Administrație
HARTA serviciilor municipale de utilitate publică din România. Tarifele din ALBA IULIA, comparativ cu alte orașe- reședințe de județ
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat Harta interactivă a serviciilor publice municipale din țară. Este vorba despre o platformă on-line, „Plătesc taxe – merit servicii de calitate!” cu acces liber la informații prin care se compară costul accesului la servicii publice și performanța autorităților locale în furnizarea serviciilor de salubritate, alimentare cu apă și canalizare, termoficare, iluminat public și transport urban. De exemplu în Alba Iulia, costurile unor servicii publice sunt mai mari faţă de alte orașe, cum ar fi accesul la serviciul public de transport local sau iluminat public.
Cei care vor consulta această hartă vor avea ocazia să evalueze calitatea serviciilor, prin comparație cu situațiile reale în care sunteți implicaţi ca locuitori ai municipiului.
Portalul new.ipp.ro/harta/ permite comparații între localități și urmărește să stimuleze un management transparent al resurselor publice la nivelul decidenților locali.
Harta Serviciilor sprijină în mod direct și eficient cetățenii să ceară explicații pentru a înțelege de ce, de exemplu, accesul la serviciul public de transport local costă 2 lei/ persoană la Alba Iulia și doar 1,35 lei/ persoană la Baia Mare, 1,50 lei la Sibiu sau 1,60 lei la Deva sau care ar fi explicațiile pentru care accesul la serviciul de iluminat public de la Alba Iulia este 2,22 lei/ locuitor/ an în comparație cu același serviciu în Cluj Napoca unde este 1,59 lei/locuitor/an sau 1,24 lei/locuitor/an la Brăila.
Dar față de Cluj – Napoca și Sibiu, municipiul Alba Iulia are costuri mici la serviciile de salubrizare. În Alba Iulia tariful este de 4,01 lei/persoană/lună, în comparație cu orașul Cluj -Napoca unde este de 6,60 lei/persoană/lună, iar la Sibiu 11 lei /persoană/lună.
Și la tariful de apă potabilă, Alba Iulia are prețuri mai mici decât alte reședințe de județ, clasându-se pe locul 7 cu un tarif de 2,93 lei/mc. Pe ultimele două locuri se află Buzăul și Bucureștiul cu prețul de 5,07 lei/mc respectiv 12,00 lei/mc. Cel mai mic preț din România îl are municipiul Târgu Jiu cu 2,43 lei/mc
Mai multe informații despre costurile serviciilor publice din Alba Iulia puteți afla de pe portatlul new.ipp.ro/harta/.
Harta serviciilor publice municipale oferă posibilitatea celor care accesează portalul să participe prin transmiterea de mesaje, inclusiv cu fotografii, despre modul în care este asigurat accesul la fiecare serviciu dintre cele menționate, la evaluarea managementului serviciilor și, în final, la stabilirea celui mai performant municipiu, un cetățean dintre cei activi primind, simbolic, titlul de cetățean — campion al implicării.
IPP consideră că implicarea cetățenilor în urmărirea motivelor care explică creșterile de prețuri în livrarea serviciilor publice și dobândirea de cunoștințe minimale pentru a evalua corespunzător creșterile de calitate/ regresul în furnizarea acestor servicii, constituie condiții determinante pentru atingerea unui standard de viață optim, în plan local.
Datele din aplicație se referă la anul 2013 și au fost colectate în perioada octombrie — noiembrie 2014 de la primăriile municipiilor reședință de județ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gogu
vineri, 13.02.2015 at 14:12
ma voi ec dracu scrieti eu la bloc platesc 7 lei /mc de apa plus pierderi