Actualitate
Guvernul lansează o platformă online în sprijinul cetăţenilor. Cioloş: Comisia de Tăiat Hârtii trebuie să ajute la debirocratizarea administraţiei
Premierul Dacian Cioloş a anunţat miercuri lansarea platformei online „maisimplu.gov.ro„, prin care se doreşte simplificarea relaţiei autorităţilor statului cu cetăţenii. Numită de premier „Comisia de Tăiat Hârtii”, platforma are drept scop debirocratizarea administraţiei publice şi evitarea cererilor inutile de documente, precum şi utilizarea declaraţiilor pe proprie răspundere, acolo unde este posibil. În acest sens, pe această platformă, românii vor putea să descrie relaţia lor cu autorităţile.
“Astăzi o să lansăm platforma a ceea ce am numit noi Comisia de Tăiat Hârtii, deci platforma online care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcționarea administrației care să ducă la o debirocratizare, în relația cu cetățenii mai ales. Această platformă online are adresa „maisimplu.gov.ro”, unde o să invităm cetățenii, contribuabilii, să ne împărtăşească din experienţa lor în relaţia cu administraţia şi care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administraţie li se par complicate şi ar putea fi simplificate”, a declarat premierul Cioloş, la începutul şedinţei de guvern de miercuri.
Potrivit premierului, au fost identificate “câteva cazuri, aş spune absurde, care se perpetuează în administraţie”. Ca exemple, mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare cu, de multe ori, cam aceleaşi tipuri de documente, unul pentru indemnizaţia de creştere a copilului, altul pentru alocaţia de stat şi un altul pentru stimulentul de reinserţie, a mai amintit Cioloş. Sunt nevoite astfel să se plimbe la aceleaşi cu trei hârtii în copie diferite. Spune că în acest caz lucrurile pot fi simplificate, cu depunerea unui singur dosar, în aşa fel încât administraţia să poată să trateze toate cele trei tipuri de indemnizaţii.
Alt exemplu dat de premier s-a referit la situaţia în care “un şomer trebuie să plătească cam 30 de lei ca să obţină anumite documente necesare pentru idemnizaţia de şomaj, atâta timp cât aceste informaţii pot fi obţinute de către administraţia care are nevoie să prelucreze dosarul respectiv şi direct, solicitând informaţiile respective fără ca şomerul să mai trebuiască să plătească tot felul de taxe pentru tot felul de documente care pot fi obţinute direct de administraţie”. Se propune o singură depunere a cererii, urmând ca administraţiile respective să colecteze sau să obţină datele direct, prin conectarea sistemelor informatice.
S-a referit şi la cazierele judiciare. “Domnul ministru de Interne ştie, Ministerul de Interne elaborează cam peste două milioane de caziere judiciare în fiecare an. De multe ori, aceeaşi persoană, care ia mai multe caziere judiciare în acelaşi an pentru diferite dosare şi de multe ori pentru dosare care vizează chiar aceeaşi instituţie – în Ministerul de Interne ai nevoie de un permis de conducere sau, eu ştiu, de un alt tip de document de identitate, trebuie să iei cazier judiciar. Prin sistemele informatice ar trebui să punem la punct o modalitate prin care să nu mai trebuiască oamenii să ia cazierul de la un ghişeu şi să-l ducă la celălalt ghişeu”, a spus Cioloş.
În concluzie, ideea este de folosire a sistemelor informatice şi diferitelor platforme informatice administrative, “pe care s-au dat milioane de euro şi care, multe dintre ele, încă nu sunt operaţionale”, potrivit premierului. Dacă aceste sisteme informative administrative ar fi conectate, cetăţenii s-ar confronta cu mai puţină birocraţie, în opinia lui Cioloş.
“Deci asta aş vrea, ca prin această platformă să identificăm şi prin reacţia cetăţenilor, care sunt acele lucruri pe care le putem simplifica. Vrem să mergem pe câteva principii în această simplificare birocratică. În primul rând, ca o instituţie să ceară o singură dată o informaţie de la un cetăţean, după care, în baza de date se poate valorifica de câte ori e nevoie; în al doilea rând, să punem la punct acest transfer electronic al datelor între instituţii şi să nu plimbăm cetăţeanul de la un ghişeu la altul; în al treilea rând, să înlocuim documentele legalizate, acolo unde este posibil, cu declaraţii pe proprie răspundere, ca să evităm şi costuri suplimentare şi birocraţie suplimentară şi să înlocuim sau să înlăturăm chiar documentele sau procedurile care nu se mai justifică şi care pot fi înlocuite de proceduri digitale”, a declarat Dacian Cioloş.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News