia optimă pentru a se realiza o împiedicare efectivă şi completă a utilizării dispozitivelor de comunicare la distanţă în cadrul perimetrelor destinate executării pedepselor privative de libertate este blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor subordonate ANP.

“Sistemele destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea şi detectarea utilizării în perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea electromagnetică a radiocomunicaţiilor. Soluţia tehnică identificată pentru crearea perturbaţiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcţionare poate fi monitorizată de la distanţă. Sistemul este compus dintr-o combinaţie specifică mai multor tipuri de aparate şi, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate şi destinate utilizării permanente pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea ANP”, precizează reprezentanţii MJ.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va colabora cu ANP, în vederea blocării ori întreruperii comunicaţiilor în perimetrele de deţinere. Instalarea, punerea în funcţiune şi utlizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor se realizează cu avizul ANCOM, pentru fiecare amplasament ori loc în care urmează a se utiliza un astfel de sistem.

În urmă cu două luni, Ministerul Justiţiei a prezentat un proiect de lege în baza căruia Administraţia Naţională a Penitenciarelor va plăti între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi. În vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

Potrivit unei statistici prezentate în proiect, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax