Connect with us
Publicitate

Actualitate

Guvernul pregătește noi taxe și impozite: contribuția de solidaritate, taxa pe produsele nocive. Impozitul pe venit scade la 10%, iar cel pe dividende dispare

Publicat

palatul victoria guvern Noul program de guvernare depus în Parlament de Guvernul Tudose prevede apariția unor taxe și impozite noi sau mărite. Astfel, guvernul PSD – ALDE va introduce din 1 ianuarie 2018 o „contribuție de solidaritate”, dar la acest moment nu avem informații despre cuantumul ei și despre categoriile de plătitori. Cel mai probabil va fi o taxă plătită de angajații cu salarii mari.

De asemenea, produsele cu impact negativ „major” asupra sănătății vor fi taxate suplimentar. Nici aici nu avem detalii despre categoriile de produse. Scăderea TVA de la 19% la 18% se amână cu un an, până în 2019.

În plus, pentru a obține mai mulți bani la buget, guvernul Tudose va mări cu cel puțin 20% impozitul pe profitul obținut din extracția de resurse naturale care nu sunt prelucrate în România, prin adoptarea noii legi a redevențelor, cel târziu, la finalul anului 2017.

În programul de guvernare a fost anunțată și schimbarea mecanismului de colectare a TVA, prin introducerea metodei split payment de la 1 septembrie.

Firmele vor fi obligate să plăteasca contribuția pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim pentru toți salariații, inclusiv pentru cei cu timp parțial de lucru și cei cu plata în acord.

La capitolul reduceri de taxe și impozite, guvernul PSD-ALDE anunță reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% și a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018.

Guvernul Tudose propune și eliminarea impozitului pe terenul agricol, concomitent cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv. Tot de anul viitor e promisă eliminarea impozitului pentru tractoare și utilaje agricole.

Mai mult, PSD si ALDE vor să elimine total impozitul pe dividende începând cu 1 ianuarie 2018.

O taxă de solidaritate se va adresa celor cu venituri lunare de cel puțin 10 salarii minime pe economie (14.500 de lei), au declarat pentru HotNews surse politice apropiate acestui proiect inclus în noul Program de Guvernare. Deocamdată nu se cunoaște care va fi cuantumul viitoarei „contribuții de solidaritate”, un grup de lucru din Ministerul Finanțelor Publice lucrând la mai multe scenarii, au mai spus sursele citate. Ideea unei asemenea taxe a apărut în 2012, când premier era Victor Ponta, însă ea n-a mai fost aplicată. În plus, atunci taxa de solidaritate îi viza doar pe bugetari, acum taxa urmând să fie aplicată tuturor românilor cu salarii lunare de peste 14.500 de lei.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate